Hírzóna

Márciustól már féláron utazhatnak a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók is

Márciustól már féláron utazhatnak a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók is

Az új tarifákkal közel négymillió ember jár jobban

2024. március 19., kedd
Márciustól már féláron utazhatnak a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók is

Lázár János építési és közlekedési miniszter a Facebook oldalán tett közzé bejegyzést az új tarifákkal kapcsolatban.

Sok szegedi élhet a kedvezményekkel.

 

Egyszerűbbé és korlátlanná tesszük az utazást a közalkalmazottaknak

- olvasható a miniszter bejegyzésében. Hangsúlyozta, hogy többet adnak kevesebbért.

Márciustól féláron utazhatnak például a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók is.

 

 

Az új tarifarendszer társadalmi haszna nagyobb, mint a gazdasági költsége

A politikus korábban részletezte, hogy az új tarifarendszer mögötti számítások a valódi utazási szokásokon alapulnak: a Pénzügyminisztériummal és a MÁV-VOLÁN-csoport szakembereivel közösen számolták ki, hogy a több utasnak járó ingyenesség (pl. 14 év alatti gyermekek vagy 65 év alatti nyugdíjasok) vagy épp a korábbinál nagyobb kedvezmények (pl. közalkalmazottak vagy 14-25 év közöttiek félárú utazása), hogyan lehetnek olyan közös befektetések, amelyek busásan megtérülnek a gazdaságnak, a közlekedési vállalatoknak pedig nem okoznak veszteséget. 

Az új tarifarendszer társadalmi haszna nagyobb, mint a gazdasági költsége. Ráadásul ez a költség is jóval kisebb, mint amekkorának a huhogók híresztelik, hiszen az olcsóbb bérletek révén többen utaznak többet a közösségi közlekedéssel. Az új tarifákkal mindenki jól jár: a gazdaság, a közlekedési szolgáltatók és az utasok is.

 

Az új tarifákkal közel négymillió ember jár jobban

A MÁV-Volán csoport követhetőbb kedvezményrendszerrel tette olcsóbbá a közlekedést március 1-től, ráadásul nem csak a vasúton. Helyközi buszokon, sőt, két vidéki városban is érvényes a vármegye- és országbérlet, valamint 24 órás napijegy.

 

Főbb kedvezmények a MÁV-Volán járatain március 1-től

 

  • Az új tarifarendszerben a 14 év alatti gyermekek és a fogyatékkal élők is díjmentesen, azaz ingyen utazhatnak a helyközi közlekedésben, mint a nyugdíjasok vagy a nyugdíjszerű ellátásban részesülők.
  • A 14 és 25 közötti fiatalok mellett a közalkalmazottak (például a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, a tűzoltók)  50%-os kedvezménnyel vehetnek menetjegyet.
  • Vármegye24: a 24 órás jegy ára 999 Ft, érvényes a MÁV-start, a MÁV-HÉV, a GYSEV és a Volánbusz (kék és sárga) helyközi járatain.
  • Magyarország24: a 24 órás jegy ára 4999 Ft, érvényes a MÁV-start, a MÁV-HÉV, a GYSEV és a Volánbusz (kék és sárga) helyközi járatain. Azaz például Szeged és Budapest között az eddigi 6820 Ft helyett 4999 Ft lesz a menettérti jegy, ha valaki egy napon belül járja meg az oda-vissza utat.
  • A szülők és a velük együtt utazó legalább 3 saját gyermek díjmentesen utazhat a korábbi 90 százalékos kedvezmény helyett. A helyjegyköteles vonatokra helyjegy váltása szükséges.
  • Március elsejétől ugyanakkor díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést a fogyatékkal élők és tartós betegek, valamint kísérőik és az ellátottak utazási utalványával rendelkezők. 
  • Az új tarifarendszer részeként március 1-jétől a vidékről ingázók az országbérletükkel a fővároson belül, a BKK járatain is utazhatnak, az agglomerációból ingázók pedig a Pest-vármegyebérletükkel is használhatják a budapesti buszokat, trolikat és metrókat-fontos tehát, hogy ez utóbbi kedvezményt a Csongrád-Csanád vármegyebérlettel rendelkezők nem vehetik igénybe
  • A 30 napos vármegye- és országbérlet Budapest, Esztergom és Zalaegerszeg helyi járataira is érvényes. (Az adott város adott vármegyéjében az ottani bérlettel). Szegeden az országbérlet mellé, egyszerűen, a vásárlásnál a menüből kiválasztva lehet bérletet váltani a tömegközlekedésre.
     

A legújabb változásokról itt tud tájékozódni

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.