Hírzóna

Rekordmagas a patkányfertőzöttség Budapesten

Rekordmagas a patkányfertőzöttség Budapesten

Tízezerszám szaladgálnak a patkányok a fővárosban

Kovács György
2023. november 11., szombat
Rekordmagas a patkányfertőzöttség Budapesten

Tízezerszám szaladgálnak a patkányok a fővárosban, Karácsony pedig csak mélyen hallgat és nem tesz semmit annak érdekében, hogy mérsékelje a katasztrófát.

 

 

Megdőlt a patkánybejelentések számának októberi rekordja Budapesten. A Fővárosi Önkormányzat saját adatai szerint nyár végére megduplázódott a patkányok jelenléte, azóta a helyzet tovább romlott. Immár négy hónapja ezer fölötti a bejelentésszám, októberben 1.187 volt, ami több mint kétszerese a tavalyi adatnak.

A diagram a főváros által kiadott közérdekű adatigénylés, valamint a honlapjukon elérhető adatbázis alapján készült.

 

A patkányok kolóniákban élnek, pincékben és a csatornarendszerekben fordulnak elő leginkább, így bár a pontos számukat lehetetlen kiszámítani, szakértői vélemény szerint biztosan állítható, hogy az elmúlt fél évben érkezett közel 7.000- patkánybejelentés sok tízezer kártevőt jelent. 

Amennyiben nem változik a helyzet, tavaszra akár százezres patkányinvázióval kell szembenéznünk” 

- emelte ki egy lapunk által megkérdezett szakértő.

A helyzet súlyosságát az is jól megmutatja, hogy csak Zuglóban két óvodát ürítettek ki patkányok miatt az elmúlt hónapokban. Abban az esetben, ha nem történik semmi a helyzet javításának érdekében, akkor könnyen lehet, hogy a jövőre az ehhez hasonló esetek mindennapi hírré válhatnak.

Budapesten a 2010-es években elsősorban a lakosság megváltozott életmódja miatt kezdett megugrani a patkányok száma. A csatornázási művek szakemberei szerint a csökkenő lakosság és a jelentősen kisebb vízfelhasználás egyre ideálisabb életteret jelent a kártevők számára a föld alatti csatornarendszerekben, ahonnan átfúrják magukat a pincékbe, ingatlanokba. 

A Tarlós féle városvezetés észlelve a problémát nagyszabású patkányirtási programot indított 2019. tavaszán, amely azt célozta, hogy a csatornákban drasztikusan visszaszorítsák a fertőzöttséget. A program eredményei látványosak voltak, Karácsony Gergely kampányában mégis folyamatosan támadta azt, majd hatalomra kerülve azonnal leállította. Új patkányirtási modellt és új vállalkozót hozott, az eredmények sem maradtak el. Több éves folyamatos javulás után idén tavasszal elképesztő mértékű felszaporodás indult, mostanra a fertőzöttség jelentősen meghaladja a 2019. évit. Emlékezetes, hogy akkor a kampányban – mostaninál kedvezőbb helyzetben – Karácsony közegészségügyi veszélyhelyzet kihirdetését követelte, és a katasztrófavédelem beavatkozását hiányolta. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.