Hírzóna

Orbán Viktor: Európa elvesztette az önrendelkezési képességét

Orbán Viktor: Európa elvesztette az önrendelkezési képességét

A svájciaknak és a magyaroknak egy közös gondjuk van: az Európai Unió

2023. november 22., szerda
Orbán Viktor: Európa elvesztette az önrendelkezési képességét

Az idén kilencvenéves, rangos svájci konzervatív hetilap, a Weltwoche jubileumi ünnepségén mondott beszédet Orbán Viktor. A rendezvényen panelbeszélgetés is volt, amelyet a Weltwoche főszerkesztője, Roger Köppel svájci néppárti parlamenti képviselő moderált.

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép

 

A kormányfő kiemelte, óriási megtiszteltetés, hogy egy 10 millió lakosú közép-európai ország vezetőjeként tart beszédet a német nyelvterület legnagyobb konzervatívjának születésnapján. 

Megnyugtató, hogy a német nyelvű újságokban még mindig vannak konzervatív értékek képviselve.

Hozzátette Orbán Viktor, hogy csodálója az újságnak.

Azok közé tartozom, akik szerint az európai politika szegényebb lenne a Weltwoche nélkül.

 

A miniszterelnök kiemelte: igenis, van magyar-svájci barátság. 

A történelemről is megemlékezett a kormányfő, elmondta, hogy 1956 komoly szenvedés volt Magyarországon, ezért köszönjük, hogy a svájciak befogadták a menekülteket, a magyarok pedig kivívták a megbecsülést és a tiszteletet, és ezért a magyaroknak jó hírük van.

Ami az európai politikát illeti: a többi országában progresszív liberális hegemónia van, és a konzervatív beszéd és program azonnali megbélyegzést von magával - mondta.

A Weltwoche nem olyan, mint egy mainstream media, én pedig nem vagyok olyan, mint egy mainstream politikus. Remélem, hogy az érdeklődés az kölcsönös: engem is érdekel, hogy mit gondolnak Önök, több száz kilométerrel a hazámtól nyugatra, és talán a Weltwoche olvasóit is érdekli, hogy mit gondolnak néhány száz kilométerrel keleti irányban.

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép

 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ő a leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnök Európában, így nem csoda, ha kialakult egy sajátos látásmódja. Kiemelte:

A svájciaknak és a magyaroknak egy közös gondjuk van: az Európai Unió.

A kormányfő szerint Európa problémáinak témája igen súlyos, így valószínűleg mindenkit fel fog rázni a reggeli kávéja ellenére is. Úgy vélte,

Európa elvesztette az önrendelkezési képességét.

 

A nagy kérdés az, hogy lehetséges-e ilyen körülmények között Európa saját, független minőségét helyreállítani, és mégis megőrizni függetlenségét a nagy nyugati szövetségen belül, amit ma udvariasan stratégiai szuverenitásnak neveznek. Európa ahelyett, hogy saját érdekeit képviselné, az USA-hoz láncolja magát. Szeretném hangsúlyozni, hogy ennek milyen következményei vannak és lehetnek a jövőben. 

 

Úgy vélte, ma az amerikai térvesztés mellett értelemszerűen egy európai térvesztés is zajlik. Ma pedig már a nem nyugati világba is exportálnák a progresszív-liberális elveket exportálni.

Emiatt amikor egy európai politikus európai értékekről beszél, akkor általában egy nagy uniós tagállam érdeke bújik meg a szavai mögött.

Ma Európában politikusokból hiány van, bürokraták vannak mindenütt.

A beszédet követő panelbeszélgetésen a moderátor azt mondta a miniszterelnöknek, hogy igazi túlélő. Arra a kérdésre, hogy mi a túlélés receptje, Orbán Viktor azt mondta:

Először is tudnia kell, hogy a régi vágású politikai vezetők közé tartozom. Tehát amikor úgy döntöttünk, hogy politikusok leszünk, az azt jelenti, hogy ez egy küldetés. Szóval 16 évet töltöttem az ellenzékben, de ésszerűnek tartottam, tudod. Ésszerű, mert akár ellenzékiként is, parlamenti vagy városi képviselőként is, de szolgálhatja a nemzetét és a közvéleményt.

A család ugyanilyen fontos eleme a túlélésnek. Ahogy fogalmazott:

A család nagyon fontos. Sok tehetséges, nálam sokkal tehetségesebb srácot láttam, de – ismerve a magánéleti hátterüket – sokan szétestek a nyomás miatt. Tehát a család a kulcs. Ha van családunk, az rendben van, mindig azt szoktam mondani, hogy olyasmit képviselek, ami nem népszerű. Mindig azt mondom: van a feleségem és a gyerekeim, akik szeretni fognak.

 

A migráció is szóba került a panelbeszélgetésen. Felidézte, hogy a németek azt szerették volna, hogy mindenki vállaljon felelősséget a migránsokért, mert ez egy közös európai ügy,

míg én azt mondtam, hogy minden egyes ország belügye, hogy kivel akar együtt élni, de a befogadást ne kényszerítsék másokra. Egy éjszaka alatt fekete bárány lettem.

Ezen a ponton a kormányfő kiemelte, hogy a magyar kormány álláspontja egyértelmű: nem ide kell hozni a problémát, hanem már a forráshelyen kell megelőzni, hogy egyáltalán probléma legyen Európában. 

Mi nem akarjuk megmondani, ki, hogyan kezelje a migrációs helyzetet, mi csak azt szeretnénk, hogy semmit ne erőltessenk ránk. Lehet, hogy nincs igazunk abban, hogy ez a jó megoldás, de jogunk van hozzá, hogy ne legyen igazunk, nem?

Svájci látogatása során Orbán Viktor miniszterelnök kedden Zürichben találkozott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) korábbi elnökével, Sepp Blatterrel. A miniszterelnök és a sportvezető kötetlen beszélgetést folytatott közös szenvedélyük, a labdarúgás helyzetéről és legutóbbi eseményeiről.

Bernben pedig Alain Bersettel, Svájc szövetségi elnökével és Ignazio Cassis svájci külügyminiszterrel találkozott. A tárgyalásokon a magyar–svájci kétoldalú kapcsolatokról, a gazdasági együttműködésről és a jövő évi magyar EU-elnökségi tervekről volt szó.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.