Közélet

Behavazódott Szeged, péntekre piros riasztás van érvényben (FRISSÜL!) + FOTÓK

Behavazódott Szeged, péntekre piros riasztás van érvényben (FRISSÜL!) + FOTÓK

2013. március 15., péntek
Behavazódott Szeged, péntekre piros riasztás van érvényben (FRISSÜL!) + FOTÓK

Az ünnep közeledtére megérkezett a tél hazánkba és Szegedre is. Az ország nagy részén havazás, hóátfúvás lehetetleníti el a közlekedést. Időjárási hírfolyam fagyhatáron innen és túl!

07.00:

Vastag hótakaró lepte be Szegedet péntekre virradóra. Folyamatosan havazik, s várhatóan legalább délutáni nem is áll el a csapadék. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. négy hómunkással, tíz hókotróval és nyolc járda- és kerékpárút-takarító kisgéppel tisztítja az utakat. Először a Belvárosi hidat, a rakpartot valamint a körtöltés útátjáróról takarítják, takarították el a havat, majd következnek a további utak a szakmai besorolások alapján.

23.58: Kiterelik a forgalmat az M7-es somogyi szakaszáról

Somogy megyében a rendőrség az M7-es autópálya forgalmát - a kritikus időjárási viszonyok és a fokozott balesetveszély miatt - letereli a 7-es számú főútra, a megyében több út járhatatlanná vált, az úton rekedteket ideiglenesen kijelölt szálláshelyekre irányítják. Erről Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője tájékoztatta az MTI-t csütörtök éjjel. A rendőrség kéri, akinek nem szükséges, ne induljon útnak. Aki a lezárt utak miatt nem tud továbbutazni lakhelyére, keresse fel az ideiglenesen kijelölt szálláshelyek valamelyikét. Ott lehetőség szerint kap meleg italt és takarót. A hatóságok segítséget nyújtanak a bajbajutottaknak a legközelebbi szálláshely megtalálásában. Somogy megyében több helyen is kritikussá vált az utak állapota, a látási viszonyok rendkívül rosszak, ezért nagy a balesetveszély.

23.55: Tűzoltók mentették a betegeket az elakadt buszokról Veszprém megyében

Tűzoltók mentették a betegeket az elakadt buszokról Veszprém megyében; a 8-as főúton Hajmáskér térségében mintegy ötven jármű vesztegel - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese csütörtök éjjel az MTI-t. Sztanke Zoltán elmondta: mintegy félszáz gépjármű - személyautó, teherautó, busz - vesztegel balesetek miatt a 8-as főúton Öskü és Hajmáskér között, valamint Hajmáskér belterületén. Az elakadt kocsisorban buszok is vannak, krónikus betegségekkel küzdő betegekkel, közöttük gyermekekkel: őket a tűzoltók saját autóikon a veszprémi kórházba szállították - tette hozzá. Tájékoztatása szerint ez a megye legkritikusabb pontja, a bajba került utasok mentésén folyamatosan dolgozik a katasztrófavédelem.

23.53: Hat elzárt település Fejér megyében

Iszkaszentgyörgy, Magyaralmás, Zámoly, Gánt, Csókakő és Csákberény községek megközelíthetetlenné váltak - közölte a Fejér megyei védelmi bizottság operatív munkaszervezete csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok és a rendőrség is megerősített szolgálattal folyamatosan dolgozik a hó fogságában rekedt emberek kimentésén. A közútkezelő folyamatosan végzi az utak takarítását, más megyéből is érkeztek hókotrók Fejérbe. Áll a forgalom az M7-es Fejér megyei szakaszán, a 62-es úton Seregélyes-Szőlőhegynél, a 64-es úton Dég és Enying között, a 81-es út Fejér megyei szakaszán, valamint a 7202-es út Sárkeszi-Sárszentmihály-Úrhida között. Ezeken az útszakaszokon mintegy száz jármű került a hó fogságába. Ezenkívül a megyében mintegy harminc utat vagy útszakaszt zártak le a forgalom elől. A védelmi bizottság a megye valamennyi településén kijelölt melegedőhelyeket, a lista a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján megtalálható. Az emberek ellátásáról a katasztrófavédelem intézkedett, szendvicset és teát visznek minden szükségszállásra. Az operatív munkaszervezet korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a rendőrségi törvény alapján csütörtökön 20 óra 30 perctől visszavonásig teljes gépjárműtilalmat rendelt el több járás területén. Közleményük szerint a móri, a bicskei, a székesfehérvári, a gárdonyi és az enyingi járás közútjaira terjed ki a tilalom, vagyis a települések között minden típusú jármű közlekedése tilos. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a megyei rendőrkapitány rendészeti helyettese csütörtökön 18 órától Fejér megyében kamionstopot rendelt el az egy és a két számjegyű főutakra. Ez azt jelenti, hogy a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik nem közlekedhetnek.

23.39: A BM kéri, hogy halasszák el a szabadtéri rendezvényeket

A Belügyminisztérium (BM) arra kéri a szervezeteket, magánszemélyeket, hogy ne tartsák meg a március 15-re meghirdetett szabadtéri rendezvényeket a rendkívüli időjárási viszonyok miatt. A BM csütörtök késő este az MTI-nek küldött közleményében a személy és vagyonbiztonságra tekintettel kérte a szervezőket, hogy halasszák el a nemzeti ünnep alkalmából közterületre meghirdetett megemlékezéseket, rendezvényeket. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtök este bejelentette, hogy a rendkívüli időjárás miatt elmaradnak a március 15-i szabadtéri állami rendezvények. A KIM sajtóosztályának tájékoztatása szerint a döntés nem érinti a fedett és zárt térben tartott rendezvényeket. A KIM a részletekről péntek reggel rendkívüli sajtótájékoztatót tart.

23.38: Közútkezelő: éjszaka senki ne induljon útnak!

A csütörtök éjszakai órákra a téli időjárás okozta közlekedési helyzet még kritikusabbá vált - közölte a közútkezelő, kiemelve: az éjszaka folyamán senki ne induljon útnak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtök este az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az orkán erejű széllökések nyomán csütörtök éjjelre még több szakasz vált járhatatlanná. A közútkezelő folyamatos munkája ellenére a szél visszahordja a havat a burkolatra, emiatt az utak nehezen járhatók, továbbá jelentősen csökkent a látótávolság. Ráadásul a sorozatos balesetek miatt munkagépeik is a feltorlódott sorokban vesztegelnek, ezért nem tudják ellátni feladatukat - tették hozzá. Mint írták, több megyében ideiglenes melegedőket nyitnak, hogy az elakadt járművek utasait biztonságos helyre szállítsák. Az ország Dunától keletre eső területein ónos eső nehezíti a közlekedést. Az Útinform késő esti összesítése alapján Somogy, Zala, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyében számos út járhatatlan, több település megközelíthetetlen. 'A helyzet percről-percre változik, negatív irányban' - fogalmazott Pécsi Norbert Sándor, a közútkezelő szóvivője.

23.31: Több északkeleti megyére is kiadták a piros riasztást a hófúvás miatt

Az erős hófúvás miatt már több északkeleti megyére is kiadta a legmagasabb fokú, piros riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök este. Ezzel már Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területén, Borosd-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar, valamint Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala, Somogy és Fejér megyében van érvényben piros riasztás. Ezeken a területeken az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet. Az erős hófúvás, valamint a viharos szél miatt a Dunántúl nagy részén, de az ország keleti felében és az ország középső területein is, köztük a budapesti kistérségben is riasztás van érvényben. Emellett Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajú-Bihar megye több térségében az ónos eső miatt is másodfokú riasztás van érvényben.

23.11: Elmaradnak a pénteki szabadtéri állami rendezvények a rendkívüli időjárás miatt

Elmaradnak a március 15-i szabadtéri állami rendezvények a rendkívüli időjárás miatt - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtök késő este az MTI-vel. "A Belügyminisztérium javaslatára a kormány az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében a szabadtérre tervezett március 15-i állami ünnepségeket lemondja" - áll a sajtóosztály tájékoztatásában. A döntés nem érinti a fedett és zárt térben tartott rendezvényeket. A kormány továbbá "megkéri az önkormányzatokat, pártokat és társadalmi szervezeteket, hogy az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében megemlékezéseiket lehetőség szerint zárt térben tartsák meg, vagy ha ez nem lehetséges, mondják le". Az eredeti tervek szerint péntek délelőtt a Múzeumkertben rendeztek volna díszünnepséget Áder János köztársasági elnök és Tarlós István főpolgármester beszédével, majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulója alkalmából ünnepi menet indult volna a Múzeumkertből a budai Várba. A részletekről péntek reggel a KIM rendkívüli sajtótájékoztatót tart.

22.22: Több mint százan rekedtek az utakon Tamási térségében

Több mint százan rekedtek az utakon a hóakadályok miatt csütörtökön Tamási térségében, és több százan nem tudtak eljutni otthonukba - közölte a tamási védelmi bizottság elnöke az MTI-vel. Porga Ferenc elmondta: Tamási és Iregszemcse között öt autóbusz és több személygépkocsi maradt a hóátfúvások miatt lezárt 65-ös úton. Az utasok közül a betegeket traktorokkal, terepjárókkal Iregszemcsére szállították, a jelenleg is ott rekedt embereket szintén terepjárókkal igyekeznek menteni - tette hozzá. Mint mondta, többen közülük már eljutottak Iregszemcsére. A járhatatlan utak miatt Tamásiból 350-400, Iregszemcséről több mint száz ember, köztük sok diák nem tudott hazajutni, és sokan rekedtek Pincehelyen, Nagykónyiban is. A tamási védelmi bizottság csütörtök esti rendkívüli ülésen melegedőhelyeket és ideiglenes szállásokat jelölt ki számukra. Kollégiumokban, művelődési házakban, idősek otthonában szállásolják el őket - mondta a bizottság elnöke. Ismertetése szerint a bajbajutottak mindenütt szendvicset, meleg teát kaptak, a Tolna megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól matracokat, takarókat, hordozható ágyakat kért a védelmi bizottság. A térségben többhelyütt méteres hótorlaszokat emelt a szél; jelenleg is járhatatlan a 65-ös út Tamási és Iregszemcse, a 61-es út Tamási és Pincehely közötti szakasza, több mellékút Fürged környékén; a 61-es út Tamási és Nagykónyi közötti szakaszán egy nyomon lehet közlekedni.

22.20: A honvédség járműveit riasztották egy elakadt busz mentésére A honvédség járműveit riasztották egy Gyulafirátót és Hajmáskér között elakadt busz mentéséhez csütörtök este - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóügyelete az MTI-vel. Az elakadt buszon egy inzulinos beteg és egy csecsemő is van. A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központjából Várpalotáról két Ural teherautó indult a mentésükre - tette hozzá az ügyeletes. 22.02: ORFK: lezárják M1-M7 fővárosból kivezető közös szakaszát A rendkívüli időjárásra tekintettel, közlekedésbiztonsági okok miatt este tíz órától lezárják az M1-M7 autópályák fővárosból kivezető közös szakaszát - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján. András Tamás rendőr főhadnagy az MTI-nek elmondta, ha valaki a zárást követően a pályán halad, és rendőrautót lát, akkor kövesse azt, és levezetik az autópályáról. 21.58: Áll az M1-es forgalma Győr előtt Áll az M1-es autópálya forgalma az országhatár felé haladó oldalon Győr előtt - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese csütörtök éjjel az MTI-t. Tóth Gabriella elmondta: egy kamion fordult keresztbe a 99-es kilométernél, ennek mentéséig nem járható a szakasz. 21.54: Kilencre emelkedett az elzárt települések száma Veszprém megyében Hétre emelkedett az elzárt települések száma Veszprém megyében - közölte honlapján a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön. Tájékoztatásuk szerint a havazás elzárta a külvilágtól Nagyesztergárt, Tést, Jásdot, Sáskát, Zalahalápot, Taliándörögdöt, Mindszentkállát, Szentbékkállát és Káptalantótit. A rendőrség azt kéri az ott élőktől, ha olyan emberről van tudomásuk, aki hiányt szenved élelmiszerben, tüzelőben, támogassák, vagy kérjenek segítséget az önkormányzattól, a helyi mentőszolgálattól, rendőröktől, katasztrófavédelemtől vagy segélyszervezettől, senkit ne hagyjanak egyedül, és a településeken rekedt utazóknak nyújtsanak menedéket éjszakára. A rendőrség tájékoztatása szerint újabb utat zártak le a megyében: elakadt autók miatt a 7301-84-es kereszteződését Lesencetomajnál, hóátfúvás miatt Monostorapátinál a 7301-est, valamint Ajka és Kolontár között a 7329 számút. A 8-as főút a 72-es út kereszteződéstől Hajmáskérig nem járható, s továbbra is zártak az M7-es autópályára felvezető megyei utak - közölték. 21.51: Szinte járhatatlan az M1-es Komárom-Esztergom megyei szakasza Az M1-es autópályán Győr felé, a 34-es kilométerszelvénynél továbbra is áll a forgalom egy keresztbefordult kamion miatt. Szintén Győr felé, a 83-84-es szelvények között hótorlaszt emelt a szél, ezért Tatáig áll a forgalom - tájékoztatta csütörtök este a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-t. A sajtószolgálat közölte: Győr felé, a 99-es kilométernél is elakadt egy kamion, emiatt szintén áll a forgalom. A Budapest felé vezető oldalon Tatabánya-Újvárosnál három kamion akadt el, a forgalmat az 1-es számú útra terelik. A 13-as számú főút lezárása miatt az autópályáról nem lehajtani Komárom felé és ugyanitt felhajtani Budapest irányába. Az M1-es autópályán a tehergépjárművek és a személygépkocsik mindkét oldalon a 43-as, az 54-es, az 57-es és a 64-es kilométerszelvényben lévő parkolókban állhatnak meg, ahol ételt és italt tudnak vásárolni, és illemhely is a rendelkezésükre áll - tették hozzá. Kisigmándon a faluházban, Nagyigmándon az általános iskolában és Komáromban a Beőthy út 3. szám alatt pihenőhelyet rendeztek be azoknak, akik nem tudtak hazajutni. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság azt kéri, hogy senki ne induljon útnak. 21.33: Veszprémi katasztrófavédelem: tartsák benn a cégek a délutános műszakot! Lehetőség szerint tartsák benn a cégek azokat a dolgozókat, akiknek este jár le a műszakja, mivel a tömegközlekedéssel ingázók hazatérése nem megoldott - kérte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. A tömegközlekedéssel három műszakban munkába járókat a délutános műszak végén lehetőség szerint helyezzék el "házon" belül - javasolta a cégvezetőknek, műszakvezetőknek a katasztrófavédelmi igazgatóság. A megyében több főutat lezártak vagy korlátozták rajta a forgalmat, emiatt több Volán-társaság sem indít járatokat a kritikus szakaszok irányába - magyarázták kérésüket. Hozzátették: azok, akik autóval járnak munkába, mielőtt este hazaindulnak, tájékozódjanak körültekintően. 21.32: Díjtalanul vehető igénybe az M3-as autópálya borsodi szakasza Díjtalanul vehető igénybe az M3-as Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakasza és az M30-as autópálya - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Gaskó Bertalan elmondta: az időjárásra való tekintettel az M3-as megyei szakasza és az M30-as este nyolc órától használható ingyenesen - mondta. 21.26: Teljes gépjárműforgalmi tilalmat rendeltek el Fejér megye több járásában A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a rendőrségi törvény alapján csütörtök este 20 óra 30 perctől visszavonásig teljes gépjárműtilalmat rendelt el több járás területén - tájékoztatta a Fejér Megyei Védelmi Bizottság operatív munkaszervezete csütörtökön az MTI-t. Közleményük szerint a móri, a bicskei, a székesfehérvári, a gárdonyi és az enyingi járás közútjaira terjed ki a tilalom, vagyis a települések között minden típusú jármű közlekedése tilos. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a megyei rendőrkapitány rendészeti helyettese csütörtökön 18 órától Fejér megyében kamionstopot rendelt el az egyes és a kettes számjegyű főutakra. Ez azt jelenti, hogy a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik nem közlekedhetnek. Amennyiben a gépkocsivezetők útközben szereznek tudomást a tiltó rendelkezésről, akkor a legközelebbi parkolóban le kell állítaniuk a járművet. Amennyiben ezt nem teszik meg, a rendőrség szankcionálni fogja a szabálysértést. 21.23: Autók rekedtek a hó fogságába Sármellék közelében Több autó rekedt a hó fogságába Sármellék közelében, utasaikat a település iskolájában helyezik el - közölte honlapján csütörtök este a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. A 76-os főúton, Szentgyörgyvár és Sármellék között több kilométeres hosszúságú kamionsor áll, tart a műszaki mentés. A havazás miatt feltorlódott járművekből az embereket kimenekítik, számukra a sármelléki iskolában alakítottak ki melegedőhelyet. 20.59: Torlódások, balesetek nehezítik a közlekedést a tiszafüredi térségben Balesetek miatt forgalomkorlátozás és torlódás van a 33-as és 34-es főúton, Tiszafüred térségében - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtök este az MTI-vel. Pásztorné Kovács Ágnes tájékoztatása szerint a 33-as számú főút 43-as és 52-es kilométerszelvénye között, Tiszafüred közelében több baleset miatt a rendőrség teljes szélességében lezárta az utat, áll a forgalom. Az érintett szakaszon egy tehergépkocsi keresztbefordult az úttesten, 200 méterre ettől a balesettől pedig egy személy- és egy teherautó ütközött. Mintegy nyolc kilométerrel távolabb egy úttestre dőlt fának ütközött egy gépjármű. A balesetek során személyi sérülés nem történt - közölte a szóvivő. Jelezte: a 34-es számú főúton Tiszaigar és Tiszaörs között egy menetrend szerint közlekedő autóbuszra rádőlt egy fa. Az elsődleges adatok alapján sérült itt sincs, ám a helyszín közelében ugyancsak forgalomkorlátozásra és torlódásra számíthatnak a közlekedők. 20.55: Újabb utakat zártak le Veszprém megyében, Pápáról nem lehet kihajtani Újabb utakat zártak le Veszprém megyében, köztük a Pápáról kivezető utakat is. Szinte lehetetlenné vált a közlekedés a megyében - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján csütörtökön este. Közlésük szerint a 7,5 tonna feletti járművek nem hajthatnak rá a Pápa és a 8-as főút közötti útszakaszra, valamint a 73-as főútról Csopak felé. Nem lehet haladni a 8-as főúton Veszprémtől Székesfehérvár irányába, valamint Ajka-Bakonygyepes és a megyehatárnál található Dabronka csárda között. Már nemcsak Tés, hanem Zalahaláp-Sáska is megközelíthetetlen, a Tapolca és Gyulakeszi közötti utat lezárták, ahogy a 7301-es utat is Monostorapáti és Nemesvámos között - írták. A közlemény szerint nem lehet ráhajtani a 710-es út balatonfűzfői elkerülő szakaszára, Balatonkenesénél az autópályán történt sok baleset miatt lezárták az M7-es kihajtót. A nagyobb méretű járművek nem tudnak haladni a 8-as főút hajmáskéri szakaszán - figyelmeztetett a rendőrség. A 8-as számú főút 61-60 kilométerszelvényénél két kamion vesztegel, mellettük csak fokozott óvatossággal lehet közlekedni. Az erős havazás és hóátfúvások miatt lezárták a 8-as főutat Bánd és Márkó között, valamint a Pápáról kivezető utakat is - tette hozzá Kómár Viktória szóvivő az MTI-nek nyilatkozva. Megerősítette: a megyében szinte lehetetlenné vált a közlekedés, legjobb, ha senki nem indul útnak. 20.54: Forgalomkorlátozások Borsodban, Hejce megközelíthetetlen A havazás és a hófúvás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nehezen járható a Korlát és Fony, valamint a Vilmány és Fony közötti mellékút - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtök este az MTI-vel. Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint a 37-es főút Gesztely és bekecsi elágazás közötti részén teljes az útzár, miként a Vilmány és Hejce közötti út Hejce felé sem jáható, így Hejce közúton megközelíthetetlen. 20.53: Már 47 ezer az áram nélkül maradt fogyasztók száma Szabolcs és Hajdú megyében Már 47 ezer a rossz időjárás okozta vezetékszakadások miatt áram nélkül maradt fogyasztók száma Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében - közölte a szolgáltató E.ON Zrt. szóvivője csütörtök este az MTI-vel. Egyházi Nikoletta elmondta: a viharos erejű szél és az eső miatti jegesedés, illetve a fakidőlések következtében jelentkező vezetékszakadások miatt délután még húszezer volt az áram nélkül maradt fogyasztók száma a Nyíregyházától északra fekvő területen, a Nagyhalász-Ibrány-Rakamaz háromszögben lévő településeken. Azóta tovább nőtt az üzemzavarral érintett térség, az esti órákra Szabolcs megye Tiszántúli részén, sőt Nyíregyházán kisebb időre, majd a megyeszékhelytől délre, dél-keletre, Újfehértó és Nagykálló körzetében is megszűnt az áramszolgáltatás. Az üzemzavar átterjedt a szomszédos Hajdú-Bihar megye északi, észak-keleti részére is, így a két megyében 20 óra körül már 47 ezer fogyasztónál volt áramkimaradás. A szóvivő tájékoztatása szerint az E.ON Zrt. - amely készült az előre jelzett rossz időjárásra, s ezért megerősítette hibaelhárító szolgálatát - nagy számú alvállalkozót is bevont az üzemzavar elhárításába. A javításon dolgozó szakemberek - emelte ki Egyházi Nikoletta - rendkívül rossz időjárási viszonyok közepette végzik munkájukat. A viharos erejű szél mellett a villanyoszlopokra és a vezetékre lerakódott vastag jéggel is meg kell küzdeniük, így lassabban haladnak a munkálatokkal. A számítások szerint éjjel, sőt péntek reggel és délelőtt is valószínűleg még dolgozniuk kell a szakembereknek, hogy valamennyi településen ismét zavartalan lehessen az áramszolgáltatás - mondta az E.ON Zrt. szóvivője. 20.45: Szegedre is megérkezett a hó Este nyolc óra után már Szegeden is elkezdett havazni, apró szemű hópelyheket sodor a szél, ami a hideg miatt meg is marad. 20.44: Több szerencsés kimenetelű buszbaleset történt Zalában Több szerencsés kimenetelű buszbaleset történt csütörtök délután Zalában, ahol a nap első felében már két hasonló baleset is volt. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint Becsehelynél az oldalára borult egy autóbusz, amelyben több mint negyvenen utaztak, de nem történt személyi sérülés. Kerecsenynél az út menti árokba csúszott egy busz, amely a jobb oldalára borult, az utasok a hátsó ajtón át tudtak kiszabadulni. Az MTI a helyszínről úgy értesült, hogy gyerekekkel volt tele a jármű, emiatt a megyében több mentőautót is riasztottak, de szerencsés módon nem sérült meg senki. A Zalaegerszeget északról elkerülő úton ugyancsak az árokba csúszott egy autóbusz, ezen azonban utasok ekkor nem tartózkodtak. 20.41: Kritikus a közlekedési helyzet Győr-Moson-Sopronban Kritikus a közlekedési helyzet Győr-Moson-Sopronban, a 85-ös és a 86-os főúton 80-100 kilométeres széllökések nehezítik a közlekedést - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese csütörtök este az MTI-vel. Tóth Gabriella elmondta: a 8611-esen néhol 10-20 centiméteres hó fedi az utat, amelyet hiába takarítanak, az erős szél rövid idő alatt visszahordja a havat az útburkolatra. Az M1-es autópálya Győr-Komárom közötti szakaszán sem javult a helyzet a délutáni órákhoz képest, továbbra is mindkét pályatest jeges, és az erős szél is lassítja a közlekedést - tette hozzá. Közlése szerint az elakadt és keresztbefordult kamionok miatt indokolt esetben a rendőrség a környező főutakra tereli a forgalmat. Senki ne induljon útnak Győr-Moson-Sopron megyében - kéri a rendkívüli hóhelyzet miatt a katasztrófavédelem, a rendőrség és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pécsi Norbert Sándor, a közútkezelő szóvivője azt közölte, az orkán erejű széllökések nyomán kialakuló hóátfúvások következtében a látótávolság sok térségben tíz méter alá csökkent. Ugyanezzel a kéréssel élt közleményében Dobos Viktória hadnagy, a katasztrófavédelem megyei szóvivője, kiegészítve ezt azzal, hogy a mégis útnak indulók figyeljék a közlekedési információkról szóló híradásokat, csak téli gumival közlekedjenek, és vigyenek magukkal hóláncot, meleg takarót, védőitalt, feltöltött mobiltelefont. 20.38: A GYSEV ismét elfogadja a Kisalföld Volán bérleteit A rendkívüli helyzet miatt a GYSEV ismét elfogadja járatain a Kisalföld Volán bérleteit - tájékoztatta pénteken este a vasúttársaság szóvivője az MTI-t. Rázó László jelezte, azért döntöttek így, mert a rendkívüli időjárási helyzet nagymértékben megnehezíti a buszközlekedést Győr-Moson-Sopron megye több útszakaszán. Hozzátette, az intézkedés visszavonásig érvényes. Kitért arra is: a vasúttársaság vonalain a vonatközlekedés folyamatos, kisebb késések előfordulhatnak. 20.32: Közútkezelő: az éjszaka hófúvásban, csúszós úton senki ne induljon útnak A csütörtök reggel óta tartó folyamatos havazás és az orkánerejű széllökések nyomán kialakuló hóátfúvások miatt a Dunántúlon a látótávolság sok térségben tíz méter alá csökkent, ezért a közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy a hófúvásos területeken vagy az ónos esőtől csúszós utakon az éjszaka folyamán senki ne induljon útnak - közölte csütörtök este a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-vel. Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerit több dunántúli megyében kritikussá vált a helyzet, sok helyen a látótávolság minimálisra csökkent, ezért például a 13-as, 8-as, 37-es, 82-es és 83-as főúton a kamionforgalmat leállították, Fejér, Vas, Győr-Moson-Sopron, Zala és Veszprém megyében pedig több mellékutat kellett lezárni biztonsági okokból. Az ország Dunától keletre eső területein ónos eső nehezíti a közlekedést - írta közleményében a szóvivő. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. teljes kapacitással dolgozik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, de az előrejelzések alapján az éjszakai órákban nem várható javulás, ezért további útlezárásokra számíthatnak a közlekedők - tette hozzá. 20.26: Járhatatlan utak és újabb balesetek Somogyban Somogyban négy alsóbbrendű út is járhatatlan volt csütörtök este, az M7-es autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalán, a 134-es kilométerszelvényénél egy autóbuszt ért balesetet, az elsődleges információk szerint két ember megsérült - tájékoztatta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t. Orbán Zoltán elmondta: az autópályán tart a helyszínelés és a műszaki mentés. A sztráda főváros felé vezető oldalán, a 175-ös kilométerszelvénynél egy kamion fordult keresztbe és akadályozza forgalmat - tette hozzá. Közlekedési balesetek és hótorlaszok miatt járhatatlanok az utak Somogysárd és Mezőcsokonya (6705-ös út), Nemesdéd és Vése (6816-os út), Nemesdéd és Nemesvid (6816-os út), valamint Kaposmérő és Kadarkút között (6616-os út). A rendőrök a kaposmérői körforgalomnál csak a bárdudvarnoki lakcímmel rendelkezőket engedik be. Kadarkúton az üzemanyag-töltőállomásnál mindenkit visszafordítanak. 20.19: Borsodban is forgalomkorlátozásokra számíthatnak az autósok A havazás, az erős szél miatt csütörtök estétől a 3-as és a 37-es számú főútvonalakon a rendőrség korlátozza a forgalmat - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-t. Gaskó Bertalan elmondta: a Szlovákiából belépő kamionokat a Sátoraljaújhelynél, illetve Tornyosnémetinél kialakított kényszer-várakozóhelyekre irányítják. Közlése szerint mind a 3-as, mind pedig 37-es számú főútvonalon több baleset történt csütörtökön. A helyszínelések miatt az autósok terelésekre számíthatnak. 20.15: Késések és fennakadások az ország vasútvonalain Az ország vasútvonalain a téliesre fordult időjárás késéseket és fennakadásokat okoz a közlekedésben, a felsővezetékre fagyó csapadék zárlatokat okoz, elsősorban Miskolc, Mezőzombor, Nyékládháza és Nyírbogdány környékén - közölte a Mávinform csütörtökön az MTI-vel. Van olyan vonalszakasz, ahol a felsővezeték a viharos szélben annyira kileng, hogy villamos vontatással nem engedélyezett a közlekedés - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. A Nyíregyháza-Záhony szakaszon több helyen is leszakadt a felsővezeték. Ott több vonat áll a vonalon. A MÁV-Start vonatpótló buszokat rendel az utasok elszállítása érdekében. A Debrecen-Tiszalök vonalon távközlési oszlopok dőltek a vasúti sínekre Hajdúdorog és Hajdúnánás között. Itt jelenleg szünetel a vasúti forgalom. A Nyíregyháza-Szerencs szakaszon egy fa dőlt a távközlési kábelekre, belóg a vonat elé Nyírteleknél. A fa eltávolításáig itt sem tudnak közlekedni - közölte a Mávinform. A közlemény szerint az ország nyugati részein a hófúvások miatt 15-35 perces késésekkel közlekednek a vonatok. 20.14: Nem járnak a buszok több Veszprém megyei vonalon A Bakony Volán, a Balaton Volán és a Somló Volán tájékoztatása szerint a kritikus útszakaszok irányába jelenleg nem indítanak járatokat - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtök este az MTI-t. Révész András közölte, hogy az időjárás gyors változása miatt a helyzet is gyorsan változhat, ezért a járatokról a Volán társaságok ügyfélszolgálatán érdemes tudakozódni. Korábbi tájékoztatása szerint kritikus útszakasz a 8-as főút Hajmáskérnél és Várpalota környékén, a Bakony útjai, valamint Tapolca és Devecser térsége. Veszprémben több melegedőhelyet vehetnek igénybe a rászorulók: a Máltai Szeretetszolgálat nappali melegedőjében a Jutasi úton 100 embert tudnak befogadni, a Veszprém Megyei Rendőrkapitányság rendezvényterme a Bajcsy-Zsilinszky úton ugyancsak 100 ember befogadására alkalmas - tette hozzá. 20.09: A hófúvás miatt péntekre hat megyére adott ki piros figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat Az erős hófúvás miatt hat megyére péntekre is a legmagasabb fokú, vagyis a piros figyelmeztetést adta ki csütörtök este az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hófúvás miatt az ország összes megyéjére első-, másod- vagy harmadfokú figyelmeztetést adtak ki péntekre. Ezek között a harmadfokú, vagyis piros figyelmeztetést Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala, Somogy, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére léptették életbe. Így ezeken a területeken arra kell készülni, hogy az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet. A viharos erősségű széllökések miatt Nógrád és Békés megye kivételével az ország összes többi megyéjében első- vagy másodfokú figyelmeztetéseket adtak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a következő órákban még sokfelé lehet számítani 60-90 kilométer per órás széllökésekre. Északkeleten és a Dunántúlon, azon belül is elsősorban a Balaton és a Bakony térségében péntek reggelig az óránkénti 100-110 kilométeres erősséget is meghaladó széllökésekre is számítani lehet. Péntek délutántól fokozatosan - előbb északkeleten, majd a Dunántúlon is - jelentősen mérséklődik a szél. Északkeleten átmenetileg ónos csapadék is várható. Csütörtök éjfélig a középső és keleti területeken eshet 20-30 milliméter, néhol akár 40 milliméter körüli csapadék. A havazásból általában 5-15 centiméter, a Tiszántúlon és az Északi-középhegységben 15-20 centiméter hó eshet. Az Északi-középhegység magasabban fekvő területein helyenként akár 30 centiméternél több hó is hullhat. A viharos szél hatására elsősorban a Dunántúlon (annak is jobbára a középső sávjában) és északkeleten számíthatunk erős hófúvásra - írta a meteorológiai szolgálat. 20.07: Lezárták a járműforgalom elől az M7-est és az M70-est Zalában Csütörtök este fél nyolctól minden járműforgalmat megtiltottak az M7-es autópálya zalai szakaszán, valamint az M70-es autóúton - közölte a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke az MTI-vel. Rigó Csaba tájékoztatása szerint a visszavonásig elrendelt korlátozás az M7-es autópályán a megyehatártól Letenyéig tartó szakaszon, továbbá az M70-es autóút teljes hosszán mindkét irányra érvényes. 19.59: Várpalotán ragadtak a tési iskolások Veszprém megyében a rossz útviszonyok és a kaotikus közlekedési helyzet miatt nem jutottak haza a Várpalotára iskolába járó tési gyerekek, és 30-40 felnőtt is a szomszédos városban ragadt - tájékoztatta az elzárt település független polgármestere csütörtökön az MTI-t. Berki Józsefné elmondta: a mintegy félszáz tési iskolást nem sikerült az iskolabusszal hazaszállítani, mivel az utakat vastag jégpáncél fedi, s a közlekedést a 8-as számú főúton elakadt autók is nehezítik. A gyerekek iskola utáni elfoglaltságáról gondoskodtak Várpalotán, kaptak vacsorát, az estét pedig a honvédség Bakony Harckiképző Központ szállóján töltik majd. Akadtak olyan gyerekek is, aki a szüleikkel ragadtak Várpalotán, többen közülük családtagokhoz mentek éjszakára - tette hozzá a polgármester. Tájékoztatása szerint a gyerekeken kívül 30-40 felnőtt tési is Várpalotán kénytelen tölteni az éjszakát, az ő ellátásukról, szállásukról is gondoskodnak. A polgármester megjegyezte: harminc éve nem történt ilyesmi a településen, de az erős szél és a sok baleset miatt lehetetlen megközelíteni a települést. Az alapellátással viszont nincsenek gondok. 19.54: A nyugat-dunántúli balesetek következtében több mint 50 embert szállítottak kórházba A télies időjárás következtében az elmúlt órákban Nyugat-Magyarországon történt sorozatos balesetek helyszíneiről több mint 50 embert szállítottak kórházba az Országos Mentőszolgálat egységei - tájékoztatta Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az MTI-t. Végleges adatok még nincsenek, mert jelenleg is folyamatosan dolgoznak a mentők. Mostanáig egyértelműen Nyugat-Magyarországon volt a legkritikusabb a helyzet, de mostanra a főváros térségében és kelet felé is megszaporodtak a balesetek - mondta a szóvivő. Győrfi Pál közölte: a legnagyobb baleset az M7-es autópályán Polgárdi térségében történt, ahová 21 mentőautót riasztottak, illetve a helyszínre vonult a veszprémi tömeges baleseti egység is. Ebből az egy balesetből összesen 37 sérültet szállítottak kórházba, egy ember a helyszínen életét vesztette. A sérültek közül 16-an súlyos, 21-en könnyű sérüléseket szenvedtek. Őket Veszprémbe, Siófokra és Székesfehérvárra szállították kórházba. A szóvivő kitért arra is, hogy a mentésirányítóknak sem volt könnyű dolguk, mert egy-egy útszakaszon is egymást érték a balesetek. Ezenfelül a mentőknek nehézséget okozott a helyszínek megközelítése is. Az időjárási körülmények a mentőhelikopter bevetését nem tették lehetővé - mondta Győrfi Pál. 19.46: Több utat lezártak Komárom-Esztergom megyében A 13-as utat az M1-es autópálya és a Komáromot elkerülő körforgalom között lezárták, Kisbérnél pedig a 81-es és 13-as számú főút kereszteződésénél a 81-es számú főútra fordítják vissza a rendőrök a forgalmat, ezért Kisbér csak a 81-es főútról közelíthető meg - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-t. A sajtószolgálat közölte: elakadt járművek és hóátfúvás miatt nem lehet közlekedni Nagyigmánd és Dad, Bokod és Környe, valamint Bokod és Pusztavám között. A hótorlaszok miatt Tárkány települést járművel nem lehet megközelíteni és a településről sem lehet kihajtani. Ászár és Kisbér között egy kamion keresztbe állt az úton, egy pedig árokba fordult. Járhatatlan a 8218-as számú út Lázi és Bakonybánk között. A városokon belül is nehezen járhatók az utak, ezért a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság kéri az állampolgárokat, hogy senki ne induljon útnak. 19.38: Áramkimaradás Borsod-Abaúj-Zemplénben Nincs áramszolgáltatatás Borsod-Abaúj-Zemplénben a Bodrogközben és a Taktaközben a viharos eredetű szél miatt - közölte csütörtökön az Elmű-ÉMÁSZ Áramszolgáltató az MTI-vel. A közlés szerint a hiba elhárításán folyamatosan dolgoznak, de az áramkimaradások helyszíneit csak nehezen tudják megközelíteni, ráadásul amikor az egyiket kijavítják, keletkezik egy másik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtök este arról számolt be, hogy hófúvás miatt nem lehet megközelíteni a Vilmány és Hejce közötti utat, emiatt Hejce elzárt településsé vált. 19.37: Budapesttől torlódik a forgalom az M1-esen Győr felé Az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán, a 34-es és 36-os kilométerszelvény között keresztbe fordult egy kamion. A forgalom már Budapesttől torlódik - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön az MTI-t. A sajtószolgálat közölte: az autópályán szintén a Győr felé vezető oldalon a 83-84-es kilométerek között fél méteres hótorlaszt emelt a szél az útra. Az autópályáról nem lehet lehajtani Komárom felé és ugyanitt felhajtani Budapest irányába, mert a 13-as számú főutat lezárták. 19.25: Debrecenben a Kossuth tér helyett a Nagytemplomban tartják az ünnepi műsort A zord időjárás miatt a Kossuth tér helyett a református Nagytemplomban tartja meg ünnepi műsorát a debreceni önkormányzat, az első alkalommal megrendezni tervezett Piac utcai gyalogos felvonulás pedig elmarad - közölte a polgármesteri hivatal csütörtökön az MTI-vel. A városban hagyományteremtő céllal rendezték volna a felvonulást a Petőfi térről a Kossuth térre. Ehelyett délelőtt megkoszorúzzák Petőfi Sándor szobrát, majd a hivatalos ünnepi programok zárt helyen, a Nagytemplomban folytatódnak, Kósa Lajos (Fidesz) polgármester is itt tartja meg ünnepi beszédét. Az ünnepi műsor végeztével megkoszorúzzák Kossuth Lajos szobrát a főtéren. 19.19: Több utat lezártak Fejér megyében Az intenzív havazás és a viharos szél következtében kialakuló hófúvások miatt több útszakaszt le kellett zárni Fejér megyében - tájékoztatta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-t. Németh-Kész Mónika tájékoztatása szerint az M7-es autópálya Balaton felé tartó oldalát lezárták Martonvásár és Polgárdi között, a főváros felé tartó oldalt pedig Polgárdi és a Székesfehérvár-Auchan csomópont között zárták le.
A 8-as út Inota és Székesfehérvár közötti szakaszát is lezárták a rendőrök, csak a Csórra tartó helyi lakosokat engedik tovább. A 64-es főutat Dég és Enying között lezárták, a forgalmat Lajoskomáromnál, illetve Enyingnél a 6404-es számú útra terelik. Teljes hosszában lezárták a 6301-es utat Mátyásdomb és Polgárdi közötti. Nem engedik a forgalmat a 8123-as útra Székesfehérvár és Gánt között, a 6402-es útra Lajoskomárom és Mezőkomárom között, a 8202-es útra Székesfehérvár és Iszkaszentgyörgy között, valamint a 8203-as útra Iszkaszentgyörgy és Moha között - közölte a szóvivő. 19.15: A honvédség kiképző központjának szállóján helyeznek el 40 embert Várpalotán A Magyar Honvédség egyik kiképző központjának szállóján helyeznek el mintegy 40 embert, akik a télies időjárás miatt Várpalotán rekedtek - közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletese csütörtök este az MTI-vel. A Veszprém megyei védelmi bizottság felkérésének eleget téve a Magyar Honvédség gondoskodik azoknak a munkavállalóknak, illetve iskolásoknak az elhelyezéséről, akik nem jutottak haza Várpalotáról. Ők az összesen 70 ember befogadására alkalmas Bakony Harckiképző Központ átmeneti szállóján töltik az éjszakát. 18.46: Folyamatosan takarítják a fővárosi utakat a munkagépek Folyamatosan végzik a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. munkagépei a hó eltakarítását, valamint a síkosságmentesítést a főváros teljes területén a közösségi közlekedési útvonalakon. Budán gondot okoz az intenzív hóesés, mivel rövid időn belül visszafehéredik a burkolat - tájékoztatta a társaság csütörtök este az MTI-t. A társaság első ütemben az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszain, az autópályák bevezető szakaszain, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton, a kórházakhoz, az egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon dolgozik - közölték. A mellékutak takarítását csak a kiemelt főutak rendbetétele után kezdik meg. A társaság kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy ha szükséges az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokat tisztítsák meg a gyalogos balesetek elkerülése érdekében. A társaság mérései szerint a budai városrészben eddig mintegy 15 centiméter hullott. Az FKF Zrt. - mint a közleményben írták - reggel 6 órától a legmagasabb készültségi fokozatban, teljes célgép állományával, bevetésre készen várta a havazást. A társaság a téli időjárás miatt hómunkásokat vesz fel éjszakai, 22 órától 6 óráig tartó munkavégzésre. A nyolc órai munkavégzésért nettó 3750 forintot, a pénteken nappali, 6 órától 14 óráig tartó munkavégzésre pedig nettó 3.950 forintot fizetnek. 18.44: Utakat zártak le Borsod-Abaúj-Zemplén megyében A viharos erejű szél és az ónos eső miatt lezárták Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 37-es számú főút Gesztely és a taktaharkányi bekötőút közötti szakaszát - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Pécsi Norbert Sándor elmondta: több autó és kamion az árokba csúszott vagy az orkán erejű szél "fújta le" az útról, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a balesetek megelőzése érdekében teljes útzárat vezetett be, a forgalom irányítását és terelését a rendőrség látja el. A műszaki mentés és az út tisztítása jelenleg is tart. A 3-as számú főúton is útzár van Ináncsnál, itt kamion és személygépkocsi ütközött. Az útviszonyok hasonlóak, mint a 37-es főúton - tette hozzá. 18.15: A hosszú hétvégén marad a téli idő, előbb havazásra és hófúvásra, majd komoly lehűlésre kell készülni A március 15-i ünnepségek idején többfelé várható havazás és a viharossá fokozódó szél miatt hófúvás is. A hosszú hétvége további részében már csak jelentéktelen hózáporokra kell számítani, de ezzel együtt komoly lehűlés várható, éjszaka néhol mínusz 12 foknál is hidegebb lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott csütörtöki országos középtávú előrejelzéséből. Mint kifejtették: pénteken eleinte túlnyomóan borult lesz az ég, majd késő délután, este nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet. Kezdetben többfelé, majd már csak keleten várható havazás. Az északnyugati szél nagy területen viharossá fokozódik, ezért hófúvásra is készülni kell, de a déli óráktól fokozatosan mérséklődik a szél. Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és mínusz 1, a legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 1 Celsius-fok között alakul. Szombaton napos idő várható gyenge nappali gomolyfelhő-képződéssel. Legfeljebb egy-két helyen fordulhat elő jelentéktelen hózápor. Az északnyugati, északi szél kezdetben időnként még megélénkül. A minimumhőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 5 fok között alakul, de a szélcsendes, derült, vastag hóval borított tájakon mínusz 12 fok alá is hűlhet a levegő. A nappali maximumok mínusz 1 és plusz 4 fok között alakulnak. Vasárnap napos idő várható, délnyugat felől megnövekvő fátyolfelhőzettel. Csapadék nem valószínű. A délkeleti szél a keleti területek kivételével többfelé megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke általában -7, -12 fok között alakul, de egyes szélcsendes, derült, vastag hóval borított tájakon -15 fok alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben. 18.13: Váltakozó irányú forgalom Győr megyei főutakon Győr-Moson-Sopron több főútján csak váltakozó irányban, rendőri felügyelet mellett közlekedhetnek a hóviszonyok miatt a járművek - közölte a megyei főkapitányság sajtóügyeletese csütörtök késő délután az MTI-vel. Tóth Gabriella elmondta: a 81-es, a 83-as, a 85-ös és a 86-os út egyes szakaszain rendelték el a váltott irányú közlekedést, mivel a hóesés és a hófúvások miatt kisebb balesetek történtek, vagy jelentősen megnőtt ezek bekövetkeztének veszélye. Hozzátette: pontos helyszíneket azért nem tudnak közölni, mert a helyzet "percről percre változik". 18.03: Ünnepi programok maradnak el, módosulnak Győrben A mostoha időjárás miatt egyes ünnepi programok elmaradnak, mások fedett helyszínre kerülnek március 15-én Győrben - közölte csütörtök délután a városháza szóvivője az MTI-vel. Domanyik Eszter tájékoztatása szerint a Honvéd ligeti ünnepi megemlékezést a közeli Richter-teremben tartják meg, csak koszorúzni vonulnak ki a résztvevők az eredeti helyszínre. Elmarad viszont a 11 órára meghirdetett díszalegység-felvonulás és a Klapka című rockmusical este hat órára meghirdetett bemutatója, eredetileg mindkét eseményt a városháza előtt tartották volna meg. 17.56: M7-es autópálya: baleset miatt torlódás Siófoknál Több baleset miatt is feltorlódtak a járművek az M7-es főváros felé vezető oldalán a 100-as kilométerszelvény körül, ezért a forgalmat a 105-ös kilométerkőnél elterelik Siófok irányába - mondta Méhes Dóra, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtök délután az MTI-nek. A baleset helyszínén több autó ütközött, személyi sérülés is történt, de pontos adatok még nem állnak rendelkezésre. A balesetet a belső sávban kerülő kocsik közül több szintén összeütközött, emiatt a forgalom teljesen leállt az érintett autópálya-szakaszon. 17.40: Balatonőszödnél leterelik a forgalmat az M7-esről, vesztegelnek a kamionok Három súlyos és két könnyű sérültje van az M7-esen Balatonőszöd közelében történt balesetnek, amely miatt az autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalán leterelik a forgalmat a 130-as kilométerszelvénynél - tájékoztatta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense csütörtökön az MTI-t. Méhes Dóra elmondta, a 134-es kilométerszelvénynél történt balesetben több kamion és több személygépkocsi is ütközött. Az útszakasz lezárása miatt feltorlódott személygépkocsikat visszafordították, a kamionokat azonban nem tudják, így azok vesztegelni kényszerülnek a forgalom újbóli beindításáig. Somogyban több mint 100 kilométer/órás erősségű szél fúj, komoly hófúvásokat okozva, balesetveszélyessé téve több utat, útszakaszt is. 17.38: Kamionstopot vezettek be a 13-as úton A 13-as útról a kamionforgalmat a Komárom és az M1-es autópálya közti körforgalomnál a Komáromot elkerülő útra terelik a csütörtöki havazás miatt, Kisbérnél pedig a 81-es és 13-as számú főút kereszteződésénél a kamionokat visszafordítják a 81-es számú főútra. A tehergépjárművek számára a komáromi ipari park parkolóját jelölték ki várakozóhelyként - olvasható a police.hu oldalon. Mint írták, Komárom-Esztergom megyében nehezen járhatók az utak, ezért a megyei rendőr-főkapitányság azt kéri, aki teheti, ne induljon útnak, akik pedig úton vannak, legyenek körültekintők és türelmesek, "tartsanak nagyobb követési távolságot, és az útviszonyoknak megfelelően válasszák meg járművük sebességét". Felhívták a figyelmet arra, hogy akinek szükséges, lehetőség szerint csak téli gumival felszerelt járművel induljon útnak, és használja a biztonsági övet. Az autókban legyen elegendő üzemanyag, hólapát, takaró és meleg ital arra az esetre, ha elakadnának - tették hozzá. Beszámoltak ugyanakkor arról, hogy megszűnt a forgalomkorlátozás az M1-es autópályán, ami "lassan, de járható", azonban torlódás még lehet a Győr felé vezető oldalon, a 77-es kilométerszelvénynél. 17.36: Több mint ötven jármű ütközött az M7-esen Szabadbattyánnál Több mint ötven jármű ütközött az M7-es autópályán Szabadbattyánnál, a tömegbalesetben egy ember meghalt, a súlyos- és könnyű sérültek száma negyven feletti - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Németh-Kész Mónika tájékoztatása szerint kora délután a Balaton felé tartó oldalon, a 77-es kilométerszelvényben a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint mintegy 30 személygépkocsi, 8 kisteherautó és 9 nyerges vontató ütközött össze. A balesetben egy ember életét vesztette, 40 feletti a súlyos és könnyű sérültek száma. Az Országos Mentőszolgálat járművein felül a rendőrség csapatszállító járművei és a katasztrófavédelem járművei is részt vesznek a sérültek kórházba szállításában. A rendőrségi helyszínelés teljes pályazár mellett történik, a forgalmat Martonvásárnál leterelik az autópályáról. Szabó-Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivő közlése szerint több mint tíz beszorult embert mentettek ki a roncsokból. A mentési munkálatok koordinálását átvette a Fejér Megyei Védelmi Bizottság operatív munkaszervezete. A helyszínre érkezett egy autóbusz, amely a baleset szenvedettek melegedését szolgálja. Korábban közölte, hogy a műveleti szolgálat irányítása mellett a székesfehérvári, sárbogárdi, pétfürdői, veszprémi, siófoki balatonfűzfői hivatásos és a polgárdi önkormányzati tűzoltók végzik a mentést. Rajtuk kívül a katasztrófavédelem hivatali dolgozói is segítenek a bajbajutottakon. Az érintett szakaszon teljes útzár van, kerülni a 7-es főút felé lehet. 17.34: További utakat zártak le Zalában További fő- és mellékutakat zártak le a forgalom elől Zalában, a havazás és a viharos szél által okozott kritikus útviszonyok miatt. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtök délután az MTI-vel közölte: teljes útzár van érvényben a Baglad és Nemesnép közötti úton, a 75-ös, 76-os főutak körforgalma és az Alsópáhok közötti szakaszon, a Bak és Zalatárnok közötti úton, az Alsó- és Felsőpáhok közötti úton, valamint a 76-os főúton Zalacsánytól Sármellékig. Keszthely térségében továbbra is kritikusak az útviszonyok, a 75-ös és a 76-os főút Zalacsány és Keszthely közötti szakaszán nem javasolt a közlekedés, a 7-es főút pedig nehezen járható, itt több helyen is elakadásokra lehet számítani. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a kritikus helyzetre való tekintettel nyomatékosan kéri a közlekedőket, hogy a hófúvásokkal érintett térségekben semmiképpen ne induljanak útnak. 17.33: Baranyában sok út rendkívül nehezen járható A kora délutáni óráktól több helyütt jégpáncél és hó borítja sok helyütt az utakat Baranyában. A rendőrség azt tanácsolja, aki teheti, ne induljon útnak. Mint az a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményéből kiderül, a délutáni órákban lezárták a 6-os főút Tortyogó-Kővágószöllős közötti szakaszát, és elterelik a forgalmat, ezért Pécs és Szigetvár irányából közlekedők számítsanak torlódásra, megnövekedett menetidőre. Felhívták rá a figyelmet, hogy a megyében sok helyen a látótávolság nem éri el a húsz métert, ezért balesetveszélyes a közlekedés, az autósoknak figyelniük kell a megfelelő követési távolságra, és a biztonságos sebesség megválasztására. A délután folyamán baleset is történt az M60-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 171 km-szelvénynél, a külső forgalmi sávban. Egy autó szalagkorlátnak ütközött, a rendőrök megkezdték a helyszíni szemlét. A mecseki útvonalak egyáltalán nem, vagy csak rendkívül nehezen járhatóak, síkos, hókásás az úttest, sok helyen hóátfúvásra kell számítaniuk az autósoknak - derül ki a rendőrségi közleményből. Az MTI tudósítója úgy tapasztalta, hogy Pécs belterületi útjai mindenhol havasak, hókásásak, jegesek. A városban a közlekedés nehézkes, több helyütt dugók alakultak ki, egyes autók - feltehetőleg a már nyári gumival felszereltek - az enyhébb emelkedőket sem képesek leküzdeni. A Pécs közösségi közlekedési feladatait ellátó Tüke Busz Zrt. az időjárási helyezet miatt a Mecsekoldalban közlekedő 35-öst csak a Dömörkapuig engedi fel, a 36-os járat az Angster úti megállónál visszafordul a város irányába. A 37-es járat szintén csak az Angster megállóig, a 21-es Fehérhegyig közlekedik. A Hunyadi úton baleset miatt meg kellett szüntetni a buszforgalmat. Ez a változás a 32-es, 33-as, 34-es és 35-ös járatok utasait érinti. 17.12: Hárman sérültek meg az M7-es zalai szakaszán történt tömegbalesetben A mentők három embert könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba az M7-esen Nagykanizsánál történt tömegbaleset helyszínéről. A veszteglő járművek utasainak elhelyezésére egy iskolát jelöltek ki Nagykanizsán - tájékoztatta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke csütörtök délután az MTI-t. Nothoff Ingrid elmondta: a három sérültet a nagykanizsai kórházba szállították a mentők. A 41 összeütközött jármű utasai továbbra is a baleset helyszínén várakoznak a helyszínelés és a műszaki mentés miatt. Hozzátette: a veszteglő autók utasainak kijelöltek egy iskolát Nagykanizsán, ahol szükség esetén melegedhetnek, de egyelőre senki nem igényelte az elhelyezést. Az autópályán az egyik rendőrautóba ültettek be három kisgyereket, hogy fűtött helyen tartózkodjanak a forgalom megindulásáig. A rendőrség korábbi közlése szerint a tömegbaleset az M7-es autópálya nagykanizsai keleti lehajtójánál, a 203-as és a 206-os kilométerszelvény között történt. Először 11 jármű ütközött össze, majd további 30 gépkocsi csapódott egymásnak, az autópálya érintett szakaszán mindenütt összetört kocsik vesztegelnek. A Letenye irányába tartó járműforgalmat Balatonkeresztúrnál leterelik az autópályáról. Az MTI a tömegbaleset helyszínéről úgy értesült, hogy a sztrádán a viharos szél és a hóesés miatt gyakorlatilag nem lehet látni semmit, a járművezetők valószínűleg nem is észlelték, hogy előttük karambol történt. Az úton teherautók, kamionok, furgonok és személyautók állnak összetörve, köztük számos külföldi rendszámú. 16.53: Húszezer fogyasztó maradt áram nélkül Szabolcsban az időjárás miatt Húszezer fogyasztó maradt áram nélkül a rossz időjárás okozta vezetékszakadások miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csütörtökön délután - közölte az E.ON Zrt. szóvivője az MTI-vel. Egyházi Nikoletta elmondta: a viharos erejű szél és a jegesedés, illetve a fakidőlések következtében jelentkező vezetékszakadások miatt a Nyíregyházától északra fekvő területen, a Nagyhalász-Ibrány-Rakamaz "háromszögben" lévő településeken szűnt meg az áramszolgáltatás. Hozzátette, hogy a társaság külső vállalkozások bevonásával igyekszik elhárítani az üzemzavart, amely akár péntek reggelig is eltarthat. Egyházi Nikoletta tájékoztatása szerint a vezetékszakadások az E.ON Zrt. 16 szolgáltatási vonalán következtek be. Elsősorban az erős, 100 kilométer feletti sebességű széllökések, a légkábelekre ráfagyott csapadék, illetve a kidőlt fák, leszakadt ágak okozzák az elektromos üzemzavart. Az E.ON Z.rt - emelte ki - ugyan megerősített szolgálattal várta az előre jelzett, zord téli időjárást, de ilyen nagy mértékű üzemzavarra érthetően nem lehet előre felkészülni. A cég a saját dolgozói mellett alvállalkozókat vont be a kárelhárítási munkálatokba, s azonnal megkezdték az üzemzavar elhárítását. A szóvivő úgy vélte: a javítási munkálatok nemcsak az esti, hanem az éjszakai, sőt akár a péntek reggeli, délelőtti órákban is tarthatnak majd a három kisváros térségében. Megjegyezte, hogy a hibaelhárítást nehezíti a változatlanul tomboló szél, illetve az eső, amely a hideg miatt tovább hizlalja az elektromos vezetékeken és a fákon lévő jeget, újabb szakadásokat kiváltva. A szóvivő azt is közölte, hogy az üzemzavarról az E.ON Zrt. értesítette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, amely így felkészülhet az esetleges, a lakosságot segítő intézkedésekre. 16.50: Halálos baleset történt a 7-es úton Martonvásárnál Két személygépkocsi ütközött a 7-es számú főúton Martonvásár és Tárnok között, a balesetben egy ember életét vesztette - tájékoztatta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-t. Németh-Kész Mónika tájékoztatása szerint a 28-as kilométerszelvénynél egy Martonvásár irányába tartó autó vezetője elvesztette uralmát járműve felett, majd összeütközött a szemközti sávban érkező személygépkocsival. A megcsúszó autót vezető nő a helyszínen életét vesztette, a másik sofőr megsérült. A két járműbe egy harmadik autó is belecsúszott. A főút Martonvásár és Tárnok közötti szakaszát lezárták a helyszínelés idejére. 16.41: Az ORFK azt kéri, aki teheti, ne induljon útnak autóval A rendőrség azt kéri, senki ne induljon útnak gépkocsival a rossz időjárásra való tekintettel - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese csütörtökön az MTI-vel. András Tamás rendőr főhadnagy azt követően tette közzé a felhívást, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb fokú, piros riasztást adott ki több dunántúli megyében az erős hófúvás miatt. E szerint Fejér, Veszprém, Zala, Somogy és Komárom-Esztergom megye több térségében erős hófúvásra kell készülni, amely magas hótorlaszokat emelhet. Szintén az erős hófúvás miatt Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megye kivételével az egész országban első-, vagy másodfokú figyelmeztetés van érvényben. A veszélyjelzés szerint az ország nyugati felében mindenhol, de az ország északkeleti felében is várhatóak viharos széllökések. Emellett az ország keleti megyéiben a jelentős mennyiségű eső miatt, több területen az intenzív havazás miatt is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. 16.33: Közel négyszáz fogyasztónál nincs áram Dombóváron Közel négyszáz fogyasztónál nincs áram Dombóváron - közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő csütörtök délután az MTI-vel. Boros Brigitta elmondta: a havazás miatt egy trafóházban zárlat keletkezett, a hiba 397 helyen okozott áramkimaradást. Az E.on Hungária Zrt. ígérete szerint egy órán belül helyreállítják a szolgáltatást - tette hozzá. 16.30: Útzár a 67-es főúton Somogyaszaló és Kaposvár között A 67-es úton Somogyaszaló és Kaposvár között, a Deseda-tónál több gépkocsi és kamion csúszott az árokba, emiatt a forgalom egyik irányba sem tud haladni - tájékoztatta Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense csütörtök délután az MTI-t. A helyszínen több jármű az úttesten vesztegel, a műszaki mentés megkezdődött. 16.00: Újabb baleset és elterelések az M7-es autópályán Az M7-es autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalán balesetek miatt elterelik a forgalmat Sóstónál, valamint Fonyód és Balatonfenyves között - közölték a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensei csütörtökön délután az MTI-vel. Méhes Dóra és Orbán Zoltán elmondták, hogy az autópálya 101-es kilométerszelvényénél az elsődleges információk szerint öten megsérültek, amikor több személygépkocsi és kamion ütközött. Emiatt leterelik a járműveket az M7-esről Sóstónál. A másik elterelésre azért van szükség, mert a 154-155-ös kilométerszelvénynél egy kamion szalagkorlátnak csúszott. Az útra hajló szalagkorlát javításának idejére terelik a forgalmat a 7-es főútra Fonyódnál, majd Balatonfenyvesnél térhetnek vissza a járművek az autópályára. 15.52: Korlátozást vezettek be a horvátok a somogyi határátkelőkön Somogy megyében Barcs és Berzence határátkelőhelyeken nem lehet belépni Horvátországba a 3,5 tonna össztömeget meghaladó súlyú tehergépkocsikkal - közölte Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense csütörtök délután az MTI-vel. Az említett határátkelőkön Magyarország területére továbbra is korlátozás nélkül lehet bejutni. 15.26: Baleset az M3-ason - teljes útzár Egy ember megsérült, amikor egy személygépkocsi és egy kisteherautó összeütközött csütörtökön az M3-as autópályán Hatvan határában - tájékoztatta a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-t. A műszaki mentés és a helyszíni vizsgálat idejére teljes útzárat rendeltek el a sztráda Budapest felé vezető oldalán. A forgalmat a 3-as főútra tereli a rendőrség - közölte Soltész Bálint. 15.24: Autóbusz és betegszállító balesete a 65-ös úton, Tamásinál Menetrend szerint közlekedő autóbusz, betegszállító autó és kamion csúszott árokba a 65-ös úton, Tamási és Iregszemcse között csütörtökön - közölte a rendőrség az MTI-vel. Deák Balázs, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a 61-es úton, Tamási és Nagykónyi között is több személygépkocsi borult árokba. A balesetekben senki nem sérült meg - tette hozzá. Tájékoztatása szerint a 65-ös út Tamási és Iregszemcse közötti szakaszát, illetve az Iregszemcse és Nagykónyi közötti 6510-es utat hóátfúvások miatt lezárták. A 61-es út Pincehely és Adorjánpuszta közötti, hóakadály miatt korábban lezárt szakaszán egy sávon megindulhatott a forgalom. 15.21: Több vonalon késnek a vonatok Felső vezeték meghibásodás miatt késnek a vonatok Miskolc, Mezőzombor, Nyékládháza és Nyírbogdány környékén, valamint a Székesfehérvár és Nagykanizsa közötti szakaszon csütörtök délután - közölte a Mávinform az MTI-vel. Az ország északkeleti részein a felső vezetékre fagyott csapadék okoz zárlatokat. A meghibásodásokat folyamatosan javítják, de az utasoknak késésekre kell számítaniuk - figyelmeztettek. A tájékoztatás szerint a Székesfehérvár és Nagykanizsa közötti szakaszon is jelentős késéssel közlekednek a vonatok, mert Balatonszemes és Fonyód között fa dőlt a felső vezetékre. A menetrend szerinti közlekedés csak késő délután állhat helyre - tették hozzá. 15.18: Több megyében piros riasztást adtak ki a hófúvás miatt Az erős hófúvás miatt több dunántúli megyében a legmagasabb fokú, piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután. E szerint Fejér, Veszprém, Zala, Somogy és Komárom-Esztergom megye több térségében erős hófúvásra kell készülni, amely magas hótorlaszokat emelhet. Szintén az erős hófúvás miatt Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megye kivételével az egész országban első- vagy másodfokú figyelmeztetés van érvényben. A veszélyjelzés szerint az ország nyugati felében mindenhol, de az ország északkeleti felében is várhatóak viharos széllökések. Emellett az ország keleti megyéiben a jelentős mennyiségű eső, több területen pedig az intenzív havazás miatt is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF) csütörtök délután az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Somogy valamint Zala megye következő 33 kistérségében adta ki a piros riasztást. Ezek: az abai, ajkai, balatonalmádi, balatonföldvári, balatonfüredi, barcsi, bicskei, csurgói, enyingi, fonyódi, gárdonyi, hévízi, kadarkúti, kaposvári, keszthelyi, kisbéri, komáromi, lengyeltóti, marcali, móri, nagyatádi, nagykanizsai, oroszlányi, siófoki, székesfehérvári, tabi, tapolcai, tatabányai, tatai, várpalotai, veszprémi, zalakarosi és zirci kistérség. Mint írták, a hótakaróval borított térségekben a viharos, 60-90, helyenként akár az óránkénti 100 kilométeres erősséget meghaladó széllökés magas hótorlaszokat emelhet. Az OKF felhívta a lakosság figyelmét, hogy aki teheti, ne induljon útnak, ha mégis, akkor viszont csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel. Az OKF az autósoktól azt kéri, hogy közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról. 14.56: Több kilométeres a kocsisor a 8-as főúton Hajmáskérnél Több kilométeres kocsisor torlódott fel a 8-as főúton Hajmáskérnél csütörtök délutánra a rossz látási viszonyok miatt, Tés a torlódás következtében még mindig elzárt település, három főúton pedig továbbra is kamionstop van érvényben Veszprém megyében - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Révész András elmondta: kora délutánig 45 esetben kérték a katasztrófavédelem segítségét a havas útviszonyok miatt: baleseteknél, műszaki mentéseknél segítenek a tűzoltók. Tájékoztatása szerint a 82-es, a 83-as és a 73-as főúton továbbra is érvényben van a 7,5 tonna feletti teherautókra vonatkozó útzár. Kritikus szakasz még a 8-as főút Hajmáskér és Öskü közötti szakasza, itt több kilométeres torlódás alakult ki a nehéz látási viszonyok és az ebből adódó elakadások, balesetek miatt - tette hozzá. Veszprém és Tüskevár között, valamit Csopak körzetében lassan megy vagy egyáltalán nem halad a forgalom, de a megye más részein is számíthatnak várakozásra az utazók - figyelmeztetett Révész András. A 8-as főúton kialakult kaotikus útviszonyok miatt Tés továbbra is elzárt település - mondta az MTI érdeklődésére a falu független polgármestere. Berki Józsefné tájékoztatása szerint a faluból Várpalotára ingázó felnőttek, valamint a csaknem félszáz iskolás elhelyezésének megszervezését elkezdték. A polgármester bízik abban, hogy a tésieknek nem kell Várpalotán éjszakázniuk, estig hazatérhetnek. 14.56: A Budapest Airport megerősített szolgálattal készen áll a hóeltakarításra A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) teljes járműállományával megerősített szolgálatot lát el a hóeltakarításra és síkosságmentesítésre. A BA csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közlése szerint a repülőtér a reggeli óráktól kezdődően dolgozik a megfelelő előkészületeken, hogy a hirtelen jövő és nagy mennyiségű hó esetén is biztonságosan tudja fogadni és indítani a járatokat. Déltől a legmagasabb fokú készültségi szint lépett életbe, a legfrissebb adatok szerint a délutáni gyenge havazást az esti órákban hózápor követi, amit viharos erejű szél kísér. Az előrejelzés szerint péntek hajnalig több mint 10 centiméter friss hó várható, miközben 60-70 kilométeres széllökésekre lehet számítani. A Budapest Airport arra kéri az utazókat, hogy időben induljanak el a repülőtérre, indulás előtt pedig ellenőrizzék járatukat a járatinformációs felületen a bud.hu oldalon. A következő 24 órában érdemes lehet a szokásosnál több időt szánni a repülőtérre való kijutásra. 14.51: Tömeges balesetek az M7-es autópálya mindkét oldalán Szabadbattyánnál Tömeges balesetek történtek az M7-es autópálya mindkét oldalán Szabadbattyán és Polgárdi között, az elsődleges információk szerint több ember beszorult a roncsokba - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Szabó-Bisztricz Anett elmondta, hogy sok személygépkocsi, több kamion és teherautó ütközött egymásnak a Siófok felé vezető oldalon. Sokan beszorultak gépjárműveikbe. A sérültek számáról egyelőre nem tudott nyilatkozni. A megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a székesfehérvári, sárbogárdi, pétfürdői, veszprémi, balatonfűzfői hivatásos és a polgárdi önkormányzati tűzoltók végzik a mentést. Rajtuk kívül a katasztrófavédelem hivatali dolgozói is segítenek a mentésben. Az érintett szakaszon teljes útzár van, kerülni a 7-es főút felé lehet. Németh-Kész Mónika megyei rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint az M7-es autópálya ugyanezen szakaszán, a főváros felé vezető oldalon is több jármű ütközött. Hozzátette: a látótávolság minimálisra csökkent, az autópálya nagyon nehezen járható. Azt kérik, aki teheti, ne induljon útnak, vagy a 7-es számú főutat válassza. 14.50: Baleset az M1-esen Tata és Bábolna között Baleset történt az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán Tata és Bábolna között - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön az MTI-t. A sajtószolgálat közölte: a forgalom egy sávon halad, ezért öt kilométeres a torlódás. A megye útjai közül a 81-es és a 13-as számú nehezen járható, a teherautóknak célszerű elkerülni ezeket az utakat, és személyautóval sem ajánlott erre közlekedni, az 1-es számú főút is rendkívül csúszós. 14.41: Kamionstopot rendeltek el a zalai határátkelőkön Csütörtökön 14 órától kamionstopot rendeltek el a zalai határátkelőkön - tájékoztatta a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke csütörtökön az MTI-t. Rigó Csaba közölte: 14 órától tart a 7,5 tonna összsúlyt meghaladó járművekre vonatkozó forgalmi korlátozás. A tiltás az M7-es autópálya letenyei, az M70-es autóút tornyiszentmiklósi és a 86-os főút rédicsi átkelőjére vonatkozik. 14.25: Fák dőltek az útra, tetőket bontott meg a szél Vas megyében Fák dőltek az útra, tetőket bontott meg a viharos erejű szél Vas megyében csütörtökön, a tűzoltók munkájára eddig húsz esetben volt szükség - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a tűzoltók folyamatosan dolgoznak a fák által elzárt útszakaszok megtisztításán, illetve a megbontott tetők okozta veszélyek elhárításán. A szóvivő közlése szerint egy Győr-Moson-Sopron megyében történt közlekedési baleset miatt, amelyben Pálinál kamionok csúsztak meg, a 86-os számú főúton teljes útzár van érvényben. Hegyfalutól Répcelak irányába csak a helyben lakókat engedik a lezárt útszakaszra. Hozzáfűzte: ugyancsak le kellett zárni baleset miatt a 8-as főút Jánosházát elkerülő szakaszát. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy lezárták a Jánosházát Karakóval összekötő alsóbbrendű utat, ahol annyira hordja a szél a havat, hogy szinte semmit nem látni. 14.10: Kamionok és személygépkocsik ütköztek az M7-esen A 7-es főútra terelik a forgalmat az M7-es autópálya Nagykanizsa felé tartó oldalán a 130-as kilométerszelvénynél, mert az utána következő szakaszon 8-10 kamion, továbbá néhány személygépkocsi összeütközött - tájékoztatta Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense csütörtökön az MTI-t. A somogyi utakról, illetve útszakaszokról folyamatosan érkeznek hírek újabb balesetekről. Az M7-es autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalán a 101-es kilométerszelvénynél egy kamion árokba csúszott. Igal és Ráksi között több közlekedési baleset is történt, a megrongálódott járművek az utat teljes szélességben eltorlaszolják, ezért a rendőrök a forgalmat visszafordítják. Kadarkút és Mike között az út járhatatlan, több személygépkocsi is árokba került, vagy vesztegel az úton. A 61-es úton Kiskorpád belterületén délelőtt történt közlekedési balesetnél a teljes útzárat feloldották, a forgalom félpályán megindult. 13.57: Elakadt járművek miatt lezárták a 8-as főutat Székesfehérvárnál Lezárták a 8-as főút Várpalota felé vezető oldalát Székesfehérvár külterületén, mert Veszprém megyében Inotánál több gépkocsi elakadt - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Németh-Kész Mónika tudatta: a székesfehérvári járőrök a 8-as számú főútra csak a Csórra tartó helyi lakosokat engedik be. A Veszprém megyei rendőrök az útszakasz Székesfehérvár felé vezető oldalát szintén lezárták Inotánál. Szabó-Bisztricz Anett Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivő egy balesetről is beszámolt, mint közölte, az érintett útszakaszon, a csóri elkerülőn egy mikrobusz és két személygépkocsi ütközött össze. Az egyik autóban egy sérült a roncsok közé szorult, a tűzoltók szabadították ki a roncsok közül. 13.50: A rossz időjárás miatt csúszik a tájékozódási lovasverseny A télies időjárás miatt jövő szombatra halasztják a Göd környékén sorra kerülő tájékozódási lovasversenyt. A szervezők csütörtöki tájékoztatása szerint az eredetileg most szombatra tervezett esemény március 23-ra tolódik, a program - melyre a lovasok mellett érdeklődőket is várnak az alsógödi Szálender Lovastanyára - 9 órakor kezdődik. A huszárhagyományokat felelevenítő szabadidősport-program alkalmával a versenyzők térkép és iránytű használatával a megadott kilenc pontot érintve mintegy 20 kilométert lovagolnak időre. Az esemény rajt- és a célterülete a Szálender Lovastanya, a verseny maga a Göd, Sződ, Vácrátót, Csomád, Fót által határolt erdős terepen zajlik. Az a versenyző győz, aki az azonosító pontok felkutatása után a legrövidebb időn belül ér célba. A család minden tagjának meghirdetett szabadidős program keretében a tereplovaglás mellett kézműves foglalkozás, szablyavívás, íjászkodás is szerepel. 13.46: Elakadt kamionok miatt lezárták a 75-ös főutat Zalában Elakadt kamionok miatt lezárták a járműforgalom elől a 75-ös főutat Zalában - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtökön a honlapján. Több tucat elakadt kamion miatt kellett lezárni a főutat a 37-es és az 50-es kilométerszelvény, vagyis a baktüttösi elágazás és Nova között. 13.36: Kamionstop a 86-oson Részleges kamionstopot léptettek életbe a 86-os úton - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese csütörtök délután az MTI-t. Kálmán Gabriella közlése szerint a főúton a rábacsanaki elágazótól Beledig több helyen jégbordás a pálya és hóátfúvás nehezíti a forgalmat. Az elakadt és keresztbe fordult kamionok elzárják a közlekedők útját, ezért a csornai körforgalomnál a rendőrség a tehergépjárműveket Kapuvár irányába tereli. 13.30: Már több mint negyven autó ütközött egymásnak az M7-esen Zalában Már több mint negyven autó ütközött egymásnak az M7-es autópálya zalai szakaszán. A Letenye irányába tartó járműforgalmat Balatonkeresztúrnál leterelik az autópályáról. Nothoff Ingrid, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke korábbi közlését kiegészítve az MTI-nek elmondta: az első jelzés után további autók ütköztek össze a 203-as és a 206-os kilométerszelvény között. Már 41 járművet számoltak össze, az autópálya érintett szakaszán mindenütt összetört kocsik vesztegelnek. Az első információk szerint ketten megsérültek, azt a sajtófőnök egyelőre nem tudta megmondani, hogy lehetnek-e további sérültek. Hozzátette, hogy a sorozatbalesetben először tizenegy jármű ütközött össze, majd további harminc gépkocsi csapódott egymásnak. Az M7-esen és az M70-esen Zalában több más helyszínen is keresztbefordult, kisodródott vagy összeütközött járművek nehezítik a közlekedést, ezeknél is folyik a helyszínelés és a műszaki mentés. Az MTI a tömegbaleset helyszínéről úgy értesült, hogy a sztrádán a viharos szél és a hóesés miatt gyakorlatilag nem lehet látni semmit, a járművezetők valószínűleg nem is észlelték, hogy előttük karambol történt. Az úton teherautók, kamionok, furgonok és személyautók állnak összetörve, köztük számos külföldi rendszámú. A sorozatütközés Nagykanizsa határában, a keleti, szabadhegyi lehajtónál történt. 13.17: Hóátfúvás miatt lezárták a 61-es utat Pincehelynél Hóátfúvás miatt lezárták a 61-es utat Pincehely és Adorjánpuszta között - tudatta a rendőrség az MTI-vel. Deák Balázs, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: az útszakaszt nem lehet elkerülni, a forgalom a hóakadály megszűnéséig áll a 61-esen. 12.49: Biztosított az alapellátás az elzárt Tésen Biztosított az alapellátás a hófúvások miatt elzárt Veszprém megyei településen, Tésen - mondta a mintegy kilencszáz lakosú falu polgármestere csütörtökön az MTI-nek. Berki Józsefné (független) elmondta, hogy nincs hiány alapvető élelmiszerekből a faluban, az óvodások és az idősek pedig időben megkapták az ebédjüket Jásdról. Mintegy ötven tési diák Várpalotára jár iskolába, őket az iskolabusz biztosan hazahozza - ígérte a polgármester, arra hivatkozva, hogy a közútkezelő arról tájékoztatta, két órán belül ismét lehet közlekedni a településhez vezető úton. A zsákfalu azért vált megközelíthetetlenné, mert a hófúvások miatt járművek fordultak keresztbe az egyetlen bevezető úton. A helyzet nem ismeretlen a tésieknek, korábban előfordult már olyan is, hogy egy hétre elzárta őket a hó a külvilágtól - idézte fel a polgármester. 12.43: Erősen csökkent a látótávolság Vas megye egyes részein Vas megyében több útszakaszon és térségben is rendkívüli mértékben csökkent a látótávolság a havazás és a folyamatos nagy erejű széllökések következtében - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtökön délután az MTI-vel. Pécsi Norbert Sándor közölte, hogy a megyében vannak olyan szakaszok, ahol alig tízméteres a látótáv, így például a 8-as úton Hosszúperesztegnél, a 84-esen Jánossomorjánál és a 86-os főúton. Hozzáfűzte: ezeken az utakon több baleset is volt, főleg kamionok borultak árokba, az erős széllökések ugyanis leginkább a rakomány nélküli nehézgépjárművek stabilitását veszélyeztetik. A 84-es út felől Jánossomorjánál nem lehet a 8-as útra felhajtani, mivel egy árokba borult kamion műszaki mentése zajlik. 12.42: Sorozatos balesetek az M7-es somogyi szakaszán Több baleset is történt az M7-es autópálya Somogy megyei szakaszán, ahol a havazás miatt jelentősen csökkent a látótávolság és több mint száz kilométer/órás szél fúj - közölte a megyei rendőr-főkapitányság és az Útinform csütörtökön. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján közölte, az autópályán Nagykanizsa felé, a 134-es kilométernél két kamion ütközött. A helyszínre érkező mentőautónak is nekiment egy gépkocsi. Sérültről, a baleset körülményeiről nincs bővebb információ. Az Útinform honlapján az olvasható, hogy ezen a szakaszon a pálya forgalma a helyszínelés miatt jelenleg áll. A rendőrségi honlap szerint a 135-ös kilométernél is történt egy baleset, ott egy jármű a leállósávon áll. A 148-as kilométernél, ugyancsak Nagykanizsa felé, Balatonfenyves környékén egy kamion fordult keresztbe, a pálya forgalma ott is áll. A megyei rendőrség tájékoztatása szerint ugyancsak ebbe az irányba, a 173-as kilométernél a belső sávban egy gépkocsi szalagkorlátnak ütközött, ezért az a sáv le van zárva. 12.29: Egy település megközelíthetetlen, sok a baleset Veszprém megyében A Veszprém megyei Tés megközelíthetetlen a havas útviszonyok miatt és sok baleset történt a megyében - tájékoztatta a közútkezelő és a rendőrség csütörtökön az MTI-t. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivőjének közleménye szerint Veszprém megyében a Bakony, a 8-as főút és a Veszprém- Tapolca közötti út térségében a folyamatos havazás és az orkánerejű széllökések miatt a látótávolság minimálisra, 50 méter alá csökkent. A nagy erejű széllökések leginkább a rakomány nélküli nehézgépjárművek stabilitását veszélyeztetik, emiatt több pályaelhagyásos baleset is történt a felsorolt térségekben - tette hozzá. Kómár Viktória, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Veszprém és Tapolca között három autó ütközött össze, tart a műszaki mentés, a 8-as főúton, Hajmáskér és Veszprém között pedig három autó csúszott egymásba, lezárás nincs, azonban a forgalom torlódik. Ezen az útszakaszon a teherautók nem tudnak feljutni az emelkedőn, ezért - bár útlezárás nincs - a rendőrség azt tanácsolja, hogy a teherjárművek válasszanak más útvonalat. Ajka-Bakonygyepes és Városlőd között keresztbe fordult kamion akadályozza a forgalmat, műszaki mentés van; Csopakon a 73-as úton, az emelkedőn nem engedik felfelé haladni a teherautókat - sorolta Kómár Viktória. 12.23: A rossz időjárás miatt zárt térben tartja rendezvényét a DK A március 15-re várható rossz időjárás miatt a Demokratikus Koalíció (DK) lemondja a fővárosi Egyetem térre tervezett rendezvényét. Azt zárt helyen, feltehetően egy szállodában tartják meg, a pontos helyszínről még csütörtökön döntenek. Molnár Csaba csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az előrejelzések alapján a fővárosban akár mínusz tíz fok, húsz centi hó és 100-120 kilométeres sebességű szél is várható. Leszögezte, hogy ilyen időjárási körülmények között nem kockáztathatják szimpatizánsaik testi épségét és egészségét, ezért zárt helyen, feltehetően egy szállodában tartják meg a rendezvényt. A helyszínről még a nap folyamán döntenek. Annak programja viszont nem változik: felolvassák a párt 12 pontját, majd Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba is beszédet mond - jelentette be. Arra is kitért, hogy ha a szervezők megtartják a Kálvin térre tervezett ellenzéki demonstrációt, akkor arra a DK vezetői átmennek majd. Arra viszont senkit sem tudnak bíztatni, hogy vállalja ezt a kockázatot - közölte. 12.07: Hófúvások, balesetek nehezítik a közlekedést Zalában Az utak megtisztítását és a közlekedést is nehezíti Zala megyében a viharos szél, több helyen is hóátfúvásokat okoz - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtökön az MTI-t. Pécsi Norbert Sándor közölte: a közútkezelő mintegy 30 munkagéppel dolgozik folyamatosan a Zala megyei közutak hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáin. A munkavégzést azonban nagyban nehezítik a viharos széllökések nyomán kialakuló hóátfúvások, amelyek a közlekedésben is fennakadásokat okoznak. A nagy erejű széllökések leginkább a rakomány nélküli nehézgépjárművek stabilitását veszélyeztetik, emiatt több pályaelhagyásos baleset is történt például a 71-es, a 74-es és a 75-ös főutakon, ahol a balesetek miatt útszűkület vagy torlódás alakult ki. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a balesetek elkerülése érdekében arra kéri a közlekedőket, hogy a hófúvásokban érintett zalai utakon fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a társaság Útinform szolgálatánál vagy megyei diszpécserszolgálatainál. A társaság honlapján arról is hírt adott, hogy az M7-es autópályán és az M70-es autóúton is újabb balesetek miatt kell útlezárásokra számítani. Az M7-es autópályán Letenye felé a 220-as kilométernél keresztbefordult egy kamion, a jármű a külső sávot foglalja el. Néhány kilométerre innen, az M70-es autóút 3-as kilométerénél egy személyautó és egy kamion ütközött össze, a műszaki mentés miatt sávokat zárnak le. A Zala Megyei Katasztrófavédelem közlése szerint délelőtt több településen és úton okozott baleseteket és veszélyhelyzeteket a havazás és az erős szél. Petriventén a villamos vezetékre dőlt egy fa, a tűzoltók az áramszolgáltató szakembereinek közreműködésével távolították el. Alsópáhokon egy húszméteres fenyőt lakóházra döntött a szél, Keszthelyen pedig egy autóra borult a széltől kicsavarodott fa. Nagykanizsán egy többszintes társasház tetejének bádogborítását tépte fel a vihar, a balesetveszélyt a tűzoltók hárították el. Sok esetben személyautók, tehergépkocsik csúsztak árokba vagy fordultak keresztbe az úton. Teskándon két személygépkocsi ütközött össze, az egyik a tetejére borulva az árokba csapódott. A járműbe szorult két embert a tűzoltók szabadították ki, de csak az egyik utas sérült meg, őt a mentők a helyszínen ellátták. 12.06: Sok műszaki mentésre van szükség Veszprém megyében Elakadt, árokba csúszott tehergépjárművek, személyautók műszaki mentését végzik Veszprém megyében a tűzoltók, csak az induljon útnak, akinek halaszthatatlan dolga van - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Révész András elmondta: a hóátfúvások miatt többi között a 8-as számú főúton Öskü és Hajmáskér körzetében, a Bakony útjain Farkasgyepű és Pápa környékén, Csesznek körzetében és Tapolca körzetében segítenek a tűzoltók. 11.57: Kis látótávolság, erős szél az M7-esen Somogyban alig ötméteres a látótávolság az M7-es autópályán, erős szél nehezíti a közlekedést, továbbá járhatatlanná vált az út a 65-ös számú úton Ságvár és Som között, ahol kilométeres torlódás alakult ki - tájékoztatta Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense csütörtökön az MTI-t. Az M7-es autópályán a csekély látótávolság mellett több mint 100 kilométer/órás szél nehezíti a közlekedést. Az útburkolat jeges, fokozottan balesetveszélyes - figyelmeztetett a somogyi rendőrség, amely kéri, hogy aki teheti, kerülje el a Ságvár és Som közötti, járhatatlanná vált útszakaszt. Mint arról az MTI korábban hírt adott, a kialakult hótorlaszok miatt járhatatlanná vált a 6701-es alsóbbrendű út is Öreglak közelében is, az öreglaki tetőnél. 11.57: Áradnak a folyók a Felső-Tisza vidékén A csapadékos időjárás miatt ismét árhullámok várhatóak a Felső-Tisza vidék folyóin, így a Tiszán érvényben marad az elsőfokú árvízvédelmi készültség - közölte a térségi vízügyi igazgatóság vezetője csütörtökön az MTI-vel. Bodnár Gáspár elmondta: a vízgyűjtőn újabb csapadéktevékenység kezdődött, ennek hatására a Tisza és mellékfolyóinak felső szakaszán ismét áradás indult el. A Tisza vízszintje a határszelvényben a korábbi apadás után emelkedni kezdett, az alsóbb szakaszokon viszont folytatódik a vízszint csökkenése. Emiatt a Vásárosnamény és Zsurk között korábban elrendelt elsőfokú árvízvédelmi készültséget megszüntették, a vízügyi igazgatóság jelenleg a Szabolcsveresmart és Gávavencsellő közötti 49 kilométeres töltésszakaszon rendelte el a legenyhébb fokú riasztást - ismertette Bodnár Gáspár. A Túr romániai szakaszán újabb áradás kezdődött, hazai szakaszon viszont egyelőre apadás tapasztalható, ezért csütörtökön elsőfokúra mérsékelték a korábban elrendelt másodfokú készültséget. A Szamos és a Kraszna teljes hazai szakaszán apad. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban jelentős csapadékra kell számítani, mely újabb árhullámokat indít el folyókon. 11.20: Hat autó és egy busz ütközött a 64-es úton Dég és Enying között Hat autó és egy gyerekeket szállító autóbusz ütközött a 64-es úton Dég és Enying között, emiatt az utat teljes szélességében lezárták – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Németh-Kész Mónika tájékoztatása szerint nincs sérültje a balesetnek. A forgalmat Lajoskomáromnál, illetve Enyingnél a 6404-es számú útra terelik. 11.19: Elakadt egy autóbusz és több kamion Somogyban Elakadt egy autóbusz és négy kamion csütörtökön a Somogy megyei Igal és Ráksi közötti 6505-ös úton, a forgalom egy sávon haladhat a műszaki mentés idején - tájékoztatta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata az MTI-t. Az erős széllel járó havazásban több baleset is történt már a megyében. Ráksi külterületén, Kaposvár irányában egy pályaelhagyásos közúti balesetben ketten megsérültek. Kaposváron, a 67-es út és a Táncsics utca kereszteződése közelében fa dőlt egy mozgó járműre, az elsődleges információk szerint a balesetben senki sem sérült meg. A 67-es úton a simonfai tetőnél és a 65-ös úton Daránypusztánál az erős havazás és a hóátfúvások miatt az út fokozottan balesetveszélyes, ezért aki teheti, ne induljon útnak - figyelmeztetett a somogyi rendőrség. Orbán Zoltán, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Szenna és Somogyvár külterületén is keresztbe fordult, illetve elakadt kamionok nehezítik a közlekedést, de a forgalom fél pályán haladhat, Hencse külterületén pedig egy kidőlt fa teljesen eltorlaszolja az utat. Szenna külterületén kamion fordult keresztbe, Somogyvárnál két kamion akadt el. Mindkét helyszínen fél pályán haladhat a forgalom, de torlódásokra lehet számítani. Hencse külterületén, a 6607-es úton fa dőlt az útra. Az úttestet a fa teljesen eltorlaszolja, kerülőút nincs, ezért a rendőrség azt tanácsolja, hogy aki teheti, válasszon más útvonalat. 11.02: A keleti országrészben is gondot okoz az utakon az időjárás A keleti országrészben mindenhol vizes vagy nedves az útburkolat, ezért a a Magyar Közút Nonprofit Zrt. fokozott óvatosságra inti az autósokat. Pécsi Norbert Sándor, a közútkezelő szóvivője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből havas esőt jelentettek, és a keleti országrészben mindenhol vizesek, nedvesek az utak. Emellett Szikszó, Sátoraljaújhely és Nyíregyháza térségében erős vagy közepes erejű szél fúj. A közlemény szerint most már a Dunántúl teljes területén havazik. A főutak burkolata Tatabánya, Zalaegerszeg, Tapolca és Tamási környékén havas, Kisbér, Pápa, Szombathely és Lenti főútjain hókásás szakaszokra kell számítani, Csorna környékén pedig hóbordás a főutak burkolata. Veszprém környékéről jeges szakaszokat jelentettek az alsóbbrendű úthálózaton. A viharos szél miatt Fertőszentmiklós, Csorna, Mosonmagyaróvár Vasvár, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Ajka és Pápa térségében hófúvások lassítják a közlekedést. 10.35: Tükörjég az M1-esen Győr és Komárom között Tükörjég alakult ki az M1-es autópályán Győrtől keletre; a balesetek miatt több helyütt egysávosra szűkült az út, ami jelentősen lassítja a forgalmat - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtök délelőtt az MTI-vel. Kocsis Tünde - a járművezetőktől fokozott figyelmet kérve - elmondta: a Győrtől a főváros felé haladó oldalon négy kisebb karambolnál helyszínelnek. Valamennyi koccanásos, ráfutásos baleset, egy helyen pedig a szalagkorlátnak csapódott egy autó. 10.20: Kamionbaleset miatt lezárták az M70-es autóutat Egy árokba borult kamion miatt lezárták az M70-es autóutat mindkét irányban csütörtök délelőtt, a 75-ös főúton autóbusz borult az árokba - közölte honlapján a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság honlapjának tájékoztatása szerint a kamion Csörnyeföld közelében, a 16-os kilométernél szenvedett balesetet a csúszós úton. A műszaki mentése miatt az autóúton mindkét irányban áll a forgalom. A rendőrség közölte azt is, hogy az M7-es autópályán, Zalakomárnál egy kamion és egy kisbusz ütközött össze. A balesetben senki nem sérült meg, az autópályán a műszaki mentés ellenére nincs lezárás. Nothoff Ingrid, a főkapitányság sajtófőnöke arról is beszámolt, hogy a 75-ös főúton Zalaapáti és Pacsa között árokba borult egy menetrend szerinti autóbusz. A járművön 15-en utaztak, de nem sérült meg senki. A 17-es kilométernél történt baleset helyszínén csak fél pályán haladhat a forgalom. 09.49: Zalában áramkimaradásokat, baleseteket és fakidőléseket okozott a viharos szél Több településen is áramszünetet okozott a viharos erejű szél, járművek csúsztak árokba és több helyen kidőlt fa torlaszolta el az utakat Zala megyében, ahol hajnal óta intenzív havazás kíséri az erős szelet. Varga Ivett, az E.ON Áramhálózati Zrt. szóvivője csütörtökön az MTI-nek elmondta: nagy valószínűséggel a viharos szél okozott áramkimaradást Zalaszentbalázs, Pölöskefő, Kacorlak és Börzönce térségében. Összesen 757 fogyasztóhelyen nem sokkal 8 óra előtt szűnt meg az áramszolgáltatás, ami mintegy másfél óráig tartott, de a megye területén több helyen is tapasztalható rövid idejű áramkimaradás vagy -ingadozás az egymásnak csapódó légvezetékek, leszakadó ágak miatt. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint több helyen is árokba csúszott autókat kellett kimentenie a tűzoltóknak, de utakat eltorlaszoló kidőlt fák miatt is segítséget nyújtottak. Dobriban egy kisbusz csúszott az árokba, Csesztregen a havas útról egy kisteherautó sodródott le. A 7-es főúton Sormás és Eszteregnye között egy személygépkocsi, Nagykanizsa és Galambok között pedig egy kisteherautó csúszott az árokba, a 75-ös főúton, Zalaapáti és Keszthely között pedig szintén teherautó sodródott le az útról, de egyik esetben sem történt személyi sérülés. Galambokon, a régi 7-es úton egy fa dőlt ki a viharos erejű szél miatt, Keszthely és Alsópáhok között pedig egy húszméteres kidőlt fa zárta el teljesen az utat a közlekedés elől. 09.48: Több dunántúli megyében már másodfokú riasztást adtak ki a viharos szél miatt A viharos széllökések miatt több dunántúli megyében már másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délelőtt, több térségben emellett a hófúvás miatt elsőfokú riasztás van érvényben. A meteorológiai szolgálat honlapja szerint Vas, Zala, Veszprém és Somogy megye jelentős részén, valamint Győr-Moson-Sopron megye egy térségében már narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van érvényben az erős szél miatt. E szerint ezeken a területeken a várt széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják. A nyugati országrészben már többfelé havazik. Így a Dunántúl több térségére a hófúvás miatt is kiadtak citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást, de a keleti országrészben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több térségében is az elsőfokú riasztás van az erős szél, valamint a várható hófúvás miatt. Az egész napra szóló veszélyjelzési előrejelzés szerint jelentős mennyiségű eső, illetve hó, továbbá viharos szél és hófúvás miatt az ország tizennégy megyéjében van első- vagy másodfokú figyelmeztetés. Öt megyére, valamint a fővárosra elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztályának az MTI-hez is eljuttatott legfrissebb figyelmeztetése szerint mediterrán ciklon érkezik Magyarország fölé, amely csütörtökön és pénteken havazást, szélvihart és hófúvást okoz. Kifejtették: az ország keleti, délkeleti felében a havazás előtt többfelé várható nagy mennyiségű – több mint 20-30 milliméter – eső, de néhol akár 40 milliméternél is több hullhat. Délen és keleten néhol zivatar is előfordulhat. Észak, északnyugat felől hideg, fagypont alatti hőmérsékletű levegő zúdul a Kárpát-medencébe. Ennek következtében az esőt, havas esőt napközben fokozatosan váltja fel havazás, legkésőbb a délkeleti megyékben. Péntek késő estig a lehulló hó a legtöbb helyen 5-20 centiméter között valószínű. Az északi, északkeleti szelet előbb a Dunántúlon és az északkeleti megyékben, később másutt is viharos - 60 és 100 kilométeres óránkénti sebességű - széllökések kísérik. A Dunántúli-középhegység és a Balaton térségében, valamint a Nyugat-Dunántúlon és a Kisalföld nyugati felén, emellett a Mátra és a Bükk területén az óránként 100 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések is lehetnek. A Balaton déli partvidékén és a Bakony magasabb csúcsain pedig akár az óránként 110-120 kilométeres erősségűnél is nagyobb széllökés sem kizárt – írták. 09.42: Győr megyében már vannak hófúvásos szakaszok Az erős, illetve viharos északnyugati szél miatt több helyen is hófúvásos szakaszok alakultak ki Győr-Moson-Sopron megye útjain - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtök reggel az MTI-vel. Pécsi Norbert Sándor elmondta: a 86-os úton Jánossomorja és Mosonmagyaróvár között, valamint Szil és a megyehatár között, a 85-ös úton Kóny térségében, továbbá Rábatamási és Veszkény között kell ezzel számolni. Győr-Moson-Sopron megyében változó intenzitással havazik vagy szállingózik a hó. A főutak burkolata többnyire vizes vagy sótól nedves, a mellékutak pedig vizesek, nedvesek, néhol hóbordásak - tette hozzá. 09.04: Elakadt kamionok miatt lezárták az utat Gántnál A havazás miatt öt kamion akadt el a 8123-as számú út 27-es kilométerénél Gántnál, ezért az utat teljes szélességében lezárták - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Németh-Kész Mónika tájékoztatása szerint a műszaki mentés idejére a Zámoly utáni körforgalomtól egészen a 8119-es számú útig van útzár. Kerülni Csákvár felé lehet. 08.51: Kamionstop a 83-as és a 82-es főúton Veszprém megyében Kamionstopot rendeltek el Városlőd és Pápa között csütörtökön a havazás miatt, és a 82-es utat ugyancsak lezárták a teherautók előtt - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Révész András elmondta: Veszprém megyében a hajnali óráktól kezdődően folyamatosan - változó intenzitással - havazik, a felerősödő szél helyenként viharossá válhat, így az a friss hóból hófalakat, hótorlaszokat emelhet. Tájékoztatása szerint a rendőrség a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsiknak megtiltotta a közlekedést a 83-as főút Városlőd és Pápa közötti szakaszán, kerülni Devecser irányába lehet. Elakadt kamionok nehezítik még a forgalmat Csesznek térségében, ezért a rendőrség lezárta a kamionforgalom elől a 82-es főutat is. Kálmán Gabriella, a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI érdeklődésére azt közölte: a 82-es úton a megyehatáron fekvő Veszprémvarsánynál terelik el a forgalmat. Az érintett járműveknek Gic, illetve Pápa felé kell kerülniük. 07.54: Hó, havas eső esik a nyugati megyékben, a közútkezelő fokozott óvatosságot kér Havazás kezdődött csütörtök hajnalban a nyugati országrészben az Útinform jelentése szerint, a közútkezelő fokozott óvatosságot kér a közlekedőktől. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Zala megyében csütörtök hajnali 3 órakor kezdett esni a hó, a havazás azóta átterjedt Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyére is. A Dunántúl nyugati felén jelenleg is változó intenzitással esik hó vagy havas eső. A hajnal óta lehullott hó vastagsága sok helyen már eléri az 5 centimétert. A Dunántúl nagy részén, valamint Szikszó, Sátoraljaújhely és Nyíregyháza térségében erős vagy közepes erejű szél fúj, Fertőszentmiklós, Vasvár és Ajka környékén pedig viharos erejű széllökéseket észleltek az útellenőrök. A főutak Zala megyében és Ajka térségében latyakosak, Vasvár és Tapolca környékén hókásásak, Pápa és Tatabánya tájékán havasak, másutt vizes a burkolatuk. A mellékutak Zala és Veszprém megyében, valamint Csorna, Körmend, Vasvár és Tatabánya környékén havasak, hókásásak vagy latyakosak, más térségekben vizesek. A látási viszonyok általában jók. A közútkezelő szakemberei és a társaság munkagépei folyamatosan, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak. 06.29: Oldalára borult egy autóbusz Zalában A csúszós havas úton oldalára borult egy menetrend szerinti autóbusz a Zala megyei Nagylengyel és Petrikeresztúr között csütörtök hajnalban, a balesetben ketten megsérültek - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t. Farkas Diána elmondta: a Zala Volán Lenti és Budapest között közlekedő járata Nagylengyel határában a havas úton megcsúszott, és az oldalára borulva állt meg. A járművön a sofőrön kívül 17-en utaztak, közülük ketten könnyebben megsérültek. A Volán mentesítő járatot küldött az utasokért, akiket addig egy másik menetrendrend szerinti autóbuszon helyeztek el, hogy melegedni tudjanak. A katasztrófavédelem arról is tájékoztatást adott, hogy az éjszaka indult havazás és az erős szél miatt több helyen is járművek csúsztak meg a zalai utakon, Cserszegtomaj közelében egy kamion műszaki mentéséhez is a segítségüket kérték. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai ügyeletese az MTI érdeklődésére azt mondta: bár még csak kevés hó esett, a megye útjai szinte mindenütt havasak, latyakosak. Lenti környékén, valamint Zalaegerszeg és Keszthely térségében a legintenzívebb a havazás, továbbá rendívül erős szél fúj, ami megnehezíti az utak tisztítását. 06.16: Húszcentis hó, százhúsz kilométeres erősségű szél is várható A következő két napban néhol 20 centiméter hó is hullhat, a viharos szél több helyen magas hótorlaszokat emelhet. Helyenként akár óránként 120 kilométeres erősségű széllökések is lehetnek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök hajnali közleménye szerint jelentős mennyiségű eső, illetve hó, továbbá viharos szél és hófúvás miatt az ország tizennégy megyéjében van érvényben első-, vagy másodfokú figyelmeztetés. Öt megyére valamint a fővárosra elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztálya MTI-hez is eljuttatott legfrissebb figyelmeztetése szerint mediterrán ciklon érkezik Magyarország fölé, amely csütörtökön és pénteken havazást, szélvihart és hófúvást okoz. Mint kifejtették: az ország keleti, délkeleti felében a havazás előtt többfelé várható nagy mennyiségű – több mint 20-30 milliméternyi – eső, de néhol akár 40 milliméternél is több hullhat. Főként délen és keleten néhol zivatar is előfordulhat. Észak, északnyugat felől hideg, fagypont alatti hőmérsékletű levegő zúdul a Kárpát-medencébe. Ennek következtében az esőt, havas esőt napközben fokozatosan váltja fel havazás, legkésőbb a délkeleti megyékben. Péntek késő estig a lehulló hó a legtöbb helyen 5-20 centiméter között valószínű, az északnyugati határvidéken ennél kevesebb, kisebb körzetekben pedig több várható. Az északi, északkeleti szelet előbb a Dunántúlon és az északkeleti megyékben, később másutt is viharos - 60 és 100 kilométeres óránkénti - széllökések kísérik. A Dunántúli-középhegység és a Balaton térségében, valamint a Nyugat-Dunántúlon és a Kisalföld nyugati felén, emellett a Mátra és a Bükk területén az óránként 100 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések is lehetnek. Sőt a Balaton déli partvidékén és a Bakony magasabb csúcsain akár az óránként 110-120 kilométeres erősségűnél is nagyobb széllökés sem kizárt. A viharos szél elsősorban az ország középső sávjában és északkeleten okoz hófúvást, magas hótorlaszok is létrejöhetnek – írták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.