Új városközpont, munkásszálló és uszodaépítés – Mórahalom mert nagyon álmodni

MORAHALOM_KOZMEGHALLGATAS22_gs

Meghallgatta Mórahalom felvetését a kormány, elsőként az országban a homokháti kisvárosban épül részben központi támogatással egy csaknem száz férőhelyes munkásszálló – jelentette ki Nógrádi Zoltán polgármester az Aranyszöm Rendezvényházban tartott közmeghallgatáson. Elhangzott az is, hogy már tíz CSOK-ot igénylő családnak nyújtottak támogatást, önkormányzati garzonokat is kialakítanak, de az uszodaépítéshez még keresik a forrásokat.

A Mórahalmon közeljövőben megvalósuló fejlesztésekről már beszámoltunk, ezeket is számba vette Nógrádi Zoltán polgármester az Aranyszöm Rendezvényházban tartott közmeghallgatáson. Elsőként az úgynevezett zöld város projektről szólt, mint mondta, ez a fantázianév kifejezi a fejlesztések stílusát, hiszen barátságos és a zöld felületeket bővítő projekteket takar. Ezek közül talán a legfontosabb az új városközpont kialakítása. Egykor nagy telkekre építkeztek a homokháti kisvárosban, ám a területek egy részét nem hasznosítják, felveri a gaz, így tömbbelsőket vásárolt meg az önkormányzat, lesz ott sport- és szórakoztató centrum bowling pályával és mini mozival, de kézműves sörök háza is nyílik majd a tervek szerint. A szépen felújított, új funkcióval ellátott terület már jövő nyáron fogadja a turistákat és a helybélieket.

Hozzátette, a Röszkei úton hamarosan felépül a szerb-magyar kulturális központ, ezért is akarják sétánnyá alakítani az érintett szakaszt, hiszen belvárosi funkciókat kap. Mórahalmon új turisztikai övezet is létesül, ezt termálfalu névvel illetik, nem véletlenül, hiszen a közművesített építési telkek mindegyikénél elérhető lesz a termálvíz, amit akár a házak fűtésére is lehat hasznosítani. Összesen 70 telket tudnak ott kialakítani, ezzel új városrész jön létre, amelynek a közelében ott van az immár a település által kezelt Mini Hungary Park, a lovaspálya, a sportcsarnok, vagyis ideális a turisták, kikapcsolódni vágyók számára. A termálfalu területén egy 60 fő befogadására alkalmas, nappali idősellátást nyújtó intézmény is épül.

Nógrádi elmondta, hogy új uszodát is szeretnének a fürdő mellé építeni, elkészültek az építészeti és kiviteli tervek is, ám újra kell futniuk a pályázati köröket, ugyanis a 811 milliót kalkuláltak erre, ám a tényleges megvalósítás 1,27 milliárd forintra tehető, így elő kell teremteni a különbözetet. A polgármester elmondta, így várhatóan egy évet csúszni fog a projekt, feltételes közbeszerzést írnak ki, s csak akkor kezdik a kivitelezést, ha lesz külső forrásuk a különbözetre. A fürdőt azonban fejlesztik, amely keretében a használt termálvizet felfogják és annak energiáját hasznosítják. Ezzel párhuzamosan megújul a fogadóépület is, a jelenlegi beléptetőrendszer nem elégséges, illetve a kabin- és öltözőkapacitást is bővítik. Nógrádi elmondta, hogy a vendégek igényeihez igazodva a fejlesztés második ütemében csendes szaunát alakítanak ki, továbbá azt is célként jelölték meg, hogy a teljes létesítményt zöldenergiával üzemeltessék, így egy napelemes rendszerben is gondolkoznak.

Új középiskola építenek és bővítik az óvodát is

Csaknem 10%-kal nőtt egyetlen nevelési év alatt az óvodába beíratott gyermekek száma, vagyis gyarapodóban a település, s ehhez kell igazítani az intézményi infrastruktúrát is. Beépítik az óvodaépület tetőterét, új tornatermet, foglalkoztatót hoznak létre, és a bölcsőde is csoportszobával bővül.

MORAHALOM_KOZMEGHALLGATAS18_gs

Az polgármester elmondta, hogy új szakközépiskola is épülhet, a Nemzetgazdasági Minisztérium döntésére várnak, s a tervek szerint annak falai között vendéglátóipari, egészségügyi, pedagógiai, informatikai és sportszakmákat tanulhatnak a fiatalok. Az intézményt Tóth János piarista papról neveznék el, akinek a nevéhez fűződik az első tanyasi iskola építése. Várhatóan jövő év szeptemberében már be is iratkozhatnak az új iskolába a tanulók. Nógrádi Zoltán beszámolt arról is, hogy a Szent László Katolikus Általános Iskola önálló köznevelési intézményként működik már a mostani tanévtől. Távlati célokat is kitűzött az önkormányzat, egy kollégiumot építenének, ám ezzel kapcsolatban a polgármester megjegyezte, ez nem ígéret, hanem egyelőre terv. Kitért az általános iskolára is, mint mondta, az állami fenntartó új tantermeket alakít ki az igényekhez igazodva és felújításokat is eszközöl.

A lakosságszám bővüléséhez a családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a CSOK is hozzájárul. Mórahalom városa eddig tíz családnak nyújtott 1,25 milliós vissza nem térítendő támogatást, olyanoknak, akik a CSOK maximumát vették igénybe három gyermekük után, vagyis 30 új gyerek már biztos érkezik a városba, ezért is nevezte fontosnak Nógrádi az oktatási infrastruktúrafejlesztést. Megjegyezte, az összközművesített telekár Mórahalmmon 3000 forintra jön ki négyzetméterenként, ami a környező településekhez képest barátságosnak mondható.

Teljesen felszerelt lakóegységekből áll majd a munkásszálló

Nógrádi Zoltán elmondta, Mórahalom jelezte vidékről elsőként a kormánynak a krónikus munkaerőhiány meglétét, s azt kérték, hogy önkormányzati bérlakásprogramot indítsanak hazánkban központi támogatással, vagy munkásszállók építését segítsék anyagilag, ezzel ugyanis javulna a munkaerő-piaci mobilitás. Az utóbbi megoldást választotta a kormány, Mórahalom a rendelet kialakításában is részt vett, és elsőként a homokháti kisvárosban épülhet munkásszálló 60%-os támogatási intenzitással, így a településnek nagyjából 170 millió forintjába fog kerülni a 460 milliós projekt. A városvezető hangsúlyozta, nem klasszikus munkásszállóra kell gondolni, az épület ugyanis 1, 2-3, maximum 5 férőhelyes lakásegységekből áll majd, amelyek teljesen felszereltek lesznek, vagyis külön fürdővel, konyharésszel és természetesen berendezve várják majd az embereket. Az épületet nem a meglévő lakóterületre tervezték, azt ugyanis nem biztos, hogy tolerálnák a mórahalmiak, ha hirtelen a szomszédjukba költözne 100 ember. A bikaistálló mögötti telekre esett a választás a benzinkút közelében, ahol lesz bolt, szórakoztatóipari egység és a közlekedési infrastruktúra is kiépített. Nógrádi hozzátette, oda új lakóövezetet is terveztek, és így a munkásszállóval meg is kezdődik a terület beépítése.

Önkormányzati garzonokat is építenek, illetve városi tulajdonban lévő épületekben alakítanak ki továbbiakat. A polgármester megjegyezte, a Röszkei út mentén lassan teljes egészében csak olyan épületek állnak, amelyeket megvettek, kaptak is megjegyzéseket, hogy minden romot felvásárolnak, ám e mögött településfejlesztési koncepció húzódik. Elmondta, állami támogatási rendszeren keresztül alakítják ki a garzonokat, s az érintett házak külső homlokzatát is megtartják, vagyis a településkép is egységes marad.

A közmeghallgatáson szó esett az idősek garzonházáról is, amelynek központjában egy idősellátási intézmény is lesz. Ezt a projektet egyesek kétkedve fogadták, ám mivel a város garantált áron visszavásárolja a lakásokat, ez garancia arra, hogy lesznek lakói a garzonoknak.

A jelenlévők tájékoztatást kaptak a Települési Arculati Kézikönyvről (TAK), amellyel kapcsolatban Elekes Petra jegyző elmondta, az önkormányzat régi fényképeket és dokumentumokat vár, amelyeket megőriznek, feldolgoznak, illetve a készülő TAK-ban is szerepeltetnek majd ezekből, hiszen a cél, hogy bemutassák a település értékeit, jellegzetességeit is. „Egységesség és egyediség” – Talmácsi István főépítész ezt választotta mottóul, mint mondta, mindkét szempont egyformán fontos az arculati kézikönyvnél. Megjegyezte, Mórahalom meghatározó épületei a „Kádár-kockák”, amelyekből szakmailag nem egyszerű valami értékesebbet, érdekesebbet alkotni. Elmondta azt is, hogy városban itt-ott előbukkanó táblaerdők felszámolását is szorgalmazza.

6 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  6. CsikospoloSs
  2017. augusztus 23., szerda, 11:12
  Válaszolok

  De bizony róluk szól,bottoska odarakta az emberét,a ratzot.
  Aki egy dologhoz nem ért,egy piacz vezetéséhez.az a felesége volt aki pattogott szombaton?

 • '>
  5. CsikospoloSs
  2017. augusztus 23., szerda, 11:10
  Válaszolok

  Munkaszallo épül,de
  Munkahelyek mikor lesznek?
  A stadionok előbbre valoak voltak a munkahelyeknel? belépőt miből fizetik?

 • '>
  4. mert csak
  2017. augusztus 23., szerda, 10:11
  Válaszolok

  Ügyes “fiú” a Nógrádi! Szállodát “szerez” Mórahalomnak! Igaz, nem a régi “osztásnál”, “mert ugyanis nem biztos, hogy tolerálnák a mórahalmiak azt”, de majd a szálloda köré telepített új lakóövezet lakói “értékelni” fogják a lehetőséget!
  Zöldség-gyümölcs, fürdő, vásár, rendezvények, sport-csarnok, olcsó szálloda, egy nagyváros közelsége….jobb elővárost nem is kívánhatna magának Szeged!

 • '>
  3. bélabácsi
  2017. augusztus 23., szerda, 09:53
  Válaszolok

  Lacikám, -te ostoba!
  A cikk nem Botkáról vagy a Cserepes sorról szól!
  😛

 • '>
  2. Rolex László
  2017. augusztus 23., szerda, 09:23
  Válaszolok

  1. Munkásszálló oda kell ahol munkahelyek vannak vagy lesznek. Botka nem tervez ilyet. Szociális bérlakásokat újíttat fel a Cserepes sori szavazóinak.

 • '>
  1. bélabácsi
  2017. augusztus 23., szerda, 08:51
  Válaszolok

  Ez a “munkásszálló” vajon kinek-kiknek az érdekeltsége miatt épül?
  Állami-önkormányzati munkahely nem sűrűn van, még Mórahalmon sem! Közpénzből akarják a helyi mezőgazdasági nagyvállalkozók terheit átvállalni? 🙁