Hírzóna

A nagy viharókról szólt 2023 (videók)

A nagy viharókról szólt 2023 (videók)

Évtizedek óta nem keletkeztek ilyen nagy összegű viharkárok

2024. január 31., szerda
A nagy viharókról szólt 2023 (videók)

Míg a 2022-es esztendő a történelmi aszály éve volt, addig 2023 a heves viharokról vált emlékezetessé. A fordulat már az év elején megmutatkozott az intenzívvé váló ciklontevékenység tekintetében - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján közzétett elemzésében.

Az egyik szupercella augusztus 5-én ilyen látványos peremfelhővel vonult át a Dél-Alföldön. (Fotó: Czirok Bence)

 

Az évkezdet és a tavasz

A ciklonok okozta szélviharok a tavaszi hidegbetörésekkel együtt már az év első felében jelentős károkat okoztak az infrastruktúrában és a mezőgazdaságban. A nyári félévben tovább folytatódott a szélsőséges időjárás, egymást követték a zivatarrendszerek pusztító széllel, jégesőkkel. 

A nyári zivatarszezon augusztus 5-én ért a tetőfokára, de még november 6-án is kialakult egy kisebb szupercella a Balatonnál.

Az őszi intenzív, sokfelé viharkárokat okozó ciklonok sorát december elején tapadó havas helyzet zárta, fennakadásokat okozva az áramellátásban. Jelen tanulmány 2023 szélsőséges időjárási helyzeteinek meteorológiai hátterét mutatja be.

Az aktív ciklontevékenység következtében számos meteorológiai állomáson már a hónap első felében a sokéves januári csapadékmennyiség sokszorosa lehullott. Február első napjai még frontokban gazdagok voltak, majd a hónap további része már szárazabb, nyugodtabb időt hozott.

A tavaszt szeszélyes, változékony időjárás jellemezte, többször előfordultak az átlagnál jóval melegebb és az átlagnál jóval hűvösebb időszakok is.

 

A nyár

Nyáron is gyakran nedves, labilis léghullámok alakították időjárásunkat, gyakori volt a gomolyfelhő-képződés, amelynek eredményeként két száraz nyarat követően idén nyáron a sokéves átlagot meghaladó mennyiségű csapadék hullott le. Június első dekádját csapadékos, klasszikus medárdi időjárás jellemezte. Országszerte sokszor kialakultak zivatarok és heves zivatarok is feltűntek felhőszakadással, jégesővel. Az intenzív csapadéknak köszönhetően volt olyan három napos időszak, amely alatt a Balaton vízállása 4 cm-t emelkedett. Komolyabb szélvihar a medárdi időszakkal járó zivatarokhoz nem társult, bár számos nem mezociklonális tornádót is megfigyeltek. Az erős viharok többsége nyáron hőségzáró hidegfronthoz kapcsolódott.

 

A nyár első hőhulláma június közepén érkezett térségünkbe. 

2023 júliusában számos, heves zivatartevékenységhez kapcsolódó szélsőséges időjárási esemény okozott jelentős károkat az ország infrastruktúrájában. Ezen viharok mindegyike nagyon hasonló szinoptikus körülmények között alakult ki, mint ahogy a fentiekben bemutatásra került.

A hazánkat sújtó nyári viharok közül kiemelkedtek az augusztus 4-i és 5-i időjárási események. A két nap során szinte valamennyi, a zivatartevékenységgel kapcsolatos jelenség előfordult, így zivatarvonalak, szupercellákon és villámárvizek. Ennek megfelelően a károk is óriásiak voltak.

 

Az ősz és tél

Szeptember első napjaiban még előfordultak további, szélviharral és lokálisan nagyobb csapadékkal járó konvektív események. A következő hetekben azonban már jóval csendesebb, ám az átlagosnál jócskán melegebb idő köszöntött az országra, számos új hőmérsékleti rekorddal.

A szokatlanul meleg októbernek egy szezonzáró hidegfront vetett véget a hónap utolsó napján. A hidegfront előterében a Dunántúlon nagy számban pattantak ki ismét zivatarok, köztük szupercella is.

November elejét tartós nyugati áramlás jellemezte, így a folytatásban is szinte futószalagon érkeztek az időjárási frontok. Közülük kiemelkedett a november 3-án érkező Ciarán viharciklonhoz, két nap múlva pedig Domingos viharciklonhoz tartozó hidegfront.

 

2023 egy nagyon mozgalmas, viharokban gazdag esztendő volt. A Magyar Biztosítók Szövetsége által kiadott közlemény szerint évtizedek óta nem keletkeztek ilyen nagy összegű viharkárok.  Az év első hónapjaiban a legtöbb káreseményt a ciklonok hátoldalán kialakuló szélviharok okozták. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.