Hamarosan az összes fejlesztési forrás gazdára talál + FOTÓK

top_informacios_nap24_gs

Rövid időn belül Csongrád megyében is megkezdődnek a Terület és Területfejlesztési Operatív Program által finanszírozott beruházások – hangzott el csütörtökön Hódmezővásárhelyen, ahol az is kiderült, hogy néhány héten belül a teljes, 29,2 milliárd forintos támogatás sorsáról megszülethet a döntés.

TOP információs napot rendeztek csütörtökön a hódmezővásárhelyi Városházán, ahol arról informálódhattak a megjelenteket, hogy a Terület és Területfejlesztési Operatív Program keretében milyen projektek valósulhatnak meg Csongrád megyében. Az ezzel párhuzamosan tartott sajtótájékoztatón B. Nagy László megyei fejlesztési biztos kijelentette, fontos, hogy a lakosság megismerje, milyen beruházások várhatóak a térségben, azok ugyanis meghatározó szerepet töltenek majd be a mindennapokban.

„A megye szerencsés helyzetben van, ugyanis mivel kettő megyei jogú városa is van, így összesen háromszori támogatást biztosít a TOP” – erről már Rákossy Balázs, az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára beszélt. Az összesen 1300 milliárd forintos keretösszegből Szeged 33,9, Hódmezővásárhely 9,8, míg a további 58 település 29,2 milliárd forintot kap, így 73 milliárd érkezik a megyébe. A politikus hozzátette, a 2007-13-as ciklussal ellentétben a kormány úgy ítélte meg, hogy a vidéki fejlesztésekről helyben, és nem Budapesten kell dönteni, ezért történtek egyeztetések a megyei önkormányzatok és a települések között.

top_informacios_nap16_gs
A 2014-2020-as ciklusban az Európai Uniótól az ország 12 ezer milliárd forintban részesül, ennek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja a kormány. A cél a munkahelyteremtés, ezért ipari parkok fejlesztései, energetikai beruházások, úthálózat-javítások, valamint bölcsődék és óvodai korszerűsítések is megvalósulnak a TOP által. „A színfalak mögötti megbeszélések, tárgyalások véget értek. A mai nappal mérföldkőhöz érkeztünk, ugyanis hamarosan kezdődhet a projektek kivitelezése. Célunk, hogy az összes pénzt minél gyorsabban és hatékonyabban felhasználjuk és 2019 végéig valamennyi beruházást megvalósítsuk” – sorolta a terveket Rákossy Balázs, aki még elmondta, az 58 megyei településre eddig 14,7 milliárd forint érkezett, de várhatóan néhány héten belül az összes nyertes pályázót kihirdetik, így döntenek a 29,2 milliárd fennmaradó sorsáról.

A kifizetések a Magyar Államkincstáron keresztül történnek. Dancsó József elnök bízik benne, hogy a hosszú előkészületi munka eredményes lesz. „Biztosan lesznek felmerülő kérdések és problémák, de azon dolgozunk, hogy minden a legnagyobb rendben legyen” – említette meg.

Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár azt kérte az államkincstártól, hogy a támogatási szerződéseket kösse meg a polgármesterekkel. A települések önkormányzatait pedig arra bíztatta, hogy a beruházások december 31-ig kétharmados készültségig jussanak el.

Kakas Béla arra emlékeztetett, hogy a megyei önkormányzatoknak 2012-ben vált feladatává a TOP források tervezése. Korábban a pályázati rendszerekben nem szólították meg a településeket, akik 18 felhívásra – többek között városrehabilitációra és egészségügy fejlesztésre – nyújthattak be támogatási kérelmet. A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke végül kijelentette: az elnyert összegeket jól ki kell használni, mert még nem ismert, hogy 2020 után lesznek-e új kohéziós alapok fejlesztési célra.

A Rákossy Balázzsal készített különinterjúkat péntek reggel olvashatják a SZEGEDma.hu-n.

5 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  5. okosabbnálam
  2017. május 12., péntek, 08:28
  Válaszolok

  4.agromókus
  Eddig mindig azt írtátok, hogy Kakassal szárnyal Csongrád megye, sose volt ilyen jó még nekünk, akkor most hogy van ez? Majd ezután fog a fejlődés útjára lépni? 🙂

 • '>
  4. agromókus
  2017. május 12., péntek, 08:09
  Válaszolok

  Csongrád megye végre a fejlődés útjára lép. Tényleg jó lenne legalább néhány jelentősebb pályázatot megismerni.

 • '>
  3. Csanád
  2017. május 12., péntek, 08:07
  Válaszolok

  Gratulálok Uraim! Hajrá Csongrád megye!

 • '>
  2. Pestisracokhu
  2017. május 12., péntek, 06:28
  Válaszolok

  Miért onnan irogatsz?ott laksz?

 • '>
  1. NP
  2017. május 11., csütörtök, 21:17
  Válaszolok

  Kistelekre kellene még egy gyógyszálló…..