Közélet

Kánikulában strandra járnak a szegedi kutyák + FOTÓK, VIDEÓ

Kánikulában strandra járnak a szegedi kutyák + FOTÓK, VIDEÓ

2013. július 4., csütörtök
Kánikulában strandra járnak a szegedi kutyák + FOTÓK, VIDEÓ
kutyastrand01_gs

Szeged külterületén működik a régió egyetlen kutyastrandja, ahol az ebek felhőtlenül és teljesen legálisan csobbanhatnak a hűsítő habok közé. Egyelőre heti négy nap, az üzemeltető kutyás klub kurzusának ideje alatt vár a blökiúsztató, de az érdeklődéshez igazodva kívánják bővíteni a nyitva tartást.

Bizonyos kutyafajtáknak lételemük a víz, de a negyven fokos hőségben valószínűleg az úszásban kevésbé járatos ebek is szívesen dagonyáznának egy tó partján. Szegeden külterületén egy ötezer négyzetméteres tó várja a hűsölésre vágyó ebeket és családokat, itt működik ugyanis a régió egyetlen teljesen legális

kutyastrandja

, ahol a labda után vízbe robbanó kis kedvenc sem fürdőzőket, sem horgászokat nem zavar. A béketelepi Régiposta utcából nyíló telepre kutyánként négyszáz forintos árért léphetnek be a fürdőre vágyók.

Csaholással és csobbanással egybekötött oktatás

A strandot üzemeltető Szegedi Kutya Klub tavaly nyár óta várja a tóhoz a hűsölni vágyó ebeket, és bár igen nagy volt rá az érdeklődés, a kutyások rapszodikus látogatása miatt jelenleg heti négy alkalommal tart nyitva: hétfőn és kedden fél hattól nyolcig, szombaton és vasárnap pedig reggel nyolctól délig fogadja a a strand a négylábú fürdőzőket. Ezen időben tartják a tó melletti pályán az alapfokú tanfolyamot is, ahol az ebek kitanulhatják az alapvető parancsszavakat, gazdájuk pedig a pórázon vezetést és a kutyus további okításához szükséges módszereket. Óra előtt, után - és néha a kánikulára való tekintettel közben is - az ebek egy kis csobbanással frissíthetik fel magukat.

kutyastrand36_gs

Ottjártunkkor nyolc kutya kergetőzött a tó lankásabb oldalán, Mazsola, a spániel és Alíz, a dobermann (

fotóinkon

) között is nagy volt a békesség, amit csak az rontott el néha, ha ugyanarra a labdára startoltak rá mindketten. "Jelenleg csak a tanfolyamok ideje alatt tartjuk nyitva a strandot, de körülbelül húsz kutya így is megfordul nálunk naponta - Kiskunhalasról, Kecskemétről is járnak át hozzánk, szinte a teljes dél-alföldi régióból érkeznek. A nyitva tartáson jelenleg is dolgozunk,

facebookos oldalunkon

egyeztetve a kutyás közösségekkel arról, hogy mikor szeretnének kijönni" - mondta

Vajdáné Nemes Nagy Panka

, a Szegedi Kutya Klub iskolavezetője. A tó jelenleg csak egyik oldaláról lankás és kényelmesen megközelíthető, a későbbiekben úgy szeretnék majd alakítani, hogy legalább háromfelől könnyen bele lehessen sétálni. http://www.youtube.com/watch?v=oYRKUPjiqJo Ahogy minden rendes strandon, úgy itt is van egyfajta "házirend": a tóhoz csak veszettség ellen oltott, egészséges kutya jöhet (ezt a gazdájának oltási könyv felmutatásával kell igazolnia), tüzelő szuka nem tüzelheti fel a strandon a kedélyeket, a nem megfelelően szocializált, emberre-állatra veszélyes eb pedig csak előzetes, nevelő célzatú különórák után csatlakozhat a többi fürdőzőhöz. Ha ez megvan, mehet a fejes a labda után, hiszen az ebnek is kijár a fürdő ebben a kutya melegben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.