Hírzóna

Megalakult a magyar-szerb munkacsoport

Megalakult a magyar-szerb munkacsoport

A védelmi iparral és beszerzésekkel kapcsolatos közös munkacsoportot Budapesten alakult meg

Kovács György
2024. január 26., péntek
Megalakult a magyar-szerb munkacsoport

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Miloš Vučević szerb védelmi miniszter Budapesten egyeztetett.

Budapest, 2024. január 26. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) katonai tiszteletadással fogadja Milos Vucevic szerb miniszterelnök-helyettest, védelmi minisztert Budapesten, a minisztérium udvarán 2024. január 26-án. MTI/Balogh Zoltán

 

A honvédelmi miniszter emlékeztetett, tavaly a vajdasági Palicson, kihelyezett kormányülésen döntöttek arról, hogy a katonai együttműködés mellett létrehoznak egy védelmi iparral és beszerzésekkel kapcsolatos munkacsoportot, amely most alakult meg Budapesten.

A találkozón mindkét fél kihangsúlyozta, Magyarországot és Szerbiát nem csak stratégiai szövetség, hanem egy komoly barátság is összeköti.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, Magyarország folyamatosan szerzi be az új, korszerű haditechnikai eszközöket, így lehetőség nyílt arra, hogy a feleslegessé vált eszközöket értékesítsék Szerbiának. Hozzátette: a munkacsoport azon dolgozik, hogy az együttműködést a védelmi ipari eszközök gyártására is kiterjessze.

A honvédelmi miniszter szólt arról is, hogy áttekintették a világ és a régió biztonsági helyzetét is, elsősorban a Nyugat-Balkánra fókuszálva, mert - mint mondta - annak stabilitása és békéje közvetlen hatással van Európa stabilitására és biztonságára.

A veszélyek korában ez a régió potenciális konfliktusforrás lehet

- fogalmazott, hozzátéve, Magyarország elkötelezett a régió békéje és stabilitása iránt.

A két miniszter egyetértett abban, hogy a legtöbb a diplomácia terén tehető a térség békéje érdekében. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint erre az a garancia, ha a régió nemzetközi szövetségben kap katonai támogatást.

Emlékeztetett rá, a bosznia-hercegovinai EUFOR ALTHEA parancsnoki tisztségét hamarosan a magyar Sticz László vezérőrnagy veszi át, aki ugyanolyan magas színvonalon végzi majd munkáját, ahogyan Kajári Ferenc altábornagy a KFOR élén. Hozzátette, idén Magyarország a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) elnöke, így módja van a Nyugat-Balkán biztonságának kérdését képviselni.

Szólt arról is, hogy a jövő év második felében Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét, ami alkalmat ad arra, hogy Szerbia uniós csatlakozását előmozdíthassa Magyarország.

Milos Vucevic szerb védelmi miniszter megköszönte a magyar kormánynak, hogy mindig támogatja Szerbiát az európai uniós csatlakozás útján. 

Közös értékeken osztozunk és ugyanabban az Európában hiszünk. Mi egy olyan Európában hiszünk, amelynek vannak tradíciói, értékei és van egyben közös jövője is

- fogalmazott.

Kiemelte, Szerbia hajlandó minden, a biztonságot és a haderőfejlesztést érintő területen együttműködni Magyarországgal, figyelembe véve, hogy Magyarország a NATO tagállama.

Mint mondta, Szerbia hadereje - köszönhetően a Magyarországtól vásárolt haditechnikai eszközöknek - erősebb és hatékonyabb lesz és ez nagyobb biztonságot jelent az országnak.  

A miniszter elmondta, tájékoztatta a magyar honvédelmi minisztert a koszovói helyzetről, és megköszönte Magyarország hatékony részvételét a KFOR-ban. Egyben sok sikert kívánt a Bosznia-Hercegovinában állomásozó EUFOR ALTHEA misszió parancsnoki tisztségét hamarosan átvevő Sticz Lászlónak.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.