Ötven fényévnyi képregény Szegeden + FOTÓK

2016. november 21., hétfő · Hozzászólok

kepregeny30_gs

Nyolcadik alkalommal gyűltek össze a képregények szerelmesei szombaton a Somogyi-könyvtárban, ahol az ősemberek képregényeivel, 1956-os emlékekkel és digitális képregényekkel is megismerkedhettek. Tovább »

Star Trek, ’56, barlangrajzok – szombaton 8. Szegedi Képregényfesztivál a Somogyi-könyvtárban

2016. november 15., kedd · Hozzászólok

kepregenyfesztival_2016_plakatAz ősember és a Star Trek sorozat Enterprise űrhajójának legénysége is megjelenik az idei, 8. Szegedi Képregényfesztivál szereplői között. Előadások, kiállítások, játék, közös rajzolás, vásár és börze színesítik a november 19-i, szombati programsorozat palettáját. Újdonság, hogy a rendező Somogyi-könyvtár mellett a Nyugi Kert (Vitéz u. 28.) is otthont ad a műfaj rajongóinak. Tovább »

Négyzetbe zárt univerzum – megnyílt a képregényfesztivál + FOTÓK

2013. november 15., péntek · Egy hozzászólás

SZS20131115_kepregenyfesztival_nyitonap_015Ismerős arcok mosolygó tekintettel vigyorogtak az arcunkba, miközben Piszkos Fred és Fülig Jimmy került abszurd helyzetekbe a rejtőjenős univerzumban. Megnyitott a Somogyi-könyvtár ötödik képregényfesztiválja.
Tovább »

Móra Ferenc és Rejtő Jenő a szegedi képregényfesztiválon

2013. november 8., péntek · Hozzászólok

szkf_szoroÚj partnerek, műfajok és helyszínek gazdagítják az idei szegedi képregényfesztivál programkínálatát. A jövő évi kettős Móra-évforduló kapcsán idézik föl a sokoldalú író, könyvtáros és muzeológus alakját: 2014 Móra Ferenc születésének 135., halálának 80. esztendeje. A Somogyi-könyvtár, amelynek a „soktudományú ember” is igazgatója volt, az 5. Szegedi Képregényfesztivál rendezőjeként, a Móra Ferenc Múzeummal közösen állítja a figyelem középpontjába az író műveit. Tovább »

Villám Vili és a szegedi X-Men – a kilencedik művészet nyomában

2013. augusztus 4., vasárnap · 4 hozzászólás

DSCF5504Egyre kisebb réteget foglalkoztat hazánkban a képregényipar annak ellenére, hogy a színes palástú szuperhősök évről évre gyakoribb vendégek a moziban. Szegeden eredtünk a kilencedik művészet nyomába, ahol egykor tobzódtak a jugoszláv kiadások, napjainkra azonban csak egy szűk kör hobbijává váltak a képeskönyvek. Azért találtunk néhány helyi érdekességet. Tovább »

Még mindig mostoha műfaj a képregény

2011. november 25., péntek · Hozzászólok

kepregenyfeszt_jankovics_marcell_itb (01) Talán nem is gondolnánk – az első magyarországi képregény(ős) Jókai nevéhez fűződik. Azóta sok-sok év telt el, s lám a képes történetek több mint 130 éves magyarországi jelenlétük ellenére mind a mai napig nem játszanak meghatározó szerepet a hazai tömegkultúrában.
Tovább »

Jankovics Marcell: A kép eluralja a világot

2011. november 20., vasárnap · Egy hozzászólás

Mint a III. Szegedi Képregényfesztivál és Vásárhoz szervezett konferencia előadója érkezett Szegedre Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, kultúrtörténész, író, aki sok más mellett Prima Primissima és Arany Pálma Díjat is magáénak mondhat. A rendezővel a betű haláláról beszélgettünk, és új filmje is szóba került.
Tovább »

A vonal nyelve – képregény, ahogy mi szeretjük + FOTÓK

2011. november 19., szombat · 2 hozzászólás

Harmadik alkalommal rendezte meg a Somogyi-könyvtár a Szegedi Képregényfesztivál és Vásárt, melyet idén az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Felnőttképzési Intézetének szervezésében egynapos konferenciával nyitottak pénteken, szombaton pedig több mint egy tucat neves hazai képregény-alkotóval találkozhatnak a műfaj rajongói.
Tovább »

Nagy képregényes „banzáj” a Somogyiban

2009. november 15., vasárnap · Hozzászólok

_MG_4265

Első alkalommal rendezték meg szombaton a Somogyi-könyvtárban a szegedi képregényfesztivált, melyen szegedi képregénykészítők is megmutatták magukat, és érdekesebbnél érdekesebb előadásokkal mutatták be a képes-regényes világot.

Tovább »