Egy raktárban pihen a Virág cukrászda eredeti kávéfőzője

2017. január 9., hétfő • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Kovács Ferenc

virag_cuki_kavefozo001kf

Megnéztük a Virág cukrászda eredeti herendi kávéfőzőjét. A gép szervizelője és megőrzője, Bernát Attila beszélt lapunknak a felújítás folyamatáról, az átalakításról, a berendezés sajátosságairól, ami miatt nem keverhető össze a pótlására beszerzett darabbal. Egyelőre azonban nem a cukrászdába, hanem egy raktárba kerül vissza a kávégép.

A szétszedése előtt utoljára láthattuk összeszerelve a legendás herendi kávéfőzőgépet. Nem újabb felújítást végeznek rajta, csupán a biztonságos tárolás érdekében helyezik el alkatrészenként a kávéfőzőt. Az 1951-ben készült berendezés mintegy másfél évtizede várja Bernát Attila műhelyében, hogy újból visszatérjen eredeti helyére, a Virág cukrászdába.

Kedden számoltunk be arról, hogy az önkormányzat nem tart igényt a Virág cukrászda eredeti kávéfőzőjére. Bernát Attila másfél évtizede őrzi az eredeti gépet, amelynek restaurálásáért és karbantartásáért felelt, azonban egy korábbi üzemeltetővel támadt jogvita miatt magánál tartotta a berendezést. A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület azt szeretné, ha a javítás és a tárolás költségeit kifizetné a város, mert pótolhatatlan darabnak tartják a kávéfőzőt.

virag_cuki_kavefozo003kf

Szervánszkyék azzal bíztak meg minket, hogy egy használhatatlan, megkopott gépből, amely műemléki érték, megtartva az eredeti paramétereket egy használható és szép küllemű kávéfőzőt hozzunk létre. Ez sikerült Józsa Gábor ötvössel és Hamar Edinával, a Móra Ferenc Múzeum főrestaurátorával hármasban” – nyilatkozta lapunknak Bernát Attila. Megmaradt a porcelán, a vázszerkezet, viszont belülre egy olasz Faema 91 kávéfőző került, amit a Virág akkori üzemeltetője biztosított. A törött, repedt porcelándarabokat a restaurátor rendbe hozta. A mintába illeszkedő aranyozott betétdarabok azért kerültek be, mert szét kellett húzni a szerkezetet, így fért be az új belső, de ezt a módosítást a cukrászda látogatói és a szakhatóságok is elfogadták. Hangsúlyozta, amit lehetett, azt felhasználták az eredeti gépből, 90 százalékban most is ezekből áll össze a berendezés.

Szervánszky Lászlóékat követően György Sándor és fia, György Attila vette át az üzemeltetést a cukrászda 2010-es bezárásáig. Az új tulajdonosok is Bernát Attilát bízták meg a gép szervizelésével, azonban utoljára a javítás költségeit már nem fizették ki. Ezt követően kezdődtek a pereskedések, az üzemeltetők a gépet kérték vissza, Bernát viszont a pénzét szerette volna megkapni.

virag_cuki_kavefozo005kf

Egy 1998-as Délmagyarország számmal bizonyította, hogy nála van az eredeti kávéfőző, amely nemcsak a betétdarabok miatt tér el a jelenleg a Virág cukrászdában lévőtől, hanem más a porcelán mintázata, az anyag összetétele, eltérő a belseje is. Ezt a kijelentését két nekünk is megmutatott szakértői vélemény is alátámasztotta. A hatóság tudott arról egy 2010-es irat szerint, hogy „egy rendezetlen jogvita miatt” Bernát Attilánál van a gép. Az előbbi dokumentummal azonos napon tartottak szemlét a Virág cukrászdában is, ahol „az eredeti kávéfőző helyett bérelt, hasonló herendi porcelánborítású kávéfőző van kiállítva”. Az eredeti kávéfőző egészen 2011 januárjáig védett volt, amely a felügyelet szerint az ingatlan része, attól elválaszthatatlan módon.

Arról, hogy pontosan mennyit kér felújítás és tárolási költségként, arról egyelőre nem kívánt beszélni Bernát Attila. Elárulta viszont, azt szeretné, ha visszakerülne a városhoz a kávéfőző, s Szeged közönsége dönthetne arról, hogy a cukrászdában lenne a gép helye, vagy inkább máshol mutassák be.

Feltettük a kérdést, hogy helyreállítható-e az 1951-es állapot. Ennek Bernát Attila semmi akadályát sem látja, de fölöslegesnek tartaná, mert ahhoz egy olyan belső részt kell találni, ami elfér az eredeti burkolat mögött, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal pedig elfogadta a változtatásokat.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 33 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.162.27.162 IP címről szól hozzá.

 • 33. MeDdiG hozzászólt ekkor: 2017. január 22., vasárnap, 18:52
  Válaszolok

  ….lesz még aktuális téma a kávéfőző (egy a sok közül)? Megtehetnék az őrző-védők, hogy “beüzemelnék”, megreklámoznák, mint a volt “Virág(h)-kávéfőzőt és jó “menedzseléssel” 1 év alatt kifizethetnék a javítási díjat, újra karbantartathatnák és amikor jelentkezik az igazi tulajdonos, visszaadhatják, bízva abban, hogy a tulajdonos Nekik ajándékozza! Vagy Valaki ennél nagyobb hasznot szeretne?

 • 32. kooltura hozzászólt ekkor: 2017. január 22., vasárnap, 18:40
  Válaszolok

  np-nek irom,kedves np:)
  szerinted a marx téren állo rozsdás vaslemez art szobor :)
  mennyibe került a szociknak ,ez a topp remekmü ?
  :)

 • 31. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. január 22., vasárnap, 18:38
  Válaszolok

  30. MDG
  Ott van ez a kávéfőző. Ez ami itt van, és nem ott van ez nem ez, hanem az, ócska másolat, azt is szétbarmolták, ráadásul nem is Szegeden készült, még csak nem is szegedi emberek készítették, köll a kutyának! Tehát viheted!

 • 30. MDG hozzászólt ekkor: 2017. január 22., vasárnap, 17:48
  Válaszolok

  Mit is várhatnánk egy olyan polgármestertől, aki Szent-Györgyi Albert és Bálint Sándor házát is ledózeroltatta… Ő előre tekint, nem a múltba, egy fejlődő város vezetője… Hahh!
  Nem kell összekeverni a különböző problémákat, hogy nem ez a legnagyobb baj jelenleg Szeged életében. Nem. Persze. De ez is egy megoldandó probléma, amiből látszik a városvezetés érdektelensége. Ha egy igazi szegedi érzelmű és születésű ember lenne a város első emberének helyén, akkor legrosszabb esetben is azt kellene mutatnia, hogy érdekli az ügy. De ami még jobb lenne, legalább keresné a megoldást. Nincs pénz. Persze. Elhiszem. Vagy nem. Ha nagyon akarnák akkor valamilyen úton módon – kapcsolati tőkét bevetve, utánajárással – biztosan lehetne megoldást találni. Szégyen és gyalázat…
  És egyébként meg egy normális értékrendű város (ország) lakói közt nem is kellene, hogy ez egy vitakérdés legyen.
  Nehogymár egy egész város feje ennyire ne tudjon elérni valamit ha nagyon akar!!! Töketlenség lenne.
  Ennek a kávéfőzőnek ott lenne a helye a Virágban. Ahová anno készíttették és amiért fizettek.

 • 29. vendéglátós hozzászólt ekkor: 2017. január 9., hétfő, 21:38
  Válaszolok

  Engem érdekelne ez a kávéfőző. Mi az ára, kitől lehet megvenni? Méltó helye lenne exkluzív szegedi éttermemben!

 • 28. egyetértés hozzászólt ekkor: 2017. január 9., hétfő, 20:01
  Válaszolok

  27. nemfiatal!
  Ezért nem kötözködik senki a látásoddal! Rossz ajtón kopogtattál, a raktárost nem Városvezetésnek hívják!

 • 27. nemfiatal hozzászólt ekkor: 2017. január 9., hétfő, 19:48
  Válaszolok

  Agyhalott szegedi szocialista városvezetés! Egy nyomorult kávéfőző ügyét sem tudjátok rendbe tenni? Adjátok vissza annak, akitől a kommunista elődeitek ÁVH-s segítséggel elvették.

 • 26. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. január 9., hétfő, 18:49
  Válaszolok

  25. Baljobb
  Ha kitisztult egy kissé a fejed, ennek fuss neki még egyszer!

 • 25. Baljobb hozzászólt ekkor: 2017. január 9., hétfő, 18:10
  Válaszolok

  milyen különbözőek is a kommentek?a facebookon névvel nem tetszik senkinek szegeden, itt meg név nélkül mondjátok,hogy nem kell ezzel foglalkozni… ennyire félnek egy kávéfőzőtől a tornyos épületben?

 • 24. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. január 9., hétfő, 17:54
  Válaszolok

  Ezt a lerágott csontot minden héten elő fogják venni? De jó, hogy kies hazánkban és szűkebb pátriánkban ez a kulcsponti kérdés, miközben emberek fagynak halálra és halnak éhen mert nem jutott nekik fűtött gyepű stadion!
  javasolnám, hogy a Városképvéderő kalapozza össze a restaurálás, vagy szétbarmolás? költségeit és azután… És azután? Bernát úr a városnak ajándékozza? Ami nem az övé?
  Ezt a múlt héten már tisztáztuk.

 • 23. NP hozzászólt ekkor: 2017. január 9., hétfő, 16:21
  Válaszolok

  mert csak

  Igazságod lehet.
  Nem mernélek kijavítani, mert magam is bizonytalan vagyok….
  Ilyen esetekben én egy jó nevű költő “ajánlását” szoktam megfogadni:
  “Több dolgok vannak földön és egen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes.”

 • 22. semleges hozzászólt ekkor: 2017. január 9., hétfő, 16:13
  Válaszolok

  Hozzá nem értő páros:újságíró/Bernát! 1./ ki ez a Bernát? 2./mi alapján döntötte el hogy a korabelivel megegyező gépet nem érdemes belerakni? 3./borzasztóan néz ki az átalakítás után! 4./mekkora összeg miatt foglalta le? 5./az újságíró(?) látta-e Műemlékvédelem állásfoglalását?

 • 21. mert csak hozzászólt ekkor: 2017. január 9., hétfő, 15:44
  Válaszolok

  20.NP!
  “Ezt akarják néhányan megvetetni a Várossal”…
  Ezt bizonyára félreértetted a nagy “kavarban”! Nem megvetetni akarják,hanem azt mondják, akié a Virág, azé a kávéfőző, mert…..(hosszú)….. és akié, az fizesse ki a “költségeket”, mert……(hosszú)…..és nem értik, hogy aki nem vallja magát tulajdonosnak és megrendelőnek, az miért nem fizeti ki egy, az általuk Szeged város által megőrzendő kulturális értéknek tartott kávéfőző restaurálási költségeit!?
  Ha nem jól foglaltam össze, akkor majd valaki “helyreigazít”.

 • 20. NP hozzászólt ekkor: 2017. január 9., hétfő, 15:07
  Válaszolok

  A problémát sem értem.

  Adott egy olyan “műtárgy” amiben semmi sem igazi, vagy semmi sem ott van ahová eredetileg gyártották, ráadásul a tulajdonjoga tisztázatlan.

  Ezt akarják néhányan megvetetni a Várossal mint pótolhatatlan kulturális értéket.

  Tőlük kérdezném: ha a “milói Vénusz” karjait könyöktől csuklóig pótolnátok vajon mennyiért tudnátok eladni a görög államnak?
  Mennyire néznének benneteket idiótának?

 • 19. Igazság hozzászólt ekkor: 2017. január 9., hétfő, 13:34
  Válaszolok

  18: mozdulj ki Szegedről, nézd meg hogy néz ki a metró Budapesten, milyen állapotban van a legtöbb kórház, múltkor több napos hullát találtak a WC-ben a főváros egyik legnagyobb klinikájában.

 • 18. kritikus hozzászólt ekkor: 2017. január 9., hétfő, 13:12
  Válaszolok

  Szegeden semminek nincs gazdája, minden leépül, pusztul és rohad.

 • 17. mert csak hozzászólt ekkor: 2017. január 9., hétfő, 12:39
  Válaszolok

  16.!
  Csak az “Igazság” kedvéért! Szegedtől É-Ny irányban, kb 70 km-re van olyan cukrászda (nem a legolcsóbb), ahol mindig vannak, van úgy, hogy nagyon sokan! Az adagok nagyok, a minőség kifogástalan! Vagy nagyon jó helyen van, vagy jó a híre, vagy arra gazdagabbak az emberek, vagy ki tudja?!
  A “gazdasági olló” tényleg nagyon kinyílt! (15-30-55%)?

 • 16. Igazság hozzászólt ekkor: 2017. január 9., hétfő, 12:07
  Válaszolok

  Múlt héten benéztem a Virágba. Már most is van ott egy ilyen gép. Ha ez is ott lenne, akkor sem lenne több vendég. Energiatakarékos fényben úszik minden, a sütemények látványa is annyira vonzó hogy le sem ültünk. Az ország csóró, ezen egy Herendi porcelán sem segít csak ha a tolvaj kormány elhúz végre!

 • 15. Igazság hozzászólt ekkor: 2017. január 9., hétfő, 12:04
  Válaszolok

  A kávé nem egészséges, igyatok ásványvizet.

 • 14. Egri Gábor hozzászólt ekkor: 2017. január 9., hétfő, 11:20
  Válaszolok

  10. Szilágyi Árpád
  Szerintem meg műemlék/műtárgy szempontból teljesen mindegy, hogy csúcstechnológiás belseje lett, vagy ócska. Ez kizárólag csak a kávé minősége szempontjából lehet fontos.
  Ha az eredeti állapotot állítjuk vissza, akkor beszélhetünk arról, hogy a tárgy megőrzésre érdemes. Így csak egy kényszer szülte megoldás, melynek egyetlen célja az volt, hogy a porcelán értékesíthető legyen.

Ugrás az oldal tetejére