Közélet

Simicskó: kiemelten fontos a határzár építésének felgyorsítása

Simicskó: kiemelten fontos a határzár építésének felgyorsítása

2015. szeptember 8., kedd
Simicskó: kiemelten fontos a határzár építésének felgyorsítása
Kósa Lajos; Simicskó István

Kiemelt fontosságú ügynek nevezte a biztonsági határzár megépítését, annak felgyorsítását Simicskó István, a honvédelmi miniszteri poszt várományosa a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése után. A fideszes Kósa Lajos bizottsági elnök a sajtótájékoztatón elmondta: Hende Csaba a határzár építésének ütemével összefüggésben mondott le a honvédelmi miniszteri posztról. Közölte azt is, hogy legalább három tranzitzónát terveznek a határra.

Simicskó István

- aki eddig sportért felelős államtitkár volt - hangsúlyozta: a visegrádi négyek állásfoglalásával egyértelművé vált, hogy a biztonsági határzár a helyes irány a bevándorlás kezelésében. Azon lesz - ígérte -, hogy az ehhez szükséges létszámot és technikai feltételeket biztosítsa nemcsak Magyarország, hanem a schengeni határok védelme érdekében is. Arra a kérdésre, hogy a honvédelmi törvény módosítása esetén hány katonát vezényelhetnek a határhoz, a kereszténydemokrata politikus azt felelte: 3-4 ezer közötti létszám elegendő lehet a cél eléréséhez. Annak lehetőségét, hogy ebben tartalékosok is lesznek-e, még meg kell vizsgálnia - mondta. A miniszterjelölt fontosnak nevezte továbbá a helikopterképesség kérdését és a tartalékosi rendszer bővítését. "A tartalékosi rendszert szeretnénk vonzóvá tenni a fiatalok számára is" - fogalmazott.

Kósa Lajos

, a parlamenti szakbizottság fideszes elnöke a tanácskozást követően azt mondta:

Orbán Viktor

miniszterelnök a nemzetbiztonsági kabinet előző napi ülésén egyáltalán nem volt elégedett a biztonsági határzár építésének ütemével, "ennek kapcsán nyújtotta be lemondását

Hende Csaba

" a honvédelmi miniszteri posztról, amit a kormányfő elfogadott. A Fidesz ügyvezető alelnöke a bevándorlási helyzet kezelésével, a hadsereg tervezett határra vezénylésével kapcsolatban ismét megerősítette: a honvédség nem alkalmazhat majd emberi élet kioltására alkalmas eszközöket, és csak az elsődleges határőrizeti szerv, a rendőrség munkáját segítheti. Kósa Lajos azt is közölte, hogy legalább három tranzitzóna létesül majd a határon, ezek pontos száma attól függ, mennyien lesznek. Arra a kérdésre, hogy mi az új határidő a határzár elkészültére, a kormánypárti politikus úgy reagált: a régi határidő - október vége, november eleje - sem változott, és "még azon is belül vagyunk". Hangsúlyozta azonban, hogy a határzár erősítése, fejlesztése folyamatos feladat, "tehát nem úgy kell elképzelni, hogy egyszer befejeződik, aztán nem kell csinálni semmit". Szerinte ugyanakkor a balliberális ellenzék magatartása hátráltatja az ügyet, miattuk nem tudják ugyanis házszabálytól eltérve tárgyalni a kétharmados törvények - köztük a honvédelmi - módosítását. Az Európai Uniót is tehetetlennek nevezte az ügyben, szerinte az EU "messze a helyzet után kullog, és mire egy kvótaszámot elmondanak, az élet azt már messze meghaladta".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.