Nem az akciós szőlő a kelendőbb a Mars téren + FOTÓK

szolokorkep05_gsAz árusok szerint múlt héthez képeset olcsóbb lett a szőlő kilónkénti ára. A magyar gyümölcs várhatóan október végéig uralja még a Mars téri piacot.

Kis szemű, de édes az idei csemegeszőlő-termés a szegedi Mars téri piac árusainak kínálatában. A szezon kedvelt gyümölcsének kilóját legolcsóbban 150 forintért, legdrágábban 350 forintért vásárolhatjuk meg a termelőktől és a vállalkozóktól. Az ár – az eladók szerint – múlt héthez képest csökkent, akkor még szinte mindenhol 350 forintért mérték ugyan ezt a mennyiséget.

A termelők figyelnek a szomszéd stand áraira

Egy neve elhallgatását kérő árus 150 forintért adta a másodosztályú szőlőt, de ugyanitt egy tábla 250 forintért magyar mézédes Pannóniát hirdet. „Nem az akciós a kelendőbb” – tudtuk meg az eladótól. Majoros Lászlóné kisteleki termelő nem tesz minőségi különbséget saját terményei között, nála egységesen 250 forintért vehetünk a csemegéből. Vödörnyi fürtjeiből ottjártunkkor már sok elkelt, mint mondta, „a nézelődők is keresik a szőlőt”.

Bogos Sándor három idősebb asszony társaságában kínálta gyümölcseit a piac bejáratánál. A saját tőkékről szüretelt apró szemű között kikandikált néhány kék színű csemegeszőlő is. „A nagyja már elkelt. Itt a piacon mindig ügyelünk arra, hogy árainkat ne vigyük a másik árai alá, de így is akad, aki akciózza” – mesélt a konkurens termelők hozzáállásáról a szőregi lakos. Forgó Jánosné úgy véli, piros és fehér szőlőit egyformán kedvelik a vásárlók. A forráskúti hölgy szintén saját lugasából szedi a tőkéket, kilóját pedig 300 forintért adja.

szolokorkep09_gs

Kóstolás és vásárlás kékből és fehérből egyaránt

A vevők előszeretettel csipegetnek egy-két szemet a kínálatból a vásárlást megelőzően. Varga Gyöngyi dinnyéért indult a piacra, de útközben találkozott az olcsó mézédes finomsággal, amiből rögtön leszakított egy szemet, hogy megízlelje. „Tényleg édes” – mondta, majd vett a kilónkénti 198 forintos szőlőből. Mari Kálmánné 1 kilogramm 20 dekát vett az egyik standnál, ahol 350 forintért kínálják a fürtös szemeket. Ő csak a külső alapján döntött, a legszemrevalóbb árut válogatta össze.

Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője szerint az idei forró nyári napok nem tettek jót a csemegeszőlőnek. A magyar termények mellett sok az import áru, ami röviddel tovább marad fenn a piacokon, mint a hazai. A magyar szőlő várhatóan október közepéig lesz elérhető, a külföldi pedig egészen az őszi hónap végéig.

Gaál Bernadett

5 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  5. mazsola
  2013. augusztus 29., csütörtök, 12:11
  Válaszolok

  A szőlő védi a szívet
  Aki tenni akar valamit szíve egészségéért, naponta fogyasszon el legalább egy nagy fürt szőlőt. Javítja a vérkeringést, védi és rugalmasan tartja az erek falát. Megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, ami az életveszélyes trombózis, agyérelzáródás kiváltó oka.

 • '>
  2013. augusztus 29., csütörtök, 09:01
  Válaszolok

  honnan tudod?ott voltál?

 • '>
  3. durro Hunor
  2013. augusztus 29., csütörtök, 08:46
  Válaszolok

  A lexikonos hiányos tudását sürgősen fejlessze, mert őseink már Pannónia belakása előtt jóval ismerték a gyümölcsöt, a szőlőt és a bort is. A szőlő termelés és borászat ma ismert szavai közül ui. jó néhány még az ótörök időkből való, nem latin, germán vagy szláv eredetűek.

 • '>
  2. lexikonos
  2013. augusztus 29., csütörtök, 07:18
  Válaszolok

  A szőlőt régóta a gyümölcsök királyának tartják, az ókorban a termékenység szimbóluma volt. A szőlőtermelés végigkíséri az emberiség történetét. Homérosz Iliászában és Odüsszeiájában többször előfordul, a görög épületdíszek szőlőindát mintáznak. Szinte minden európai nép történetében van néhány szőlővel kapcsolatos monda, mese vagy rege. A honfoglaló magyarok már itt találták a szőlőt, és letelepedésük után – a gabonatermelés mellett – a szőlőművelést sajátították el leghamarabb. Mátyás király már adókedvezményt adott a szőlőt telepítőknek, és a korvinák iníciáléjait szőlőmotívumok gazdagítják.

 • '>
  1. ínyenc
  2013. augusztus 29., csütörtök, 07:13
  Válaszolok

  minden este eszek a fürt magyar szőlőt, pici sajttal, sok borral:)