Hírzóna

15. Szegedi Képregényfesztivál és Vásár (Galéria)

15. Szegedi Képregényfesztivál és Vásár (Galéria)

2023. november 18., szombat
15. Szegedi Képregényfesztivál és Vásár (Galéria)

A mai nap megrendezésre került a 15. Szegedi Képregényfesztivál és Vásár a Somogyi-könyvtár közösségi tereiben.

 

 

Az idei fesztivál kiemelt témája a történelmi képregények világa volt. A téma neves szakértőit és művelőit hallgathatták meg egy kerekasztalbeszélgetés keretében az egykor megtörtént események képregénypanelekben való megjelenéséről. A beszélgetés meghívott vendégei Bán János, Mészáros János és Márok Attila, beszélgetőtársuk pedig Kertész Sándor voltak.

Bayer Antal fordító, szakíró, képregénykutató segítségével bepillanthattak a francia történelmi képregények hazánkban kevésbé ismert világába is. Visszatérő vendégként hallhattak egy izgalmas eszmefuttatást, Róka László pszichoterapeutától a kard szimbolikájáról mitológiában és képregényekben. 

A könyvtár épülete előtt pedig a nap folyamán élőben is rácsodálkozhattak, hogy hogyan használták az európai kardokat párbajokban, a csatamezőn, vagy tornákon. Erre keresik a választ az Ars Ensis oktatói és kutatói, akik a XIV.-XIX. századokból ránk maradt kéziratok, vívókönyvek, és régészeti leletek alapján igyekeztek újjáéleszteni a kard művészetét.

A történelmi képregényeket górcső alá vevő fő témavonulat mellett könyvbemutatóval és kiállítással emlékeztek meg a magyar képregény elmúlt 150 évéről. 

Hallhatunk még a lengyel képregények gazdag zenei világáról Kellermann Viktória előadásában, valamint bemutatkozott az SZTE JGYPK Rajz- művészettörténet tanszékének képregény/illusztrátor képzése is.

Tavaly Váradi Gábor interpretálásában elindult Képregény és Mitológia sorozatban ezúttal mesterséges személyekről volt szó, mitológiai eredetükről, irodalmi és filmes átalakulásukról, majd a képregényekben játszott szerepükről.

A fesztivál kiemelt alkotóvendége az idén Szendrei Tibor grafikusművész volt.

A fesztivál ideje alatt lehetőség volt arra, hogy az érdeklődők baráti társasággal, vagy akár egyedül is kipróbálják a Somogyi-könyvtár saját fejlesztésű, óriás, képregényes társasjátékát, vagy az óriásira kinagyított képregénypanelek közös kiszínezését.

A fesztivál idejére képregénykiadók és -terjesztők is jelen voltak kínálatukkal, biztosítva az újdonságok megtekintésének és megvásárlásának lehetőségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.