Görögország története Balogh Ádám új könyvében

2013. december 10., kedd • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben

P1080790Balogh Ádám: „Fejezetek Görögország újkori történetéből” című könyvét Sajti Enikő mutatta be november 28-án Szegeden a Nemzetiségek Házában. A beszélgetést Purosz Alexandrosz egyesületi elnök vezette a Csongrád Megyei Görögök Kulturális Egyesülete szervezésében.

Tanárok, diákok és Szegeden élő görög kisebbségiek egyaránt megjelentek csütörtök este öt órakor a Nemzetiségek házában, ahol Balogh Ádám legújabb könyvéről beszélgettek. A könyvet Sajti Enikő, az SZTE BTK Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszékének egyetemi tanára mutatta be. Purosz Alexandrosz ismertette a szegedi görög közösség gondozásában eddig megjelent füzeteket valamint egy kétnyelvű gasztronómiai naptárt is.

2011 szeptember elején jelent meg a sorozat 1. füzete Párbeszédkönyv címmel, majd ezt követte többek között a Csongrád megyei görög családokról szóló és a Görög nemzettudat a 19. században című kiadás is. A most megjelent füzet már könyvvé „nőtte” ki magát, amely Görögország újkori történetét mutatja be a szabadságharcot megelőző függetlenségi törekvésektől a 2012-es választások eredményéig. Az összefoglaló jellegű munka vázlatos képet ad Görögország modern kori történetéről, olyan aktuális kérdésekre is kitérve, mint a görög-török és görög-macedón viszony, a ciprusi kérdés vagy a bevándorlás problémája.

P1080807

Purosz Alexandrosz bevezetője után Sajti Enikő vette át a szót egy Stefan Heim-idézettel Dávid király krónikájából. „Egyetlen történet sem kezdődik az elején, a fa gyökerei elrejteznek szemünk elől, ámde az egekig nyúlnak” – hangsúlyozta. Mint mondta, ez egy klasszikus politikatörténet magyar vonatkozásokkal, Balogh Ádám arányérzékét pedig jól tükrözi az, hogy a belföld és külföld megfelelő arányban van jelen könyvében, amelyet nagy tárgyi tudással és empátiával ötvöz.

„Propactus lektoris habent sua fata libelli” – az olvasói befogadás határozza meg a könyvek sorsát, zárta le szavait a tanárnő. Végezetül Purosz Alexandrosz egy csokor virággal és egy üveg görög borral köszönte meg Sajti Enikő előadását illetve egy üveg görög borral ajándékozta meg Balogh Ádámot is.

Boda Tünde

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig egy hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.156.92.46 IP címről szól hozzá.

  • 1. Alexandros hozzászólt ekkor: 2013. december 12., csütörtök, 21:44
    Válaszolok

    Köszönjük a tájékoztatást!

Ugrás az oldal tetejére