Az újszegedi gát is megújul – 1,3 milliárdból fejlesztenek

arviz04A szegedi oldal mellett az újszegedi gátat is felújítják, a véderdőt is rendbe teszik, a szerb határtól a románig végeznek majd munkálatokat a töltésen.

Az úgynevezett torontáli öblözet 243 négyzetkilométeres területén 1,3 milliárd forintból indulnak el az árvízvédelmi munkálatok, ez közel 65 ezer embert érint a megyében, ebből 50 ezer újszegedi.

Az állami tulajdonú árvízvédelmi fejlesztések között a Környezet és Energia Operatív Program keretében 100 százalékos támogatással valósul meg a gát, véderdő és egyéb árvízvédelmi művek fejlesztése. A projektindító esemény keretében a Torontál téren tartott ismertetőt a pályázat kezdeményezettje, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság képviseletében Kozák Péter igazgató és két szegedi országgyűlési képviselő, B. Nagy László (Fidesz-KDNP) és Bohács Zsolt (Fidesz-KDNP). „A munkakezdési engedélyeket megkapta a kivitelező, így mát az első kapavágások is elkezdődhetnek. Ami az újszegedi városrész belterületi védelmi gátját és környékét érinti, az a 1512 folyamméter hosszú parapetfal felújítása, melynek fedkövei hiányoznak, a hírközlő kábel kezelőszekrényei tönkrementek, a betonszerkezet több helyen megrepedt, a dilatációk nem kellően vízzáróak. Ezenkívül a hullámtéren a véderdők minőségi állapota is javításra szorul, itt szükségesek az erdészeti munkák” – mondta el az igazgató.

„A Tisza bal parti és Maros bal parti töltés bel- és külterülete, a torontáli öblözet az ország egyik legalacsonyabban fekvő árterülete. Itt közel 65 ezer embert érint a védekezés, ezért is fontos, hogy Szeged belvárosa mellett a másik oldal árvízvédelmi rendszere is biztonságos legyen” – emelte ki B. Nagy László. Képviselőtársa, Bohács Zsolt pedig arról beszélt, a 2006-os árvíz mutatta meg a mindenkori kormánynak, hogy milyen fontos a gátak minősége, ezért is örül, hogy pályázati forrásokból, a kormányzat közreműködésével a folyóink árvízvédelme évről évre korszerűsödik.

A helyszíni szemle után a projektet részletesen az ATIVIZIG székhelyén mutatták be. Megtudtuk, hogy a fent említett fejlesztéseken túl mintegy 13 kilométer a töltésmagasságot is emelni kell, az árvízvédelmi fal mentett oldalán leterhelő paplan építését is el kell végezni, a gátőrházakat is korszerűsítik, ahogy a vízrajzi, monitoring rendszert.

A pályázatról részletesen itt olvashatnak.

8 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  8. M&M
  2014. március 3., hétfő, 17:15
  Válaszolok

  Tessenek már elmondani, hogy a Belvárosi rész miért is kerül 2.2 milliárd forintba?!
  Botkát elszámoltatta valaki ezért?!
  Reméljük, hogy ez volt az utolsó szegedi MSZ(M)P mutyi!

 • '>
  7. Szilágyi Árpád
  2014. március 3., hétfő, 12:43
  Válaszolok

  A Árvízi emlékmű és a Bertalan híd közé 2,2 milliárd,
  a szerb határtól a románig 1,3 milliárd. Ez utóbbi műszaki tartalmában a hasonló hosszon történő újszegedi betonpartfal rekonstrukció mellett -többek közt- a töltéskoronán építendő 14.468 fm hosszú(!!!), 3,00 m szélességű stabilizált burkolat is belefér.

 • '>
  6. spiele_endeLESZ
  2014. március 1., szombat, 03:11
  Válaszolok

  attol tartok ez is selejt lesz 🙁
  mint minden itt az elmult 12 évben

 • '>
  5. jello biafra
  2014. február 28., péntek, 17:32
  Válaszolok

  xyz Persze, de azért ne legyen már baj, ha árvízi megelőzésekről van szó. Könyörgöm legalább ez ne fájjon.

 • '>
  4. xyz
  2014. február 28., péntek, 16:46
  Válaszolok

  Megy a kampány fényképezkedés keményen.

 • '>
  3. spiele_endeLESZ
  2014. február 28., péntek, 12:21
  Válaszolok

  pillanatkép:
  a daru áll a levegöben
  leng a vas akármi
  szolnak a fönöknek mi legyen))telon
  az jön egy centiméterrel
  és megmondja
  vicckategoria
  megint dilll ettánsok dolgoznak ott
  éhbérért
  ebböl 70 es árviz lesz
  ha hirtlelen leesik a hó ukrajnaban
  márpedig van rá esély

 • '>
  2. Rumcájsz
  2014. február 28., péntek, 12:20
  Válaszolok

  ez nagyon frankó 🙂

 • '>
  1. spiele_endeLESZ
  2014. február 28., péntek, 12:19
  Válaszolok

  fotoztam ma a városrombolok munkajat
  hát
  elég magas a tisza
  iylenkor öngyilkosság bontani a gátat