István a kalickában – Alföldi formát (b)ontott Szegeden + FOTÓK

2013. augusztus 18., vasárnap • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

istvan_a_kiraly102_gsKoppányékat keresztekkel döfték le, Feróék Trabanttal érkeztek – az István, a király rockopera, ahogy az a rendezői „márkanévtől” elvárható, formabontó és modern.

Alföldi Róbert István, a király rendezését lehet szeretni, lehet utálni, de egy valamit biztosan nem: közömbösnek maradni iránta. A szünetben és a darab után mint Aisa kislányom nyula, szinte úgy forgattam a fülemet, hogy a tömegtől felém libbenő véleményfoszlányokból a lehető legtöbbet el tudjam csípni. Az „érdekes” jelzőt többször hallottam, volt gondolkodós „igen”, határozott „igen, igen” és ugyanez a „nem”-ből is. „A zene nagyon jó volt, de…” – mondta egy fiatal lány, akivel a rokonságából egy nagymamakorú hölgy szállt vitába, mert neki igenis nagyon, és ez a „Robi ügyes”. Egy bácsi a fejét rázta: „nem” – válaszolta a férfinak, aki a lányával jött el, és mesélte a tízéves forma gyereknek, hogy ő ott volt az elsőn, de ez is tetszik neki, mert görbe tükröt tart, amibe mindannyiunknak bele kell nézni néha.

Na, ez az utóbbi gondolat állt a legközelebbi hangoltságban az enyémmel. Az „Istvánok” közül ez a produkció számít az első igazán újraértelmezett rockoperának.

istvan_a_kiraly09_gs

Azzal a lánnyal, aki a zenét dicsérte, egyet kell érteni. Az Óbudai Danubia Zenekar Kesselyák Gergely vezénylésével zseniális produkciót nyújtott, külön üdítő volt, ahogy a Torda szerepét alakító Novák Péter is „beszállt a buliba”, miután révüléshez elszívott egy kis varázsfüvet (nem mellesleg a sámánok bizony használtak, használnak hallucinogén növényeket). Novák alakítása az erősebbek közé tartozott, neki csak az épp fenn említett nagy számával gyűlt meg a baja alig észrevehetően. Így volt ezzel egyébként a Koppányt alakító Stohl András is, akinek mintha elfáradtak volna a hangszálai, az Istvánnal énekelt Elkésett békevágy című számban számomra már-már az élvezhetetlen kategóriát érintette, nem beszélve arról, hogy kissé túljátszotta ezt a részt. Ugyanígy tett a botorkálva hajlító Réka is a Halld meg, uram a kérésem című zenénél. Tompos Kátya a többi dalnál viszont már a helyén volt – hang és játék tekintetében is. Udvaros Dorottya Sarolt szerepében jól megfestette a kegyetlen, ám politikailag roppant intelligens anyát. Az Udvaros-sanzonokat szeretem, de most az énekével egyáltalán nem fogott meg. A Gizellát alakító Radnai Csilla nagyon dögös volt, mikor az Unom a politikát című számot énekelte… Érdekes karaktert kölcsönzött Alföldi Asztrik főpapnak, akit inkább főgonosznak kell hívnunk a darab után. A címszerepet alakító Feke Pálé volt talán az egyedüli hibátlan produkció, de a Laborcot alakító Szemenyei János előtt is le a kalappal, ahogy hosszú másodpercekig kitartott egy hangot, míg felfutott a lépcsőn a zenekarhoz. Sajnálom, hogy nem lehet megemlíteni név szerint is a táncosokat, mert nekik is kijár egy főhajtás. Vári Bertalan koreografálásával a produkció lüktető vénáját adták, köszönet érte. Nagy Feró és Varga Miklós trabantos belépője annak minden kontextusával csillagos ötös osztályzatot érdemel.

istvan_a_kiraly58_gs

Kalicka zárul, a koronán felemelkedik a kereszt

Az újraértelmezésre visszatérve: nem titok, maga a rendező is nyilatkozta a Délmagyarországban, hogy bizony szeretné bemutatni az aktualitását is a műnek, és azokat a sötét pillanatokat, amiket a „historizáló patina” amolyan konzervatív, birodalmi lépegetőként el akar fedni. Azt is mondta, fontosnak tartja, hogy a múltunkat úgy vállaljuk, amilyen volt, és hogy nem blöfföl a történelemmel, csak nem hajlandó szépíteni a dolgokat. Ez telitalálat a rendezésben.

Az ember beleborzad, ahogy elképzeli, hogy valóban mennyi vér és erőszak töltötte meg a kereszténység és a hatalom szövetségét az évezredek során. És mindez azon a bizonyos görbe tükrön át miként ér el a mai korba, és hogyan csapunk a homlokunkra? Hát, például mikor beleüvöltik a nézők képébe a szereplők, hogy „unom a politikát”, és akkor eszünkbe jut, hogy nagyon is mai képek közt jött meg a Mercedesszel a külföld, hozta a leendő királynőt a seregével meg az idegen hitével, és az ország már két részre is szakadt, az egyik lázadni kezdett az új hatalom ellen, mire a másik kiirtotta őket. És az ember elkezd asszociálni unióra, kettészakadt országra, jobbra-balra, a sodródó tömegre, akit ha kell, kényszerítenek, megfélemlítenek stb. A végén pedig István nem mosolyog, az egyetlen díszlet – ami egyébként nekem különösen tetszett, pláne, hogy e képzeletbeli fejtetőn a zenekar játszott – a gigantikus, állványszerű magyar korona, melynek két oldalát magukra húzzák a szereplők, majd nekifutnak a rácsoknak, csüngnek rajtuk, és így éneklik el a Himnuszt, közben a korona tetején felemelkedik a kereszt…

istvan_a_kiraly98_gs

Amennyire hitelesnek tetszik Alföldi nyilatkozata a sötét pillanatok bemutatásáról, úgy tapad hozzá járulékként a hiány és némi hiteltelenség is. „De akkor mi van ma?” A legfontosabb kérdés ugyanis, hogy mit helyettesítsek be az öldöklő kereszt helyére? És mit tegyen, aki Koppány csapatában akar harcolni és… mi ellen is? Mert ha az a kalicka, amit magunkra zártunk koronaként, a hatalom szimbóluma is, akkor ma bizony ez a hatalom a demokrácia, annak összes hazugságával, az elhazudott szabadsággal, a választott, pénzelosztó nagyurakkal és az előttük ácsingózó kisebb főurakkal. És akkor nekem azok a keresztek, amikkel Koppány hadait Alföldi rendezésében ledöfik, ma inkább dollár-, euró- vagy svájcifrank-jelek. És a ma Koppánya annyit tehet, hogy a függését minimalizálja, nem engedi, hogy birkának neveljék, és a pénz istenét szolgálja. Az engedelmes fogyasztó igát többek közt úgy tarthatja távol családjától, ha kidobja a tévéjét, számítógépét, és csak olvas és mesél. Akkor viszont nem láthatja az RTL Klubon Alföldi István, a király darabját augusztus 20-án, ahogy a szegedi előadások reklámjait sem, és ezt az írást sem olvashatná, de legfőképp fogalma sem lesz róla, hogy az amúgy „véres”, politikai bankók hogyan csordogálnak mindezek között… Na, menjen be szépen mindenki abba a kalickába!

Tekintse meg a főpróbán készült fotóinkat!

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 249 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.162.139.217 IP címről szól hozzá.

 • 249. xyz hozzászólt ekkor: 2013. szeptember 2., hétfő, 11:48
  Válaszolok

  itt már azért megkérdezném finoman hogy aki ezeket kitünteti
  az esetleg nem kicsit fogy a tékás?

 • 248. Nyil_Eszti:P hozzászólt ekkor: 2013. augusztus 28., szerda, 16:17
  Válaszolok

  egy szoba tömöritve ez:
  atv
  .
  pont.

 • 247. Nyil_Eszti:P hozzászólt ekkor: 2013. augusztus 28., szerda, 16:16
  Válaszolok

  a kritika tul enyhe
  aljaföldi megbukott
  végleg
  saját kritikusai szerint is
  jol látod huszti

 • 246. Huszti Francis hozzászólt ekkor: 2013. augusztus 27., kedd, 14:58
  Válaszolok

  Alföldi végképp nem tudja feldolgozni, hogy nem csinálhat tovább közpénzen mocskot. A zsidók nagyon “különleges” emberek. Csak akkor érzik jól magukat ha mások vérét szívják, egyenként személyesen és nemzetekét is. Uralkodni szeretnek mindenkin és ha ez nem megy akkor sértettek. Rátelepszenek a nemzetekre, kihasználják, megnyomorítják őket, elvégeztetik velük a piszkos munkát uralkodnak rajtuk. Mindezt a filantrópia álarca mögött igyekeznek elérni. Látszólag felkarolják a szegényeket és a kitaszítottakat, de csak látszólag. Valójában mindig és minden nemzet esetében ahová betolakodnak, a szegénység létrehozói éppen ők és a nemzetek nyakába varrják az általuk megnyomorítottak gyámolítását.

 • 245. eddig244hszérk hozzászólt ekkor: 2013. augusztus 25., vasárnap, 18:23
  Válaszolok

  hát akinek ez tetszett annak pici bajocska van a fejecskéjében
  aki meg ezért kitüntetést ad annak nagyobb

 • 244. gémóver_lesz hozzászólt ekkor: 2013. augusztus 23., péntek, 16:55
  Válaszolok

  :lol: errrrrrrrrrr

 • 243. gémóver_lesz hozzászólt ekkor: 2013. augusztus 23., péntek, 16:28
  Válaszolok

  teréz tul értékelted a “munkajukat”
  :)

 • 242. gémóver_lesz hozzászólt ekkor: 2013. augusztus 23., péntek, 16:26
  Válaszolok

  aljaföldi egy nagy nulla
  emberileg
  kár ragozni

 • 241. gémóver_lesz hozzászólt ekkor: 2013. augusztus 23., péntek, 15:34
  Válaszolok

  szörényi brodi is lenullazta magát
  ezek utan

 • 240. Teréz hozzászólt ekkor: 2013. augusztus 23., péntek, 15:30
  Válaszolok

  Aföldi az egész bandájával lejáratta magát! Én csak öt percet láttam belőle, de a hányinger kapott el, amikor láttam hogy vágták tönkre az elődjeik munkáját. Alföldi nem méltó arra a címre, amit betölt, és azok a színészek sem akik ebben a ,,mocsokban\" asszisztáltak
  neki.

 • 239. Coltrane hozzászólt ekkor: 2013. augusztus 22., csütörtök, 20:16
  Válaszolok

  Mivel csak a politika szemszögéből értelmezi mindenki a darabot, (még az ezt a tényt tagadó rendező úr is), ezért erről a részéről az a véleményem, hogy a politika becstelen, a politika korrupt, a politika gonosz, ördögi, a politika rombol és öl, MINDEGY milyen színű. Az előadás szakmailag számomra érdektelen,hatásvadász. Ez nem közöny a részemről, hanem az én értékítéletem.

 • 238. durro Hunor hozzászólt ekkor: 2013. augusztus 22., csütörtök, 19:13
  Válaszolok

  Baj van Köpecen, mondják a székelyek, ha baj van, pl. az, hogy Aljaföldi vasárnap Bánk Bánt fog rendezni Szentendrén, ami fidesz vezetésű város, majd elvonul sleppjével Újvidékre és ott is rendez egyet. Na, az neki való lesz, Patkányok a címe, ahogy egy délvidéki komám ma megírta a hírt róla.

 • 237. fejes_endre hozzászólt ekkor: 2013. augusztus 22., csütörtök, 18:31
  Válaszolok

  akienk ez tetszett annak kis baj van a fejecskéjében
  nem is kicsi

 • 236. Nyilassi_E:) hozzászólt ekkor: 2013. augusztus 22., csütörtök, 17:24
  Válaszolok

  én láttam hogy beszel ez az aljafoldi
  kár szépiteni:
  mint egy booooooooozeee
  k5sög.

 • 235. Nyilassi_E:) hozzászólt ekkor: 2013. augusztus 22., csütörtök, 17:22
  Válaszolok

  abban tévedsz fradi,hogy lenullázta magát
  ezeknek nincs bör a képükön
  irhattam vóna csunyabban is
  a pénz az istenük

 • 234. Nyilassi_E:) hozzászólt ekkor: 2013. augusztus 22., csütörtök, 17:21
  Válaszolok

  227. csutak hozzászólt ekkor: 2013. augusztus 22., csütörtök, 15:28
  VÁLASZOLOK
  @Nyilassi_E:) :
  Látom kislányom amikor a jó modort osztották te hiányoztál :(
  mi a gond?mindig udvariasan irok,ellenben veletek dmtrollokkal…
  ti nem ismeritek a masik tiszteletét .
  ennyi.
  ezért
  x @ r lak le
  most
  :)

 • 233. Nyilassi_E:) hozzászólt ekkor: 2013. augusztus 22., csütörtök, 17:14
  Válaszolok

  fradi44 jol játod,de
  annyit tennék hozzá
  akik eddig is rivaldafényben voltak
  (mediasz(t)arok),
  azok már eddig is kettös állampolgárok voltak
  idegent nem engednek maguk közé

 • 232. Nyilassi_E:) hozzászólt ekkor: 2013. augusztus 22., csütörtök, 17:11
  Válaszolok

  csutak tudom fály az hogy én beirom az igazságot.fotokkal igazolva.szokj hozzá.
  a ti idötök lejárt. öszödi hzudozok világa.
  már a fidezs pénzeli a vezireteket,a ferit

 • 231. fradi44 hozzászólt ekkor: 2013. augusztus 22., csütörtök, 16:52
  Válaszolok

  Nem! Szörényi már jó időben közölte, hogy tesz a magyarságra, mondván, ő nem akar a “nemzet matyóbabája” lenni, no meg unja már Wass Albertet.

  Ezzel nem a jelen világnézetét festette le.
  Azért 2010 óta sok minden letisztult ám, nem csak a magyar politikai életben, hanem pl. a kulturális életben is.

  A szemünk előtt hullottak le az álarcok az Aczél-korszak ikonjairól.
  Most éppen Szörényi volt soron.

  Képes volt az egész életművét, a több mint negyven év sikerét odadobni egy ilyen selejtes, tehetségtelen liberális kóklernek, akinek a művészete tartalmilag, formailag és stílusában is a magyar- és kereszténygyalázásban merül ki.

  Szörényi lenullázta magát.
  Most már csak a liberális vattaközönség vastapsának örvendezhet.

  Ez a büntetése.

 • 230. fradi44 hozzászólt ekkor: 2013. augusztus 22., csütörtök, 16:47
  Válaszolok

  teuton 2013. augusztus 19. 18:35

  Még nem láttuk, még nem tudjuk, milyen Alföldi Istvánja.

  Elképzelni azért lehet.
  Eszerint a magyarok büdöslábú őserdei majmok, akiknek csak azért engedte meg a népvándorláskori EU és IMF hogy idejöjjenek, mert tisztaarcúak és könnyen átverhetők voltak.

  Ez az alföldi élőlény eddig csak a sajnált önmagát bírta színpadi eseménnyé formálni.

  De várjuk ki, hátha, most 50 után, talán más is az eszébe jut, mint Tel Aviv és a siránkozófal.

  Én nem hiszek ebben.
  Zsidó nem alakul emberré.

  Egy ekkora nagyságrendű fizikai csoda nem létezik.
  Ha létezne, akkor ez az elmúlt kábé ötezer évebn legalább egyszer, vagy félszer már megtörtént volna.

  Egy zsidó nem csinál nyarat.
  Sem telet, sem őszt, sem tavaszt.

  Egy zsidó csakis és kizárólag csak magának csinál hasznot.

  Hogy közben kik és hányan halnak ebbe bele, mennek tönkre, hány gyerek hal éhen; az egy zsidót nem érdekli.

  Ő Solymosi Esztert leöli, a vérét kalácsba süti, majd sikerrel szerepel a Zsidó Nyári Fesztiválon.

Ugrás az oldal tetejére