Gulyás: elfogadtuk a Velencei Bizottság kritikáját

2017. október 17., kedd · Hozzászólok

A felsőoktatási törvény módosításával a parlament elfogadta a Velencei Bizottság kritikáját, amely arra vonatkozott, hogy a jogszabály rövid felkészülési időt biztosított a Magyarországon működő külföldi egyetemeknek az előírások teljesítésére – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Tovább »

A kormány benyújtotta a felsőoktatási törvény módosítását

2017. október 13., péntek · Hozzászólok

Az egyre fokozódó, minden jogi alapot nélkülöző nyomásgyakorlás ellenére a kormány kitart azon meggyőződése mellett, hogy a magyar jogszabályok mindenkire kötelezőek, még az amerikai Central European Universityre is – jelentette be az igazságügyi miniszter pénteken Budapesten. Tovább »

Völner: a helyzet kiélezésében lehet érdekelt az Európai Bizottság a felsőoktatási és a civil törvény vitájában

2017. augusztus 15., kedd · Hozzászólok

volner_pal_mti

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a helyzet kiélezésében lehet érdekelt az Európai Bizottság a magyar felsőoktatási és a civil törvény módosítása körül zajló vitában. Tovább »

Völner: megküldtük a válaszleveleket az Európai Bizottságnak a civiltörvényről és a felsőoktatási törvényről (FRISSÍTVE)

2017. augusztus 14., hétfő · 10 hozzászólás

volner_pal_mti

Magyarország hétfőn megküldte válaszleveleit az Európai Bizottságnak a civiltörvény és a felsőoktatási törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásokban, és ezekben bemutatta, hogy a kifogásolt korlátozások szükségesek és arányosak – mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. Tovább »

Botka László: az MSZP választási győzelme esetén visszavonja a CEU-törvényt

2017. június 1., csütörtök · 26 hozzászólás

Botka László; Molnár Gyula

Ha az MSZP győzelmet arat a jövő tavaszra tervezett országgyűlési választásokon, akkor vissza vonja a Közép-európai Egyetemet is érintő felsőoktatási törvényt, továbbá abbahagyja a civil szervezetek megbélyegzését, amely példátlan az Európai Unióban – jelentette ki a párt miniszterelnök-jelöltje brüsszeli kétnapos látogatását követően tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön. Tovább »

Lázár János a Kormányinfón: a miniszterelnök megvédte az ország érdekét Brüsszelben (FRISSÍTVE)

2017. április 27., csütörtök · 6 hozzászólás

Krakkó Ákos; Lázár János

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt tartja a szerdai brüsszeli vita legfontosabb eredményének, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány megvédte az ország érdekét. Tovább »

Orbán: Magyarország bevándorlás nélkül ad választ a demográfiai válság kihívására (FRISSÍTVE)

2017. április 26., szerda · 23 hozzászólás

Havasi Bertalan; Orbán Viktor

Magyarország saját erőforrásaiból, bevándorlás nélkül ad választ az európai demográfiai válság kihívására – jelentette ki Orbán Viktor szerdán Brüsszelben nemzetközi sajtótájékoztatóján. Tovább »

Weber: Orbán hű maradt a szerződésekhez

2017. április 22., szombat · Hozzászólok

Orbán Viktor

A magyar miniszterelnök ugyan kipuhatolja a határokat, de “eddig végül mindig hű maradt a szerződésekhez” – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője egy szombati német lapinterjúban. Azt is kifejtette a Der Spiegel című hírmagazinnak, hogy utólagos javításokat kell végrehajtani a magyar felsőoktatási törvényen, ha az Európai Bizottság ilyen igénnyel áll elő. Tovább »

Alkotmánybíróság előtt a CEU-törvény – a Fidesz szerint az ellenzék pontosan azt teszi, amit Soros elvár tőlük

2017. április 21., péntek · 20 hozzászólás

Áder János; Ignatieff, Michael; Enyedi Zsolt

Vissza kell verni a magyar oktatás ellen irányuló fideszes támadást – közölték az LMP politikusai pénteki sajtótájékoztatójukon, amelyet az Alkotmánybíróság épülete előtt tartottak azt megelőzően, hogy benyújtották beadványukat az úgynevezett lex CEU ellen. Tovább »

Századvég: a többség a kormánnyal ért egyet a felsőoktatási vitában

2017. április 13., csütörtök · Hozzászólok

A Századvég Alapítvány felmérése szerint a lakosság döntő többsége támogatja a felsőoktatási törvény elfogadott módosítását. A megkérdezettek csaknem háromnegyede szerint nincs szükség népszavazásra a témában – írták az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben. Tovább »

Palkovics: van mód a CEU szabályos működésére

2017. április 13., csütörtök · Egy hozzászólás

Több módja lehet annak, hogy a CEU (Central European University) a jelenlegihez képest más formában, a szabályok betartása mellett működjön Magyarországon – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön. Tovább »

Szegedi Fidesz: Nem szerencsés, ha az universitas oktatói pártpolitikai jellegű uszításban vállalnak szerepet

2017. április 12., szerda · 62 hozzászólás

ceu_tuntetes_szeged30_gs

A szegedi Fidesz közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozza, egyetlen egyetemet sem zárt be a polgári kormány. A helyi elnökség a figyelmet, hogy az utóbbi években jelentősen növelték a felsőoktatásra fordított összegeket. Nyitottak a vitára, de az uszítást elutasítják. Tovább »

Amerikai külügy: fel kellene függeszteni a módosított felsőoktatási törvény alkalmazását

2017. április 12., szerda · Hozzászólok

Az amerikai külügyminisztérium azt szorgalmazza, hogy a magyar kormány függessze fel a módosított felsőoktatási törvény alkalmazását – mondta el keddi sajtótájékoztatóján Mark Toner, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője. Tovább »

Szegedi tüntetés a felsőoktatási törvény ellen – Zászlóburleszk és feloszló tömeg (FRISSÍTVE)

2017. április 12., szerda · 92 hozzászólás

ceu_tuntetes_szeged13_gs

A 400-500 főt megmozgató tiltakozás a Tanulmányi és Információs Központnál kezdődött s a Fidesz helyi székházánál ért véget. A beszédek a TIK-nél hangoztak el, a Victor Hugo utcára már csak matricaragasztgatás, hazaárulózás és egy, a vezető tüntetők főszereplésével elkészült, burleszkfilm forgatása maradt. Tovább »

Palkovics: a kormány semmilyen egyetemet nem kíván bezárni

2017. április 11., kedd · 3 hozzászólás

Nem célja a kormánynak a Közép-európai Egyetem (CEU) bezárása, ennek nem is lenne indoka, a felsőoktatási törvény sokak által vitatott módosításával mindössze megoldást szeretnének találni bizonyos ügyekre – jelentette ki Palkovics László oktatási államtitkár kedden Brüsszelben. Tovább »

Emmi: a magyar kormány semmilyen egyetemet nem zár be

2017. április 11., kedd · Hozzászólok

A magyar kormány semmilyen egyetemet nem zár be, a Soros-egyetemet sem. A magyar kormány annyit szeretne, hogy azonos jogszabályok alapján működjön minden egyetem – emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkársága az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben. Tovább »

Az államfői hivatal előtt tüntettek a felsőoktatási törvény kihirdetése után

2017. április 11., kedd · 16 hozzászólás

Áder János

A Köztársasági Elnöki Hivatal előtt tüntettek hétfő késő este, miután Áder János államfő aláírta a felsőoktatási törvény módosítását, és az megjelent a Magyar Közlönyben. Tovább »

Brit és amerikai egyetemek professzorai nyílt levélben kérik a magyar kormányt a felsőoktatási törvény újragondolására

2017. április 10., hétfő · 4 hozzászólás

Brit és amerikai egyetemek professzorai kérik a Financial Times című londoni gazdasági napilapban hétfőn megjelent közös levelükben a magyar kormányt a felsőoktatási törvény módosításának újragondolására és visszavonására. Tovább »

Nézőpont Intézet: okafogyott a tüntetéssorozat a felsőoktatási törvénymódosításról

2017. április 10., hétfő · 8 hozzászólás

Okafogyottnak nevezte a felsőoktatási törvény módosításának visszavonását követelő tüntetéssorozatot a Nézőpont Intézet ügyvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán. Fodor Csaba értékelése szerint politikai szempontból egy igen komoly mozgósító erővel bíró nemzetközi hálózattal áll szemben a magyar kormánypárti szövetség. Tovább »

A felsőoktatási törvény módosítása ellen demonstráltak Budapesten (FRISSÍTVE)

2017. április 9., vasárnap · 34 hozzászólás

Áder János

A felsőoktatási törvény módosításának visszavonását követelték a Közép-Európai Egyetem (CEU) “ellehetetlenítése” elleni, Parlament előtt tartott tüntetésen résztvevők. A demonstrálók arra hívták fel Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt. Tovább »

A CEU a törvénymódosítás alkotmányos felülvizsgálatát kéri Áder Jánostól

2017. április 4., kedd · 3 hozzászólás

Áder János; Ignatieff, Michael; Enyedi Zsolt

A Central European University (CEU) a kedden elfogadott felsőoktatási törvénymódosítás alkotmányos felülvizsgálatára kéri Áder János köztársasági elnököt – közölte a CEU vezetője, akit az intézmény budapesti sajtótájékoztatóján online kapcsoltak Washingtonból. Tovább »

Kósa: a magyar felsőoktatás védelme megkívánta a törvénymódosítást (FRISSÍTVE)

2017. április 4., kedd · 9 hozzászólás

Halász János; Kósa Lajos

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A felsőoktatási törvény módosítását 123 kormánypárti igen és 38 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés kedden a kormány kezdeményezésére. Tovább »

Balog: a felsőoktatási törvénymódosítás Magyarország, a magyarok érdekeit szolgálja

2017. április 4., kedd · 15 hozzászólás

Balog ZoltánA külföldi egyetemek ügyében javasolt törvénymódosítás Magyarország, a magyarok érdekeit szolgálja, az új szabályok betarthatóak, “jogokat biztosítanak, és nem előjogokat” – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a felsőoktatási törvényt módosító javaslat keddi összevont vitáját megnyitó expozéjában, az Országgyűlésben. Tovább »

A külföldi egyetemek magyarországi működését szabályozhatja ma a parlament

2017. április 4., kedd · 20 hozzászólás

Az Országgyűlés ma a kormány kezdeményezésére kivételes eljárásban megtárgyalja, majd el is fogadhatja a felsőoktatási törvény azon módosítását, amely alapján a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. Tovább »

Külföldi egyetemek – Orbán: a magyar és az amerikai kormány tárgyalni fog

2017. április 3., hétfő · Hozzászólok

Tárgyalni fog a magyar kabinet és az Egyesült Államok kormánya a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Parlamentben újságíróknak. Tovább »

Lázár a Kormányinfón: komoly nyomásgyakorlásra számít a kormány bevándorláspolitikája miatt (FRISSÍTVE)

2017. március 30., csütörtök · Egy hozzászólás

Lázár János

A kormány komoly nyomásgyakorlásra számít a következő hónapokban a bevándorláspolitikája miatt az Európai Bizottság, a strasbourgi bíróság és civil szervezetek részéről – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Tovább »

Emmi: a kormány nem látja indokoltnak a felsőoktatási törvénymódosító javaslat visszavonását

2017. március 30., csütörtök · 3 hozzászólás

A kormány nem látja indokoltnak a felsőoktatási törvénymódosító javaslat visszavonását, amely a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működésének jövőbeni feltételeit tartalmazza – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, miután Palkovics László oktatási államtitkár és Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (CEU) elnök-rektora szerdán este tárgyalt. Tovább »

Palkovics: államközi szerződés lesz a feltétele külföldi felsőoktatási intézmények működésének

2017. március 29., szerda · Egy hozzászólás

palkovics_laszlo04_gs

A jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik – mondta Palkovics László, oktatási államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Tovább »

Palkovics: jelentés készül a külföldi egyetemek magyarországi működéséről

2017. március 25., szombat · Hozzászólok

Az Oktatási Hivatal vizsgálja a Magyarországon képzést folytató külföldi egyetemek működési feltételeit, erről hamarosan jelentés is készül – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkára szombaton, egy más témában tartott sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva. Tovább »

Benyújtották az oktatási törvényeket módosító csomagot

2016. május 17., kedd · Egy hozzászólás

Létrejönnek a tankerületi központok, összevonják a fenntartói és működtetői feladatokat az állami fenntartónál, differenciált béremelést kaphatnak a pedagógusok – többek között ezt tartalmazza az oktatási törvényeket érintő módosításcsomag, amelyet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden nyújtott be az Országgyűlésnek.
Tovább »

A SZTE már szeptemberben mérni fogja a kompetenciákat – Mi változik az új felsőoktatási törvény okán?

2015. július 27., hétfő · Hozzászólok

SZS20140401_szte_rektori_hivatal_003

A szegedi egyetem saját kompetenciatesztet állított össze. Náluk nem volt probléma a nyelvvizsgákkal. 2016-tól itt a duális képzés. A gólyatáborokban nem történtek problémás esetek. Az egyetem a jelenlegi információk szerint nem indít közösségi képzőközpontokat. Lapunk kérdéseire Karsai Krisztina, az SZTE oktatási rektorhelyettese válaszolt. Tovább »

Tüntettek a felsőoktatási törvény módosítása ellen

2015. július 5., vasárnap · Hozzászólok

A felsőoktatás központosítása, az egyetemi autonómia csorbítása ellen tüntettek mintegy százötvenen vasárnap este Budapesten az Országház épülete előtt, az Oktatói Hálózat és a Veszélyben az Egyetemeink Csoport rendezvényén.
Tovább »

Palkovics: a jövő héten lesz nyilvános a felsőoktatási törvényt módosító javaslat

2015. május 8., péntek · Hozzászólok

Az egyetemen kívül létrehozzák új intézményi kategóriaként az alkalmazott tudományok egyetemét, lesznek közösségi képzőközpontok, megjelenik a hallgatók kompetenciamérése és bevezetik a mesteroktató kategóriát – a többi között ezt tartalmazza a nemzeti felsőoktatási törvény jövő héten nyilvánossá váló módosító javaslata.
Tovább »

A MAB a felsőoktatási törvény módosítását bírálja

2014. augusztus 1., péntek · Hozzászólok

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) megfontolt, a minőséget garantáló felsőoktatási törvény elfogadását szorgalmazza, a minősítő szervezet szerint a legutóbbi módosítás olyan paragrafusokat emelt a jogszabályba, melyek az egyetemi tanárok presztízsét megkérdőjelezik.
Tovább »

Bevezetik a felsőoktatásban a kancellári rendszert

2014. július 4., péntek · Hozzászólok

Önállóvá válik a Testnevelési Egyetem szeptembertől, állami fenntartásba kerül a Pető Intézet és bevezetik a kancellári rendszert a felsőoktatási intézményekben – többek között ezt tartalmazza az oktatási törvények módosítása, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés.
Tovább »

Megszűnhet a gazdasági főigazgatói pozíció a felsőoktatási törvényben

2014. június 30., hétfő · Hozzászólok

A jövőben várhatóan nem tartalmazza a nemzeti felsőoktatási törvény a gazdasági igazgatói posztot a felsőoktatási intézményekben – az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága egy erről szóló módosító javaslatot fogadott el a hétfői ülésén.
Tovább »

Következő oldal »