Hírzóna

Felkészülve áll át téli üzemmódra a Magyar Közút

Felkészülve áll át téli üzemmódra a Magyar Közút

Márton Andrea
2023. november 10., péntek
Felkészülve áll át téli üzemmódra a Magyar Közút

Bár az időjárás még javában az ősz jegyeit hordozza, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-én téli üzemmódra áll át felkészülve minden eshetőségre. Péntektől 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órában rendelkezésre áll, és ha az időjárás is úgy dönt, síkosságmentesít és hóeltakarít a kezelésébe tartozó 31 ezer kilométernyi közúthálózaton.

Amint kilátásban van az igazi tél, a társaság beszámol minden tervezett intézkedéséről és felszereléséről, addig is álljon itt egy pár adat a számok szerelmeseinek. A Magyar Közút 80 mérnökségén, 19 megyei és központi irányításán keresztül több mint 2600 munkatárs dolgozik idén a téli üzemben. Ehhez 709 hóekével felszerelt teherautó, 175 rakodógép és 124 hómaró is társul majd. Rendkívüli időjárási helyzetekben pedig országosan 651 úgynevezett lehívható munkagépet is bevethet majd a közútkezelő.

Csongrád-Csanád vármegyében 77 kilométernyi gyorsforgalmi utat és 1354 kilométer településeket összekötő fő- és mellékutat kell megtisztítaniuk a közutas dolgozóknak télen, igaz öt éve nem volt igazi hó.

Hunkó József, a Magyar Közútnak Nonprofit Zrt. Csongrád-Csanád Vármegyei Igazgatóságának vezetője pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az éves felkészüléshez 5-6 ezer tonna sót, és 120 ezer kalcium-klorid oldatot kell készletezni, erre a mennyiségre kellett kiegészíteni a raktáron levő készletet.

Ezen felül felkészítették a dolgozókat, akik kaptak balesetvédelmi képzést és KRESZ-oktatást is. Készen áll a 24 órás ügyeletei rendszerre, az időjárástól függően négy fokozat szerint állítják ki az ügyeletet.

Na de mitévő lesz egy közutas, ha startra készen várja az év legpezsdítőbb időszakát, de a hó még sehol? Segítségül hívja a legkisebb közutast, hogy csilingelő hangjával téli hangulatot varázsoljon és remélhetőleg előbb-utóbb igazi havat is. Ettől cukibb dolgot biztosan nem hallasz ma, a 4 éves kislány ’Legyen hó’ coverje, téli archív felvételekkel a Közút Facebook oldalán érhető el.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.