Több ezer migráns özönlött Röszkéről Szegedre – szerdán is folytatódik az áradat (FRISSÜL) + FOTÓK, VIDEÓ

migransor_roszke_kora_este26_gs

Kedden sok ezer illegális bevándorló lépte át a határt Röszkénél, a vasúti síneknél, a zöldhatárnál. Azok a bevándorlók érik el hétfő óta Röszke és Szeged térségét, akiket múlt héten napokra feltartóztattak a görög-macedón határnál. A rendőrség és a polgárőrség erejét megfeszítve küzd az áradattal, igyekeznek mindenkit feltartóztatni a gyűjtőponton, de rengeteg az embercsempész is a körzetben. A nyomás várhatóan szerdán sem fog csökkenni. Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere szerint az illegális bevándorlók nem okoznak kárt, veszélyt és bajt.

Fotók és friss helyszíni információk folyamatosan, első kézből itt a SZEGEDma.hu-n!

21.30: Egy újabb szállítóbusz visz el migránsokat a hangárba, de még sok százan vannak, akiknek itt kint a földeken, a sínek környékén kell éjszakázniuk hálózsákokban, tábortüzekkel. Szerencsére a rendőröket számtalan polgárőr, civil is segíti itt Röszkén, orvosi ellátás is rendelkezésre áll, és mobilvécéket is használhatnak a bevándorlók. Ezzel együtt is kemény órák következnek hatóságoknak és migránsoknak egyaránt.

21.05: Fontos még megemlíteni, rengeteg a környékén az autó, minden bizonnyal embercsempészekkel, akik sok száz euróért szállítják tovább azokat a migránsokat, akiket a hatóságok nem tudnak feltartóztatni. A legtöbb illegális bevándorlót kedden sikerült megállítani a röszkei gyűjtőpontnál, innen pedig a hangárba szállították őket. Kérdés persze, meddig elég a kapacitás, és már a szállítás is nehézségeket okoz ekkora nagy tömegnél. Persze – amint fotóinkon is láthatták – akadtak, akik elmenekültek a rendőrök elől a kukoricásokban vagy a drótkerítést valamilyen módon átlépve, jellemzően ők azok, akikkel aztán az embercsempészek kapcsolatba kerülnek, akiket továbbfuvaroznak Budapest és Nyugat felé…

21.00: A gyűjtőponton várakozó mintegy ötszáz illegális bevándorló tüzeket rakott, hogy melegedjen. Gyermekek is akadnak szép számmal, és kérik a hatóságokat, először őket és a nőket vigyék el a röszkei hangárba.

20.45: Röszkén a vasúti átkelőnél egyelőre viszonylag nyugodt a helyzet. Tudósítónk jelentése szerint a nap folyamán közel 1500 migráns lépte át itt illegálisan a zöldhatárt. A gyűjtőponton jelenleg is mintegy ötszázan várnak arra, hogy a hangárba szállítsák át őket. Az éjszaka folyamán várhatóan még több mint ezer bevándorló érkezhet meg a magyar határra Szabadka és Magyarkanizsa felől, de reméljük, ők nem indulnak már ekkor tovább a síneken Szeged felé, hanem megállnak a gyűjtőpontnál, mely körülbelül egy kilométerre található a határtól.

20.00: Botka László közben megszólalt a migránsügyben is a Facebookon. “Ez van! Az óriási menekülthullám egész Európa számára óriási kihívás, nálunk egyetlen migráns sem akar letelepedni, csak átvonulnak az országon néhány óra alatt, kárt, veszélyt és bajt nem okoztak (kiemelés tőlünk – szerk.) Az lenne az érdekünk, hogy közös európai, nemzetközi megoldás szülessen erre a valódi problémára! A Fidesz-kormányt azonban csak az érdekli, hogy politikai céljaira használja az ügyet, félelmet keltsen a lakosságban, ezért “dobtak ki” sok tízmilliárdot teljesen hasztalan “új vasfüggönyre”. A valódi baj az, hogy ezzel a politikával csak akadályozzák a hatékony, közös európai fellépés esélyét, pedig az lenne az igaz magyar érdek! (Ja, és addig se a botrányos, mindent lenyúló kormányzásukról szólnak a hírek. Mindent feláldoznak a hatalomért!) Remélem, egyre többen megértik ezt, hajrá Új Magyar Európai Köztársaság!” – írta.

19.00: Ötvenes-százas csoportokban érkeznek délután óta a migránsok, a gyűjtőben is háromszázan vannak jelenleg.

18.00: A SZEGEDma.hu tudósítói is ismét a határnál vannak. Két nap alatt 150 autóbusznyi illegális bevándorlót szállítottak, szállítanak a szerb hatóságok Belgrádból a magyar határhoz, most este, éjszaka több mint kétezer főt várnak a magyar rendőrök Röszkénél.

17.30: Sötétedés után érkezhetnek nagyobb számban migránsok Röszkére, a Szeged-Szabadka vasút nyomvonalán, a szerbiai Magyarkanizsáról elindult több mint kétezer ember még nem ért oda – ezt az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója kedd délután jelentette, megerősítve a SZEGEDma.hu korábbi információit is ezzel. A rendőrök folyamatosan jelen vannak a vasúti síneknél, és a kerítés mentén is állandóan járőröznek. A migránsok leginkább az ujjlenyomatvételtől félnek…

17.00: Értesüléseink szerint ma éjszaka több mint 2000 illegális bevándorló érkezhet a szerbiai határhoz. A rendőrök nagy erőkkel várják őket a Szeged-Szabadka vasútvonal átkelőjénél. Érdekesség, hogy az elmúlt órákban a rendőri jelenlétet látva sok migráns visszafordult, más utat választott, és – lásd korábbi fotóinkat – a drótakadályon (vagy az alatt, illetve felette) kelt át a zöldhatáron, majd került később rendőrkézre. Úgy számítunk, este is ez lesz, tehát az érkező nagyobb csoport több egységre szakadhat majd szét. Beszámolunk a fejleményekről!

14.38: Helyszínen lévő munkatársuk szerint erősebb volt a mozgás a Szerbia felől délután, kisebb csoportokat Kecskéstelep környékén is látni. Ma is sok gyerek érkezett, a pár hónapostól, a tizenévesekig. Értesüléseink szerint egy kislányt elszállítottak, 40 fokos lázzal.

12.40: A helyzet továbbra is változatlan a határon: egyre nagyobb tömegben lépik át a migránsok Röszkénél a zöldhatárt Szerbia felől (akár a vasúti síneken, ahol nincs drótkerítés, akár a GYODA alatt-felett – lásd korábbi képeinket), de egyelőre ma együttműködőek a magyar hatóságokkal. A rendőrök a gyűjtőponton össze tudják fogni az összes illegális bevándorlót, akiket szervezetten, nagy buszokkal szállítanak tovább a röszkei hangárba. Bizonyos azonban, hogy egyre nehezebb lesz ez a feladat, mert a keddi és szerdai napon sok ezer migránst várnak Szerbia felől – ők azok, akiket korábban napokig feltartóztattak a macedón határon… Valószínűleg ma is hosszú és kemény éjszaka elé néznek a rendőrök és a polgárőrök. Újabb fotógaléria hamarosan!

Közben az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: a fizikai határzár mellett “jogi határzárra” is szükség van. az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot még a héten nyilvánosságra hozzák – mondta Répássy Róbert.

10.40: Röszkénél a folyamatos rendőri jelenlét ellenére is állandóan próbálkoznak a migránsok átjutni a drótkerítésen, fotósunk éppen megörökítette, amint többen átbújtak a GYODA alatt. Egy kisgyermek vérzéssel járó fejsérülést is szenvedett a dróttól, a gyűjtőponton látták el, fertőtlenítették a sebet.

Nógrádi Tibor: A rend biztosítása a hivatalos szervek feladata

10.30: Nógrádi Tibor, a Fidesz-L.É.T. önkormányzati képviselője arra kéri a 4. számú választókörzet (Kecskés, Klebelsbergtelep, Gyálarét, Szentmihály) lakosságát, hogy bármilyen rendkívüli eseményt azonnal jelezzen jól ismert telefonszámán (30/774-2712). “Figyelőszolgálattal és a polgárőrséggel ma éjjel is kint leszek a területen, hogy még Szeged előtt segítsük a migránsok menekültügyi eljárás alá vonását, mentesítve Szeged belvárosát az esetleges nagyobb migránsáradattól. Egyúttal a sajtón keresztül üzenem mindenkinek, hogy a feladat elvégzése a rendőrség és a polgárőrség hatásköre, határozottan kérem, hogy senki semmilyen magánakciót ne kezdeményezzen! Ezzel utasítom el a Betyársereg, a Magyar Gárda és bármilyen más szervezet választókerületemben történő megjelenését, amit a helyzet élezésének, provokációnak tartok” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak.

Özönlenek a migránsok Szerbiából – Botka a buli napjairól

10.05: Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere megszólalt!!! No, ne ijedjenek meg kedves olvasóink, nem a szegedi migránshelyzetet kommentálta a városvezető, aki korábban emlékezetes nyilatkozatokat tett arról, hogy a városban nem lehet találkozni menekültekkel, illetve hogy nem okoznak itt semmiféle feszültséget, majd hetek óta hallgatásba burkolózott…
Offolunk tehát kicsit, Botka László a Facebook-oldalán a SZIN-nel kapcsolatban tett közzé bejegyzést: “Szeged a fiatalok városa (is)! Iskolavárosként fontos számunkra, hogy itthon érezzék magukat nálunk, ezért indítottuk újra évekkel ezelőtt a Szegedi Ifjúsági Napokat, ami mára sikeres fesztivállá nőtt! Türelmet, megértést kérek minden ‘örök fiataltól’, ez a néhány nap legyen a ‘bulié’, így tanévkezdés előtt…”
On: buli az van Szeged környékén, rendesen…

10.00: Helyzetjelentés a határról: ötös, tízes, húszas csoportokban szivárognak át a migránsok Szerbiából a vasút síneken át Magyarországra, jelenleg nem tartóztatja fel őket itt senki, hanem a Röszke külterületén található gyűjtőponton állítják meg az illegális bevándorlókat, majd innen történik a továbbszállításuk. Információink szerint a körzetben elképesztően sok embercsempész jelent meg, persze ez aligha meglepő, bőven lesz tehát dolga a rendőrségnek!

09.00: Információink szerint ma is hasonló migránsáradat várható a sínek mentén, mert a szerb hatóságok több tucatnyi busszal most szállítják a határhoz azon az illegális bevándorlók maradék részét, akiket korábban napokig feltartóztatott a macedón rendvédelem.

Az MTI a következő hírt adta ki Szerbiából – adalék ahhoz, mire számíthatunk Horgosnál, Röszkénél, illetve a Röszke és Szeged közötti területeken.

Szerda estére várhatóan elhagyja Szerbia területét az a menekülthullám, amely Szíriából, Irakból, Afganisztánból és más országokból érkezett a hét végén a dél-szerbiai Presevóba – közölte a Vladimir Cucic szerbiai menekültügyi és migrációs biztos. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint több mint hétezer migráns érkezett vasárnapra virradóra Macedóniából Dél-Szerbiába. A migránsok a regisztráció után elsősorban autóbuszokkal és vonattal folytatják útjukat a magyar határ irányában, ahonnan végső úti céljuk felé, más uniós tagországokba indulnak – írta a Tanjug hírügynökség.

08.05: A helyzet továbbra is rendkívül feszült Szeged külterületein, illetve a Szeged-Röszke közötti vasúti sínek mentén, a lakosok aggódnak a sok száz beáramló migráns miatt, hiszen a szerb határon továbbra is folyamatosan özönlenek át. Újabb hírek és fotók hamarosan!

08.00: Tóth Péter jobbikos képviselő tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t: a Betyársereg és a Magyar Gárda segítségét kéri. Felhívását a Facebookon tette közzé: “Szükségesnek érzem a nemzeti erők, minél nagyobb létszámba történő megjelenését, mert különben elveszünk! Kérem a Betyársereg és a Magyar Gárda azonnali megjelenését és segítségét a Szeged-Röszke migrációs útvonalon!” – áll többek között a nyilatkozatban.

06.55: Nógrádi Tibor képviselő portálunknak elmondta, az érintett területen továbbra is komoly a félelem a lakosság körében, ami érhető is, hiszen a kis falvakban, településrészeken a nagy számban megjelenő illegális bevándorlók felborítják a mindennapi rendet. Rémhírek sokasága is terjed, miután vasárnap történt egy komolyabb rongálás a szentmihályi kiskertekben, fóliasátrakat tettek tönkre a migránsok.
Nógrádi Tibor elmondta azt is, a polgárőrök egész éjszaka dolgoznak Szentmihályon, és örömteli, egyre többen csatlakoznak a közösséghez. Csillag Erika, Szekeres István, Vass Károly, Márta János és Márta Jánosné folyamatos szolgálatot teljesít, köszönet ezért – összegzett a politikus, aki hozzátette, jómaga megpróbálja megnyugtatni a pánikra hajlamosakat, koordinálni a migránsok fogadását, hogy lehetőleg külterületeken, ne lakott részeken találkozzanak a menekültügyi hatósággal, ezzel csökkentve a településrészek terhelését. A nagy erőkkel jelen lévő rendőrség partner mindebben, ám mivel nagyobb csoportokban érkezők Röszke és Szentmihály között újabb egységekre szakadnak, így a helyiek és a polgárőrök segítsége nélkül a rendőrség hatékonysága is kisebb lenne – jegyezte meg. “Ez a válság jelenleg nem pártpolitikai, hanem várospolitikai kérdés, az éjszaka több pontot láttam Tóth Péter jobbikos képviselőt, aki szintén segítette a hatóság munkáját, jó lenne, ha a városvezetés is ezekben a válságos napokban kijönne, az MSZP is segítene a helyzet kommunikációs és politikai kezelésében. Gondoljanak csak bele, ha egyes becslések szerint akár ezres éjszakai tömeget nem sikerült volna megállítani a Szabadkai út felüljárójánál, és elérte volna célját, Szeged belvárosát, taxikat keresve a továbbútra, az mit jelentett volna a város szívében” – mondta.

FRISS 03.00: Korábbi híreinkkel szemben az éjszaka folyamán is azt láttuk, hogy megállás nélkül egyre több migráns érkezik a magyar oldalra, nem lehetett őket feltartóztatni. Ott tartózkodásunk ideje alatt egy 9. hónapban lévő terhes nőt és egy a lábát tört férfit kellett kiemelni a tömegből, őket kórházba szállították. Egy tíz év körüli kislány hasfájásra panaszkodott, őt a helyszínen kezelték. Éjfél körül az illegális bevándorlók tüzet raktak a Szerbiát és Magyarországot összekötő vasúti sínek között, és ott melegedtek, szárították cipőiket. Azt is megtudhattuk, hogy szerb oldalon 100, 200 euróért szállították őket embercsempészek a magyar határig. Egyértelműen kiderült, hogy ez az a csoport, amely a napokban áttörte a hadsereg által őrzött macedón határt. Ide érkezésüket mindösszesen két rendőr fogadta. Hajnali fél egyre, egyre nyugalom költözött a sínekre, többen lefeküdtek aludni, de a szerb oldalról folyamatosan érkeztek az öt-tízfős csoportok, reggelre akár az 1500-2000-et is elérheti az itt tartózkodó migránsok száma…

22.00: A felüljárónál még 40-50 migráns vár arra, hogy buszra szállhasson. Közben Nógrádi Tibor (Fidesz-L.É.T.), Szentmihály, Gyálarét, Klebelsbergtelep és Kecskés önkormányzati képviselője egészen Röszkéig bejárta az érintett útvonalat, és azt tapasztalta, nincs már komoly utánpótlása az esti bevándorlóáradatnak, néhány tucat fő tart még Szeged felé négy-ötfős társaságokba verődve. A városatya még a polgárőrökkel körbejárja Szentmihály határait, hogy ellenőrizze, mindenhonnan, így a Pocokfalunak nevezett részről is elszállították-e a határsértőket, és információink szerint a belvárosi és az alsóvárosi polgárőrök is végigpásztázzák Szeged határait, hogy megbizonyosodjanak róla, senki és semmi ne zavarja meg a szegediek nyugalmát ma éjjel. Ugyanígy munkában vannak és lesznek a röszkei polgárőrök is. Zárszóként hadd tegyük hozzá: jó lenne, ha végre a város vezetői is felébrednének, és komolyan szembenézve a problémával hatékonyan segítenék az illetékes hatóságok munkáját a helyiek érdekében…

21.40: Megkezdődött a migránsok elszállítása, először a családokat, nőket és gyerekeket ültették járművekre a készenléti rendőrség erői (ha jól láttuk, a nemzetközi összefogás jegyében két holland rendszámú buszra), az egyedül érkező férfiak pedig nagy szállítóbuszokon kapnak helyet. Mindenkit visszajuttatnak a röszkei hangárba. Megfigyelhettük egyébként, hogy a most megállított több száz fő legalább kilencven százaléka volt a fiatal vagy középkorú, egyedül érkező férfi, alig tíz százalékot tehetett ki a családdal menekülők aránya. Úgy tudjuk, további határsértők is útban vannak még Röszkéről Szeged felé, nem lesz tehát könnyű éjszakájuk a rendvédelmi szerveknek és a polgárőröknek.

migransog_szeged_kulterulet26_gs

21.30: A rendőrök immár urai a helyzetnek, jelenleg azon dolgoznak, hogy a Bajai úton továbbhaladó kisebb migránscsoportot egyesítsék a felüljárón lévő illegális bevándorlókkal (ez a nagyobb rész). Információink szerint ezt követően elszállítják őket a röszkei hangárba.

21.10: A második hullámban újabb jelentős számú csoport érkezett a vasúti síneken, a felüljáróra is feljöttek, megállt a forgalom. A felüljáró meredek betonján több tucatnyian másznak felfelé. Egyre feszültebb a helyzet, mert Szegedről Szabadka felé a rendőrök leállították a forgalmat a régi 5-ösön. A rendőröknek – úgy tűnik – még Szeged előtt sikerül feltartóztatniuk az illegális bevándorlókat – jelenti tudósítónk a helyszínről.

21.05: A helyszínen van a Jobbik önkormányzati képviselője, Tóth Péter mellett Nógrádi Tibor, Szentmihály önkormányzati képviselője (Fidesz-L.É.T.) is. A városatyától megtudtuk, a szentmihályi polgárőröknek sikerült kint tartaniuk a jobbára szír migránoskat a faluból, és a szeged-szabadkai vasúti vonalon haladtak tovább, majd a felüljárónál a média munkatársai várták őket. Itt aztán a migránscsoport megtorpant, kisebb egységekre, 50-60 fős társaságokra szakadt szét. A legnagyobb részük a Bajai út irányába ment tovább. A SZEGEDma.hu tudósítója is kíséri őket.

migransog_szeged_kulterulet12_gs

20.45: Munkatársaink jelentik a helyszínről, hogy legalább 4-500 illegális bevándorló érkezik a vasúti töltésen Szentmihályra. Nagy számban vannak jelen a rendőrök, a polgárőrök, de megjelentek az embercsempészek is. A migránsok, akik nem voltak hajlandóak megállni a röszkei gyűjtőponton, taxikat szeretnének, hogy azokkal folytathassák útjukat Nyugat-Európába.

20.30: A sok száz főből álló, Szegedre tartó csoportot rendőrök és polgárőrök is nagy számban kísérik, atrocitás egyelőre nem történt – jelentette hírfolyamában a közmédia, az M1. Az mno.hu információi szerint ez még nem az a migránscsoport, akik korábban a macedón határnál összetűzésbe keveredtek az ottani rendfenntartókkal. Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere viszont Facebook-oldalán azt közölte: “elérte a magyar határt annak a migráns tömegnek az első hulláma, amely áttörte a macedón rendőrség blokádját a macedón-görög határon. Most Röszkénél özönlenek a legtöbben, de Ásotthalomnál is – ahol még nyitott a határ – szabályosan ömlenek be az országba”.

Az MTI esti közleménye arról szól: az M1 műsorfolyamában este azt jelentette a tudósító a helyszínről, hogy a vasúti síneken több százan érkeznek Magyarországra Szerbia felől, kevesebb mint fél óra alatt 200-250-en lépték át a zöldhatárt, reggel óta pedig csak a vasúti sínek mentén mintegy 700-an. E tudósítás szerint is azok a migránsok érkezhettek meg most, akiket a múlt héten egy időre föltartóztattak a macedón-görög határnál, majd továbbengedték őket.

Korábban a nap folyamán arról is beszámoltunk, hogy a migránsok milyen módon hatolnak át a GYODA drótakadályon Röszkénél.

Sok száz illegális bevándorló indult el este Röszke felől Szeged irányába – rendőrök és polgárőrök kísérik őket. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=561994

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 24.

86 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  86. prepper
  2015. augusztus 26., szerda, 23:36
  Válaszolok

  Mert ugye addig, amíg ezeket a gyengécske butaságokat az empipuli lelkes páros nyomja, addig elintézhetjük a dolgot egy elnéző mosollyal.

  De amikor kiderül, hogy a libsikomcsi oldalon a legnagyobb reménység is ezen a szinten mozog, hát az már tényleg siralmas.)))

  Hogy is mondta a “klasszikus” szerző?))
  Szóval, “nem engedhetjük”, hogy egy ilyen szintű valaki országos szinten szóhoz jusson.

 • '>
  85. prepper
  2015. augusztus 26., szerda, 23:20
  Válaszolok

  Hát igen.
  Azért Szegeden kívül is vannak, akik helyén kezelik az “örök reménységet”)))

  Szerencsétlenke nagyot akart mondani, de ennyi sikerült.
  Egy síma átgondolatlan sületlenség.

  Mindenkinek jobb lesz, ha továbbra is csak reménység marad.
  Ez neki testhezálló pozíció)))

 • '>
  84. nézz-utána
  2015. augusztus 26., szerda, 22:33
  Válaszolok

  Talán a cikkben több igazság van, mint botka óvodai szintű beírásában:
  http://valasz.hu/itthon/jaaaj-megszolalt-menekultugyben-a-magyar-baloldal-legnagyobb-igerete-114706

 • '>
  83. tanácselnök
  2015. augusztus 26., szerda, 21:16
 • '>
  82. Feri
  2015. augusztus 26., szerda, 16:55
  Válaszolok

  Hová kellene elvonulniuk? Talán a “kabinba” ? Nem tűnt fel, hogy ez már nem a balliberális kormány?

 • '>
  81. kabinos
  2015. augusztus 26., szerda, 16:40
  Válaszolok

  Én viszont annak örülnék,ha az összes rabló politikus ezekkel elvonulna.Most látszik igazán,hogy mennyire alkalmatlanok.