Átnevezhetik Csongrád megyét + FOTÓK

megyei_kozgyules_dertekegyhaza19_gs

A Csongrád megyei közgyűlés pénteki ülésén elhangzott: a miniszteri előterjesztés alapján új nevet kaphat a megye, erről szakértői vélemények kikérését követően később döntenek. A megye képviselői május végén Kínába utaznak, míg a testület javaslatot tett a megyei alkotó, közigazgatási és kulturális, köznevelési díjakra is.

Derekegyházon tartotta ülését a Csongrád megyei közgyűlés. Napirend előtti felszólalásában Kakas Béla elnök elmondta, a megyék elnevezésével kapcsolatos miniszteri előterjesztésben a Csongrád megyei Önkormányzat is felkérést kapott arra, hogy döntsenek a megye nevéről. Mint az előterjesztés fogalmaz, Magyarország megyéi nem tükrözik a vármegyék örökségét. A megyék nevéről csak az Országgyűlés dönthet, azonban ehhez szükséges a megyei önkormányzat véleményének kikérése. A javaslat alapján Csanád-Csongrádra módosulna a megye neve, de mint Kakas Béla fogalmazott, nem szeretnének ebben a kérdésben elhamarkodottan dönteni, ezért a honismereti egyesülettől, valamint Miklós Péter történésztől kérnek véleményt az ügyben, mielőtt állást foglalnának, majd egy hamarosan esedékes, rendkívüli ülésen döntenek a kérdésben.

Napirend előtt a testület elnöke szintén elmondta, a Csongrád megyei nyertes TOP pályázatokkal kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztériummal együttműködve két kiemelt fontosságú sajtótájékoztatót tartottak: május negyedikén a megyét érintő aktuális TOP pályázati döntések kapcsán ismertették, az akkor állapot szerint több mint 140 pályázat került támogatásra, összesen 14,7 milliárd forint értékben. Május 11-én Hódmezővásárhelyen a sajtótájékoztatóval egybekötött TOP információs napot rendeztek, ahol a Magyar Államkincstár által, a megye településeinek polgármesterei és pályázati szakemberei részére workshopot is rendeztek. Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai források felhasználásáért felelős államtitkár elmondta, példaértékűnek tartja az előkészítés Csongrád megyében elvégzett munkát, a menedzserszellemű tevékenység meghozta a gyümölcsét, és meglátása szerint nagyot léphet előre a megye.

Egy hétre Kínába utazik a megyei delegáció

megyei_kozgyules_dertekegyhaza15_gs

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével magas szintű tárgyalásokat folytatott a magyar kormány Pekingben, az “Egy övezet, egy út” nemzetközi fórumon. Az utazás előtt a belügyminisztérium hivatalos tájékoztatást kért Kakas Bélától a Csongrád megyei Önkormányzat kínai kapcsolatait illetően. Mint a megyei közgyűlés elnöke kifejtette, Csongrád megye testvérmegyéje a kínai Shaanxi, a 38 millió lakosú, dinamikusan fejlődő tartomány, amelynek székhelye, Hszian a legendás Selyemút keleti végállomása volt. A megye célkitűzésként fogalmazta meg, hogy kapcsolatba kerüljön kínai partnerekkel, így a 2012-ben Szegeden megalakult Konfuciusz intézet igazgatójával, Mohr Richárddal kiváló munkakapcsolatot alakított ki a Csongrád megyei Önkormányzat, míg 2015 áprilisában egy sanghaji delegáció látogatott Csongrád megyébe, Szegedre. Wu Zhiming, Sanghaj tartomány minisztere, valamint Xiao Qian, a Kínai népköztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete voltak a delegáció vezetői, akiknek Juhász Tünde kormánymegbízott, B. Nagy László országgyűlési képviselő és Kakas Béla közösen mutatta be Csongrád megye gazdaságát és befektetési lehetőségeit. 2016 júniusában pedig Senhszhi tartomány magas rangú vezetését fogadta a megye. A kapcsolatok eredményeképp május 30. és június 8. között munkalátogatásra utazik a megyét képviselő négyfős delegáció Senhszi tartományba, amelynek meghívott tárgyalója Kakas Béla lesz, aki a következő közgyűlésen számol be a Kínában folytatott tárgyalásokról.

Magyar Anna beszámolt a sikeresen szervezett határlátogatásról, amelyre 13 tartományból érkeztek képviselők. Az eseményen részt vevők Magyarkanizsa polgármestere mellett Nógrádi Zoltán, Mórahalom első emberének előadását hallgathatták meg a migráció kapcsán. Ugyan a rendezvényen volt, aki megkérdőjelezte a szerb-magyar határra telepített kerítés érdemeit, de a részt vevők döntő többsége egyetértett abban, hogy fontos a kerítés. Az eseményért több helyről is elismerő szavakat kapott a megye, így a miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János is köszönetét fejezte ki. Az ülésnek helyt adó Derekegyház polgármestere, Szabó István röviden ismertette települését a napirend előtti felszólalásokat követően.

megyei_kozgyules_dertekegyhaza13_gs

A Csongrád megyei Önkormányzat tavalyi gazdálkodásáról Kakas Béla elnök elmondta, az önkormányzat pénzmozgása stabil, nincsenek hiányok, a beszámolót pedig egyhangúlag mindhárom bizottság elfogadta. Egyhangúlag fogadta el a grémium a Széchenyi 2020 keretében megjelent Megyei szintű felzárkozás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódó felhívásban való részvételt is, amely a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők felzárkóztatását tűzte ki. A program nem igényel önrészt, Csongrád megye pedig mintegy 50-57 millió forintos támogatásból dolgozhat ezen a téren.

Szintén egyhangúlag fogadták el a Csongrád Megyei Koordinációs Kompetencia Központ kialakítását segítő telephely megvalósítását, amit a Belvedere palotában alakítanak ki. A Csongrád megyei értéktár bizottság munkájáról Magyar Anna kifejtette: az összeállított anyagot bármikor rendelkezésre tudják bocsátani külkapcsolati célokra, valamint sikerrel rendezték meg április 7-8-án, Szabadkán és Palicsfürdőn a Külhoni Magyar értékgyűjtés szakmai napot. Kiemelte, különösen sikeres volt a megyei önkormányzat, “Legyél otthon a nemzeti értékekben” című, háromfordulós vetélkedője, amely a gyerekek számára izgalmas feladatokat kínált, a visszajelzések alapján pedig már várják a program folytatását.

A testület döntése alapján Csongrád megye Alkotói Díjat adományozott a Király König Péter Zeneiskolának, Balog Árpád borásznak és a Mórahalmi Karitász csoportnak. Csongrád megye Közigazgatásáért díjat adományoznak Majoros Imrének, Lukácsné Csurgó Csillának és Csányiné Bakró Veronikának, míg Csongrád megye Kultúrájáért és Közneveléséért díjat kaphat Bárány Brigitta, Erdélyi Luca és Daróczi Szilvia.

16 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  16. Fidesz szavazó
  2017. május 19., péntek, 20:16
  Válaszolok

  Munkahely teremtésről esett szó, vagy az lesz a megye neve?

  Orbán Viktor biztosan erre gondolt, amikor azt mondta nekünk helyi Fideszeseknek, sürgősen meg kell újulnunk és össze kell kapjuk magunkat?

 • '>
  15. ezmög mitű ződ
  2017. május 19., péntek, 20:09
  Válaszolok

  12, ez a minimum, Szegednek réges-rég vissza kellett volna szereznie az 50-es években elvesztett területeit. Ha más nem, egy kisebb megyévé alakulva, vagy bármilyen speciális övezetté alakulva, aminek lenne is létjogosultsága itt a végeken. A jelenlegi közigazgatás nem ismer ilyen el területeket, de ez lehetne másképp is, ha lenne aki 27 éve ezért lobbizik. (Lásd Budapest a 23 kerületével meg a különleges státuszával.) Ha ennyit nem tud kijárni egy ekkora böhöm város, mint Szeged, akkor azt rég mögötte a fene. (Mondjuk, ha szétnézek, azt is mondom, hogy sajnos mög :()

 • '>
  14. ezmög mitű ződ
  2017. május 19., péntek, 20:04
  Válaszolok

  Csongrád-Csanád a minimum, de a Csongrád-Csanád-Torontál sem lenne túlzás. Ha már a Magyar Állam 90 éve nem képes arra, hogy az amúgy is hátrányos helyzetű töredék-megyéknek megadja a megyei státuszt, saját megyeszékhellyel, intézményekkel, infrastruktúrával (saját magát lövi tökön ezzel az állam egyébként.)
  Amúgy elég nevetséges, hogy ez kavarja itt a legnagyobb PORT, mikor Szöged városában kb. tizedannyi stratégiai fejlesztés történik mint a lesajnált vidéken. Ide elég a sehová sem vezető villamos, a fals térkő, a kamu fölújítások meg a konstans söntésfesztivál.
  Szegednek egyébként semmi köze ahhoz, hogy hogy hívják a környező megyét, mert nem a része 🙂

 • '>
  13. Mattil
  2017. május 19., péntek, 19:52
  Válaszolok

  Felőlem lehet, de akkor Szeged legyen újra Szabad Királyi város vagy inkább önálló városállam. Esetleg az egykori Alsó- és Felsőtanyai részekkel együtt! 😛

 • '>
  12. CSlKOsPolos
  2017. május 19., péntek, 17:48
  Válaszolok

  Manapság elég blogot írni,mint te

 • '>
  11. CSlKOsPolos
  2017. május 19., péntek, 17:47
  Válaszolok

  Legyen a megye. Neve,,n’p,vagy okkosabbnaluk iss,vagy remete,vagy sokszog,,vagy egbondolatt,vagy biciklisgabirka

 • '>
  10. SP
  2017. május 19., péntek, 17:29
  Válaszolok

  9. Csapongóan szabad a gondolatvilágod. Írj verseket, vagy könyvet is.

 • '>
  9. csíkospólós :)
  2017. május 19., péntek, 17:19
  Válaszolok

  SP,FÜVES LMP SE JONÉV
  ZSHINAGOGA SE JÖ NÉV
  🙂
  LEGYEN pÁPAI JOCI NEVE A MEGYÉNEK 🙂
  VAGY tOTH VERA,gABI,:P
  sZULAK ANDI,dOPEMANNN MEGY-E?
  ODA A 3,14 BE?
  🙂

 • '>
  8. csíkospólós :)
  2017. május 19., péntek, 17:16
  Válaszolok

  b
  OTTTKA SZÜLÖFALUJÁT IS ÁT KELLENE NEVEZNI
  ?
  🙂

 • '>
  7. SP
  2017. május 19., péntek, 16:53
  Válaszolok

  Jó ötlet, ha a megyék névben is tükrözik a vármegyék örökségét.

  Rossz viszont akkor lenne,
  ha veres,kóser, vagy no go zóna jellegre, körzetre utalnának.

 • '>
  6. robi
  2017. május 19., péntek, 16:47
  Válaszolok

  El kell tartanunk ezeket is.
  A kínai vajaskenyér túra jó buli lesz, bár belekerül pár milkójába az adófizetőnek.
  A hosszú repcsi úton meg lehet arról gondolkodni, hogyan is nevezze át a fidesz a megyét.
  Azt hittem, megállnak a Ságvárinál.
  Dehogy. Vásárhelyen már Martinovics Ignác neve is gyanús.
  Szánalmas.

 • '>
  5. főispán
  2017. május 19., péntek, 16:32
  Válaszolok

  Kiskakas meg ezentúl legyen főispán. 🙂

 • '>
  4. nemán
  2017. május 19., péntek, 16:26
  Válaszolok

  Dobok egy hátast.
  Lázár már Pest megyét is át akarta neveztetni.
  Ennek a funkciójától megfosztott gittegyletnek nincs jobb dolga?
  Kinek az agyacskájából pattant ki ez az ötlet?
  Kínával is meg kell konzultálni a megye nevét? 🙂
  És ki az a Miklós Péter történész? Az Atyaúristen?

 • '>
  3. OKosabbZoltán63
  2017. május 19., péntek, 16:10
  Válaszolok

  “Csanád-Csongrádra módosulna”
  Tartsanak népszavazást a megyében! A csanádiakon kívül senki nem szavazna erre a névre.
  https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Csan%C3%A1d_(telep%C3%BCl%C3%A9s)

 • '>
  2. balszélső
  2017. május 19., péntek, 15:15
  Válaszolok

  Új név a megyének..! Unatkozhatnak egyesek? Nincs dolgotok naplopók?..Nem e azon kellene munkálkodnotok ,hogy a népnek jobb legyen..Pl munkahely, egészségügy.. oktatás, stb

 • '>
  1. utcazenész
  2017. május 19., péntek, 14:29
  Válaszolok

  örömmel látom, hogy kezd felpörögni csanád csongrád megye 🙂