Közélet

Főpróbát tartott a vezetés és az ellenzék

Főpróbát tartott a vezetés és az ellenzék

2008. június 24., kedd
Főpróbát tartott a vezetés és az ellenzék

Ha vihar nem is, de szeles idő várható péntekre

Fotók: Gémes Sándor

A pénteken esedékes közgyűlés előterjesztéseivel kapcsolatban hétfőn tartott sajtótájékoztatót városunk három kormánypárti alpolgármestere.

Ma délelőtt

Gyimesi László, a Fidesz helyi elnöke (képünkön jobbra) és Póda Jenő képviselő (balra) szólalt meg. Póda a közgyűlési pontok közül a távhőemelést emelte ki, melynek kapcsán a polgármester felelőségét firtatta az ország energiahelyzetének vonatkozásában, míg Gyimesi a Kecskemétre települő Mercedes-gyárban rejlő lehetőségekről beszélt

.

Hétfőn

Solymos László

várospolitikai alpolgármester (MSZP) az I. kórház eladásáról szóló előterjesztést ismertette. Megtudhattuk, hogy a vételár 910 millió forint, melyre öt pályázó adta be papírjait. Az összegből egy előzetes szerződés alapján a Szegedi Tudományegyetem gazdálkodhat majd. Kétszázmillióból az integrációval kapcsolatos fejlesztési beruházásokat finanszírozza, a maradék 710 millió forintot pedig az új klinikai központ klinikakertben megvalósuló infrastrukturális beruházásaira költheti az univerzitás.

Ide-oda lakópark, szélesedő belváros

Nagy Sándor

városfejlesztési alpolgármester (SZDSZ) az ingatlanfejlesztésekkel kapcsolatos előterjesztéseket ismertette. Megoldódhat többek között a Gyevi temető problémás helyzete is. Nagyobb zöld terület kialakítása mellett kereskedelmi beruházások jöhetnek majd létre. Újszegeden, a leendő déli híd környékén, a korábbi Heavytex területén a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. szeretne vegyes beépítésű ingatlant kialakítani. Itt lakópark és kereskedelmi központ épülhet majd. Az alpolgármester egy interaktív tudományos, ismeretterjesztő intézmény kialakításáról is beszélt. Szeged részt vesz az Oktatási és Kulturális Minisztérium által meghirdetett, uniós forrásokat is felhasználó Agóra Plusz Programban, melynek célja a pólusvárosokban (Miskolc, Pécs, Debrecen, Szeged) olyan multifunkcionális központok kialakítsa, amelyek korszerű szolgáltatásokat nyújtanak az oktatás, képzés és a közművelődés eszközeivel (mint például a Millenáris Park és a Csodák Palotája). Erre a projektre 1.9 milliárd forint áll rendelkezésre. Nagy Sándor elmondta, hogy tovább folytatódik a belváros felújítása, átalakítása. Ennek keretében a belváros szélesedni fog a Mars tér irányába, hiszen kicsinosítják majd a Kölcsey utcát, a Reök-palota előtti teret, a Gutenberg utcát, a nagykörútra pedig felépül az Árkád, a Mars téren pedig a nagycsarnok és egy parkoló.

Azok az átminősítések...

Szentgyörgyi Pál

gazdasági alpolgármester (MSZP) a kiemelt sporttámogatások 25 millió forintos emelésének előterjesztését ismertette, illetve a Postás-pálya új tulajdonosának vételi szándékát e területre, melynek átminősítéséért cserébe hat műfüves grundpályát épít majd több iskolában az új tulajdonos, a Porsche Ingatlankezelő Kft. Szentgyörgyi elmondta, hogy a távhődíj emeléséről is szavaznak majd a képviselők, a díj azonban csupán csekély mértékben, alig egy százalékkal növekszik majd.

Nyáron is jól befűtenek

Ma

Póda Jenő

, a Fidesz képviselője ez utóbbi, a lakosság pénztárcáját is érintő előterjesztés, a forró nyár leple alatt készülődő újabb gázáremelés kapcsán emelte ki

Botka László

szocialista polgármester felelőségét. Amint azt a képviselő az újságírók előtt elmondta, az energiaprobléma egészen a Medgyessy-kormányig vezethető vissza, hiszen a MOL gázüzletágát az MSZP és az SZDSZ adta el, mondván, az nem nyereséges, és ebben a lobbiban fontos szerepet játszottak Botka László és

Ujhelyi István

mint országgyűlési képviselők. Póda szerint az Orbán-kormány idején az összes magyarországi gázfelhasználás 20 százaléka hazai forrásból származott, és ez a szám pontosan megfelelt a lakossági fogyasztásnak. Ezért a közösségi és üzleti fogyasztást kellett csak külföldi forrásból ellátni. Ez a modell tartható lenne most is, és így nem függne a lakossági gázár az orosz és a világpiactól. „Az elmúlt két évben a távhő ára 113 százalékkal emelkedett" - mondta a képviselő. „Botkának és Ujhelyinek nem szabad elfelejtenie, hogy a parlamentben, kormánypárti politikusként felelősei annak a gazdasági ámokfutásnak, melynek eredményeit többek között a magyar gázpiacon is tapasztaljuk" - tette hozzá.

Gyimesi László

, a Fidesz szegedi szervezetének elnöke a Mercedes-gyár Kecskemétre településével kapcsolatban fejtette ki véleményét, miszerint Szegeden az elmúlt hat évben egyetlen komoly léptékű termelői beruházás sem valósult meg. Jelenleg kereskedelmi magánberuházások öltenek testet, melyek kizárólag a magánbefektetők érdekeit szolgálják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.