Szegedi tüntetés a felsőoktatási törvény ellen – Zászlóburleszk és feloszló tömeg (FRISSÍTVE)

2017. április 12., szerda • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

ceu_tuntetes_szeged13_gs

A 400-500 főt megmozgató tiltakozás a Tanulmányi és Információs Központnál kezdődött s a Fidesz helyi székházánál ért véget. A beszédek a TIK-nél hangoztak el, a Victor Hugo utcára már csak matricaragasztgatás, hazaárulózás és egy, a vezető tüntetők főszereplésével elkészült, burleszkfilm forgatása maradt.

Frissülő híreink:

19.30 – Fidesz: nem szerencsés, ha az universitas oktatói pártpolitikai jellegű uszításban vállalnak szerepet

A Fidesz Szegedi Szervezetének Elnöksége közleményeben reagált a tüntetésre: “Magyarországon az egyetemi autonómiát semmi sem fenyegeti, semmi sem korlátozza, a tanszabadságot semmi sem veszélyezteti. A polgári kormányzat 2010 óta egyetlen egyetemet sem zár be! A kormány elkötelezett a felsőoktatás fejlesztése mellett, amit jól mutat, hogy esztendők óta folyamatosan emelkednek az ágazatra fordított források. A 2013-as 1340 milliárd forintról mára 2000 milliárd forintra nőtt a felsőoktatás támogatása, amivel a cél a színvonal és a hatékonyság növelése, a minél értékesebb és használhatóbb diplomák kibocsátásának lehetővé tétele. Fontos szempont ugyanakkor, hogy minden felsőoktatási intézményre azonos szabályok vonatkozzanak.

Mindezek jegyében, és a Magyarországon jól működő demokrácia szellemiségét szem előtt tartva a Fidesz szegedi elnöksége a párt Victor Hugo utcai székházában szerdán este nyitott ajtókkal várta a láthatóan félretájékoztatott, félreinformált, félrevezetett, pártpolitikai céloktól motivált szónokok által feltüzelt demonstrálókat. Mi a jövőben is minden építő jellegű gondolatra, vitára nyitottak vagyunk a felsőoktatást illetően. Hiszen abban nem lehet és nincs is vita, hogy az oktatás minősége az ország és a nemzet jövőjének záloga.

Természetesen konzultációra mindig készek vagyunk, ugyanakkor úgy véljük, ehhez nem szükséges tanórákat elhalasztani a Szegedi Tudományegyetemen, és különösen nem szerencsés, ha az universitas oktatói pártpolitikai jellegű uszításban vállalnak szerepet. A valódi konzultáció csak akkor lehetséges, ha nem részeg politikai aktivisták ordítozása akarja megteremteni annak kereteit. Az érvek kulturált keretek között történő ütköztetésére, az álláspontok kölcsönös megismertetésére nyitottak vagyunk, az öncélú politikai hisztériához nem tudunk asszisztálni.

Továbbra is rendületlenül hiszünk a magyar oktatásban és Magyarország jövőjében!” – zárta közleményét a Fidesz szegedi elnöksége nevében Nógrádi Tibor elnök.

18.55 – A tüntetőket a Fidesz-iroda bejáratánál Nógrádi Tibor, a Fidesz szegedi elnöke várta. “Európa, Európa” – kiáltják a demonstrálók, Nógrádi Tibor és Kovács Tamás Balázs farkasszemet néz egymással, miközben kiabál a párbeszédes politikus, legvégül elmosolyodnak.

“Hazaárulók!” – skandálják a CEU mellett tüntetők, majd ki is írják a székház elé. “Egy kis erkölcstant kellene tanulnotok” – válaszolja Nógrádi. Hangsúlyozza, szabad és független magyar egyetemek vannak. Azt kívánja nekik: “Tanuljatok jól!”.

“Hány trafikod van, b.szd meg?” – ordítják. Az épület előtt áll egy Mercedes terepjáró, azt kérik számon, hogy miből vette a Fidesz helyi elnöke. Valószínűleg erre nem tud választ adni Nógrádi Tibor, mert nem az övé… #ceuvalvagyok #tanszabadságot feliratú matricákat helyeznek el az iroda bejáratnál.

Buster Keaton röhögve fordul le a székről – burleszkfilmbe fullad az EU-s zászló elhelyezése a Fidesz-székházon. Először Kovács Tamás Balázs feldobás után a saját hátára ejti, majd a következő kísérletnél majdnem Nógrádi Tibort veri vele fejbe. Ezt követően bakot tart Kovács Tamás Balázs Tarnay Kristófnak, azonban így sem sikerül, sőt, majdnem leesnek a lépcsőről. Létrát hoznak, végül így sikerül elhelyezni a zászlót. Hét óráig van engedélyük, jelenleg még a Victor Hugo utcában tartózkodnak.

A tömeg nagyrésze elindult hazafelé. Néhányan még molinókkal tartózkodnak a nagyobbik kormánypárt székháza előtt.

18.05 - A Dóm tér felé vonul a mintegy 4-500 fős csoport. “Aki dudál, velünk van!” – kiáltják, de csak a biciklicsengők szólnak vissza.

17:50 Átvonulnak a Victor Hugo utcába kis késéssel – a tüntetők között felfedezzük Hadházy Ákos LMP társelnököt, Györgyey Jánost, az Együtt Országos Politikai Tanácsának tagját. A rendőrök felvezetésével indulnak el. Matricákat helyeznek el a tervek szerint a Fidesz-irodánál.

17:40 Az utolsó felszólaló jön. Tóth Sándor nyugdíjas beszél. Kiírná a Facebook-falára, hogy külföldről támogatott, mert szerinte a kormány EU-támogatás nélkül nem tudná kitermelni a nyugdíját. Úgy vélekedik, hogy Áder János nem Orbán felett áll, hanem mögötte. Darázsfészekbe nyúlt a kormány – mondja. Azt ígéri, hogy tízezrek vonulnak az utcára a következő időszakban. Összefogást sürget, mert korábban mindig csak az adott ügyben érintettek tüntettek. Úgy látja, “retteg a kormány tőlük”, a megmozdulás az ország jövőjéről szól.

17:34 Ezt üzenik Petőfitől hangbejátszással.
“Dicsőséges nagyurak, hát
Hogy vagytok?
Viszket-e ugy egy kicsit a
Nyakatok?
Uj divatu nyakravaló
Készül most
Számotokra… nem cifra, de
Jó szoros.”

17:32 A szabad, független gondolkodóktól fél a kormány, ezeket akarja elnyomni a kormány – állítja Tarnay Kristóf. Szerinte azért nem ment el sok magyar diák, mert CEU-n tanulhatnak. Gulyás Márton “fogva tartását”, a Népszabadság bezárását említi. Azt gondolja, hogy a netadó óta nem volt ekkora tüntetés Budapesten, mint most, s ez alkalommal meg fog hátrálni a kormány.

17:28 Molinók: CEU, EU, U (azaz You, te maradsz csak). Összetartás. Pozitív jövő. #IstandwithCEU. EU-s és magyar zászló is lengetve.

17:25 Mihálik Edvin a Momentumból beszél. Az oktatás hatékonyságát az erre költött pénzről lehet lemérni – idézi Orbán Viktort 1991-ből. Ma ezt szerinte elfelejtette a miniszterelnök. A magyar felsőoktatási rendszer kudarcáról beszél, mert több politikus gyermeke külföldön tanul. Klebelsberget, Széchenyit idézi: kiművelt emberfők sokasága kell. Azonban azt tapasztalja: pont az ellenkezőjét teszi a kormány. 1956, 1989 fiataljaihoz (beleértve az utóbbinál Orbán Viktort) hasonlítja napjaink ifjúságát. “Nem hagyjuk!” – skandálják. “Nem Soros Györgyről szól a CEU, hanem az oktatásról, a tudásról” – mondja. Azt állítja, hogy a nemzeti érdeket elárulja a kormány. “Élhető, modern, demokratikus Magyarországot akarunk” – fogalmazott. Erőt kíván mutatni, kevés a levélírás, az akadémiai világ. “Mi, a jók győzünk, le kell győzni a XX. századot” – zárja szavait.

17:18 Barát Erzsébet: “Magyar állampolgár vagyok, aki nem fél az oszlatástól”. A “Lex CEU” ellen lép fel, szerinte ez valamennyi magyar egyetemnek üzenet. Kirekesztőnek tartja a törvénymódosítást. Úgy látja, az oktatás szabadsága ellen van a törvény. “Üzenjük a kormánynak: demokráciát!” – kiabálja. Alternatív konzultációt kíván tartani az oktatásról a jelenlévőkkel. “Ma a CEU, holnap az SZTE” – vélekedik. Eleve betarthatatlannak tartja az USA és Magyarország közötti oktatási egyezményt, állítja, csak egy Orbán-Trump találkozót kíván a magyar miniszterelnök. A szakgimnáziumok ügyéról is beszél, a gimnáziumokat szerinte visszafejlesztik. Hiányolja az Oktatási kerekasztal tagjai közül az oktatás szakmai képviseletet (valójában ebben nem kívántak részt venni bizonyos kormányellenes szervezetek – l. korábbi, 2016-os interjúnkat Palkovics László oktatási államtitkárral).

17:07 Kezdünk. Kiss Attila (SZTE BTK Angol tanszék): veszélyben a társadalom által összegyűjtött tudás gyarapítása, ennek további bővítése: “Nem hagyhatjuk ezt!” Idézi a 12 dékán közleményét.

17:00 6-7 rendőrautó, egy furgon a TIK környékén. A szokásos tüntetéseknél jóval több az egyetemista, látunk középiskolai tanárokat, egyetemi oktatókat, több százan vannak összesen. A politikusok sem haagynának ki a világért sem egy ilyen rendezvényt. Mészáros Tamás, Sebestyén József biztos itt vannak az MSZP-frakcióból, Dombi Gábor (Együtt) is mintha erre kerékpározott volna.

Előzetesen:

A Facebookon 600-700 fő ígérte a részvételét azon a tüntetésen, amelyet Kovács Tamás Balázs, a Párbeszéd párt helyi vezetője hirdetett meg Szegeden. Társszervezőként néhány, részben egymást átfedő tagsággal rendelkező közösséget, így az OHA-t (Oktatói Hálózat), az FDP-t (Független Diákparlament), az FDSZ-t (Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete) és a KHM-et (Köz-Hasznáért Mozgalom) tüntettek fel. Állítják, hogy ha az amerikai üzletember, Soros György alapította magánegyetem működése ellehetetlenül, akkor „könnyen lehet, hogy a jövő héten a Szegedi Tudományegyetem kerül sorra”.

Április 4-én fogadták el a felsőoktatási törvény módosítását, amely szerint feltétel lesz az is, hogy a külföldi felsőoktatási intézmény a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősüljön. A változás alapján ha az egyetem székhelye egy föderatív államban van, és ott a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, akkor a központi kormánnyal létrejött előzetes megállapodáson kell alapulnia az oklevél kiadásához szükséges nemzetközi szerződésnek. Az itt folytatni kívánt képzésnek és oklevélnek államilag elismert felsőfokú fokozatot adó képzésnek kell minősülnie. A feltételeket nem teljesítő intézmények már 2018. január 1-jétől nem vehetnek fel elsős hallgatókat – írta az MTI. Palkovics László oktatási államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a változtatás nem érinti a Közép-európai Egyetemet (KEE), sem megszűnni, sem kikerülni nem fog a felsőoktatási törvény intézményeket felsoroló mellékletéből. Úgy fogalmazott, a Central European University (CEU), illetve a KEE kettős identitással bír, amellyel nincsenek tisztában a demonstrálók. Magyarországon az utóbbi szerepel a törvényben, vesz fel és oktat hallgatókat, alkalmazza tanárait, addig a CEU az Egyesült Államokban van bejegyezve, miközben ott nem folytat semmilyen képzést. Ugyanezt emelte ki Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője is.

A magyarázatok azonban nem győztek meg a tüntetőket. Április 4-én az intézmény épületénél Budapesten, majd 9-én a Parlamentnél tiltakoztak a törvény elfogadása ellen. Ezt követően habár a szervezők bejelentették a demonstráció befejezését, a tüntetők egy csoportja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szalay utcai épülete elé vonult, majd a Nagykörút forgalmát megbénítva a Fidesz Lendvay utcai székháza felé. A következő nap az államfő, Áder János aláírta a törvénymódosítást, amelyre válaszul tüntetést tartottak a Sándor-palotánál a fővárosban. 9-én inzultálták a közszolgálati média munkatársait a kormánypárt székháza előtt, 10-én pedig festékes flakonnal dobálták meg a rendőröket, ez utóbbiért előállították Gulyás Márton ellenzéki aktivistát.

Szegeden valószínűleg nem kell az utóbbiakhoz hasonló eseményekre számítanunk. Az előzetes információk szerint a TIK előtt felszólal, Barát Erzsébet egyetemi docens, az Angol tanszék munkatársa és egyben a Gender Studies szakirány vezetője, Mihálik Edvin egyetemi hallgató, a Momentum aktivistája, Tarnay Kristóf egyetemi hallgató, FDP-, KHM-tag, valamint Tóth Sándor nyugdíjas, a KHM tagja. Úgy tervezik, hogy fél hattól vonulnak át a szegedi Fidesz központjához a Victor Hugo utcába.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 92 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 107.22.34.37 IP címről szól hozzá.

 • 92. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. április 15., szombat, 20:53
  Válaszolok

  Kristófkát nem engedte el az anyukája a határra a csúnya bácsik közé. Az uniós zászló dobálása miatt szobafogságot kapott.

 • 91. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. április 15., szombat, 20:33
  Válaszolok

  90. Jani

  Te még azt sem tudod, hogy neked hol a helyed, hogyan is akarnál ebben másnak tanácsot adni?

 • 90. Jani hozzászólt ekkor: 2017. április 15., szombat, 19:43
 • 89. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. április 15., szombat, 19:13
  Válaszolok

  88. tikle

  Fenyegetés és rágalmazás, a szokásos fideSS eszköztár. Nem tetszik ha visszanyal a fagyi? Kezdjed szokni! :-)

 • 88. tikle hozzászólt ekkor: 2017. április 15., szombat, 18:56
  Válaszolok

  Amikor már elfogyott valakinél az érv, az a másik kommentelőt akarja kinyírni, és nevezi bűnözőnek. Ha belegondolunk, ez mi, ha nem fenyegetés, valamint rágalmazás. Köszönöm szépen, erre még büszke is vagyok, hogy egy idiótából ezt kitudtam hozni. Ezzel nem engem minősített. :)

 • 87. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. április 15., szombat, 17:13
  Válaszolok

  86. Tarnay Kristóf
  Azt hiszem, hogy valamit nagyon elnéztem, amiért elnézést kérek, ugyanis most alaposabban áttekintve a 75-ös hozzászólásra akartam reagálni!

 • 86. Tarnay Kristóf hozzászólt ekkor: 2017. április 15., szombat, 15:24
  Válaszolok

  @okosabbnálam Megint elhittem, hogy tudunk kulturált személyeskedés nélküli vitát folytatni, sajnos megint nem jött össze. :(

 • 85. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. április 15., szombat, 07:58
  Válaszolok

  84. sérült kristóf
  Te még bölcs embert sem láttál, csak a betegtársaidat! :-)

 • 84. sérült kristóf hozzászólt ekkor: 2017. április 15., szombat, 07:34
  Válaszolok

  75. “Már a hangos, összefüggéstelen ordibálással is szánalmassá tetted magad. A hallássérültekből toboroztál közönséget?”
  Bölcs embert nem láttam még üvöltözni. A lelki és szellemi sérültek szokása ez.

 • 83. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. április 14., péntek, 19:39
  Válaszolok

  82. tikle

  Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.
  Bűnözőkben, és bűntársaikban nincs mit tisztelni. :-)

 • 82. tikle hozzászólt ekkor: 2017. április 14., péntek, 15:13
  Válaszolok

  Köszönöm, hogy kiírtásomra törekszel. Itt látszik, hogy csak ennyi az érved az adott témához! Na, meg, hogy ennyire tisztelitek a másik véleményhez való jogát. Ti, nagyobb diktátorok lennétek, mint akit ti diktátoroztok. :)

 • 81. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. április 14., péntek, 14:41
  Válaszolok

  63. skizofrén NP

  Még szerencse, hogy tudod követni a villámot! Csak nehogy megelőzd! :-)

 • 80. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. április 14., péntek, 14:40
  Válaszolok

  73. Soros fia
  Jobb lenne, ha meg sem szólalnál, hanem visszamennél az istállóba a tehén fara mellé, a saját közegedbe! :-)

 • 79. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. április 14., péntek, 14:39
  Válaszolok

  68. egyikkutyamásik
  Tartok tőle, hogy funkcionális analfabéta lehetsz! :-)

 • 78. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. április 14., péntek, 14:36
  Válaszolok

  68. tikle
  Hogy neked kell-e nyalnod, te tudod. Hogy nyalsz, az egyértelműen látszik. Lehet, hogy önként és dalolva. Már ha lehet dalolva nyalni, ezt szintén te tudod.
  Nekem nem kell, és nem is nyalok. Én a magam ura vagyok. Te a tolvaj banda alkatrésze. Velük pusztulsz. :-)

 • 77. Jani hozzászólt ekkor: 2017. április 14., péntek, 13:51
  Válaszolok

  74. Ennél az akciódnál már csak a betelepítési kvóta elleni aláírásgyűjtésnél mutatott viselkedésed volt szánalmasabb. Kár, hogy a “fiatalok” akik az iroda előtt voltak azt nem látták..

 • 76. Soros fia hozzászólt ekkor: 2017. április 13., csütörtök, 18:28
  Válaszolok

  74. “Valóban nem sikerült elsőre”
  Sokadszorra sem. Tényleg egy balfék vagy.

 • 75. Soros fia hozzászólt ekkor: 2017. április 13., csütörtök, 14:48
  Válaszolok

  74. Jobb lett volna, ha oda sem mégy szerencsétlenkedni.
  Már a hangos, összefüggéstelen ordibálással is szánalmassá tetted magad. A hallássérültekből toboroztál közönséget?

 • 74. Tarnay Kristóf hozzászólt ekkor: 2017. április 13., csütörtök, 14:04
  Válaszolok

  @balfék ifjak Valóban nem sikerült elsőre, kívánom Önnek, hogy amikor Ön fog valamiért demonstrációt tartani, elsőre sikerüljön minden szimbolikus kihelyezés, és egyéb cselekmény! :)

 • 73. tojásos fütyülő hozzászólt ekkor: 2017. április 13., csütörtök, 12:33
  Válaszolok

  Juhászéknak is csak ennyire futotta.
  3 nagy tálca nyerstojással próbálták meg kiszabadítani a többszörös garázda anarchistát.
  Süthettek volna belőle rántottát disznókolbásszal a migránsoknak.
  https://www.facebook.com/Elegahazugsagokbol/photos/a.184329038255556.40868.184272521594541/1421784817843299/?type=3&theater

Ugrás az oldal tetejére