Továbbra is távol egymástól az IMF és az eurócsoport álláspontja a görög adósságteher enyhítéséről

2017. január 26., csütörtök · Egy hozzászólás

Az euróövezet pénzügyminisztereinek és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) nem sikerült áthidalniuk álláspontjaik között a jelentős eltéréseket Görögország mentőcsomagjáról, így nem jutottak megállapodásra az adósságteher enyhítéséről csütörtöki brüsszeli tárgyalásaik során. Tovább »

Görögország eszközöket kap segítségül az unió tagállamaitól a migráció kezelésére

2016. március 14., hétfő · Egy hozzászólás

A migránsok ellátása érdekében további – különféle eszközökből álló – segélyt kap Görögország az unió polgári védelmi mechanizmus (EUCPM) elnevezésű gyorssegélye keretében. A héten több tagország mellett várhatóan Magyarország is felajánlást tesz – közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője hétfőn sajtótájékoztatón. Tovább »

Több száz rendőrt és katonát telepítettek a macedón-görög határra

2016. március 1., kedd · Hozzászólok

Mintegy 700 macedón rendőrt és katonát telepítettek a Görögországgal közös határra kedden – számolt be róla honlapján a szkopjei Telma Televízió, a magyar közmédia helyszíni tudósítója szerint azonban ennél valamivel kevesebbre, legfeljebb hatszázra tehető a macedón biztonsági erők létszáma Idomeninél, ugyanakkor a görög fél is kirendelte egy különleges egység 15-20 tagját. Tovább »

Kidöntötték a kerítést migránsok a macedón-görög határon

2016. február 29., hétfő · Hozzászólok

Illegális bevándorlás - Migránsok Macedóniában

Kidöntötték a kerítés egy részét a migránsok a görög-macedón határon hétfő délelőtt, macedón rendőrök könnygázzal próbálták visszaszorítani őket, de sokan átnyomultak macedón területre – jelentette a helyszínről az M1 tudósítója Idomeniből. Tovább »

Egészségügyi gyorsbeavatkozókat küld Görögországba a Magyar Vöröskereszt

2016. február 19., péntek · Hozzászólok

Egészségügyi gyorsbeavatkozó egységet küld Görögországba a Magyar Vöröskereszt, hogy segítse az ottani vöröskereszt humanitárius munkáját a menekültválságban. A vöröskeresztes csoport pénteken indul és a tervek szerint március 5-éig marad a térségben. Tovább »

Illegális bevándorlás: Macedónia kerítést emelhet Görögországgal közös határán

2015. november 15., vasárnap · Egy hozzászólás

A végső esetben Macedónia kerítést emelhet Görögországgal közös határszakaszán, de nem azért, hogy megállítsa, hanem hogy korlátozza és irányítani tudja a migránsáradatot – döntött szombat éjszakai ülésén a macedón biztonsági tanács.
Tovább »

Görög adósság – Most már a Grexit a legvalószínűbb forgatóköny

2015. július 6., hétfő · Egy hozzászólás

Londoni pénzügyi elemzők szerint a hivatalos hitelezők megállapodási javaslatait határozott többséggel elvető vasárnapi görögországi népszavazás után sem lehet egyértelműen kizárni, hogy Görögország az euróövezet tagja marad, a legvalószínűbb forgatókönyv azonban most már a Grexit, vagyis Görögország távozása a valutaunióból. Tovább »

Felülkerekedik-e a görögökben a józan ész a hétvégi népszavazáson?

2015. július 3., péntek · 2 hozzászólás

greece

Hamarosan népszavazást tartanak a görögök arról, hogy a megszorításokat vagy az államcsődöt választják. Hogyan jutottak el idáig, mi lehet a kiút? Érinti-e a válság a tengerpartra igyekvő nyaralókat is? – erről beszélgettünk Kiss Gábor Dávid egyetemi adjunktussal. Tovább »

Leminősítette Görögországot a Moody’s

2015. április 30., csütörtök · Hozzászólok

Leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív – vagyis messze nem befektetési ajánlású – államadós-besorolását a Moody’s Investors Service. A cég indoklása szerint erősen bizonytalan, hogy a görög kormány időben megállapodásra jut-e hivatalos hitelezőivel még a soron következő törlesztési részletek esedékessé válása előtt. Tovább »

Magyar-görög: Értékes pontot szerzett a Dárdai-csapat

2015. március 29., vasárnap · Egy hozzászólás

Gera Zoltán

A magyar labdarúgó-válogatott hazai környezetben gól nélküli döntetlent játszott a görög csapattal az Európa-bajnoki selejtezősorozat vasárnapi mérkőzésén, ezzel teljesítette a Dárdai Pál szövetségi kapitány által előzetesen kitűzött minimális célt, azaz az egy pont megszerzését. Tovább »

Görögország története Balogh Ádám új könyvében

2013. december 10., kedd · Egy hozzászólás

P1080790Balogh Ádám: „Fejezetek Görögország újkori történetéből” című könyvét Sajti Enikő mutatta be november 28-án Szegeden a Nemzetiségek Házában. A beszélgetést Purosz Alexandrosz egyesületi elnök vezette a Csongrád Megyei Görögök Kulturális Egyesülete szervezésében. Tovább »

Bogár László: A pénzhatalmi rendszer markában

2012. május 20., vasárnap · 13 hozzászólás

Éveken át a kifosztó szivattyúkon keresztül vonták el erőforrásainkat, fosztották ki országunkat. Ha azt akarjuk, hogy ez a folyamat megszűnjön, illetve visszaforduljon, vissza kell szereznünk tudásunkat és bátorságunkat – vallja Bogár László neves közgazdász, akit szegedi „hivatásos vándorprédikátori” útja során volt alkalmunk faggatni.
Tovább »

Martonyi: Ma már nem zárható ki Görögország kilépése az eurózónából

2012. május 13., vasárnap · 2 hozzászólás

Ma már nem zárható ki, hogy Görögország kikerülhet az eurózónából – vélekedett az m1 A Lényeg című műsorában vasárnap este Martonyi János külügyminiszter, aki szerint az Európai Unióban olyan új, a gazdaságot élénkítő módozatokat kell kidolgozni, amelyek nem veszélyeztetik az adósságcsökkentés politikáját.
Tovább »