Mérlegen a Mars – a piacvezetés tartotta az üzleti tervet + FOTÓK

A tavalyi esztendővel számszakilag elégedett Erdei Péter, az üzleti tervüket tudták tartani. A Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője portálunknak kifejtette, akkor lehet csak igazán elégedett, ha a vásárlók is azok, és rendszeresen visszatérnek a Mars térre vagy a kispiacok valamelyikére.

A cég nyereséges volt 2012-ben, tudták tartani az üzleti tervben szereplő kétmillió forintos adózott eredményt is, sőt ennél többre számít Erdei Péter. A Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője hozzátette, még jönnek be számláik, így nincsenek végleges adataik. „360 millió forintos árbevételt terveztünk 2012-re, ebből úgy néz ki, hogy 385 milliós eredményt tudtunk összehozni, méghozzá úgy, hogy tavaly év elején jelentős kedvezményeket adtunk a kispiacokon, 50%-os árengedmény volt. Ezt az idén is megtartjuk. A Mars téren a parkolás minden hétfőn ingyenes, abból sincs bevételük, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a Mars téren az üzletes kereskedők részére voltak licitdíj-visszaírások is az elmúlt esztendőben” – magyarázta. Az ügyvezető hozzátette, ez azt jelenti, hogy annak idején a licitálásokkor a cég számlájára azzal a feltétellel fizettek az üzletbérlők, hogy a bérleti díjból szépen fokozatosan visszakapják azt.

A kétmillió forintos adózott eredmény első olvasatra nem tűnhet soknak, Erdei szerint viszont érdemes tudni, hogy 2011-ben az úgynevezett üzemi tevékenységből származó eredmény, ami az árbevételt és a kifizetett számlákat tartalmazza, mínusz 29 millió forint volt. Ezzel szemben tavaly plusz 21 millió, ami jelentős eredménynek tekinthető. „A bankhitelt is vissza kell fizetnünk, és az itteni kereskedőknek olyan szolgáltatást tudunk nyújtani, amit sok városban nem érhetnek el hazánkban, gondolok itt a fűtött fedett csarnokra, a komoly biztonsági szolgálatra, ami mellett közel 40 kamerával pásztázzuk a piac területét, s a bűnözést is visszaszorította a társaság. Ezeknek azonban vannak költségei természetesen. Ezeken kívül rendben kell tartani a szökőkutat, ingyenes wifi hálózatot alakítottak ki a piac elején, hogy valódi közösségi térré formálják a nagykörút felőli területet” – közölte az ügyvezető.

Év eleji engedmények a kispiacokon, folytatódó programok

erdei_peter01_gs Differenciált áremelés volt januárban a Mars téri piacon, vannak helyek, ahol tavaly 1800 forintot, míg idén 2500-at kell fizetniük az árusoknak. A magasabb ár nettó havi ötezer forintot jelent, de kint a negyedik sátor alatt, illetve a nagycsarnok Cserzy Mihály utca felőli végén nem emelkedtek a tarifák. A piacvezetés egyik célja a változatlan árakkal, hogy oda is több árust csábítsanak. Az ügyvezetőtől megtudtuk, a kis piacos napokon, vagyis hétfőn, kedden, csütörtökön és vasárnap továbbra is ingyen kapják a negyedasztalt az idős, kevés áruval érkezők. „A kispiacokon, akárcsak tavaly januárban és februárban 50%-os kedvezményt biztosítunk az árusoknak, ezzel is ösztönözve őket, hogy ne csak a Mars téren kínálják portékájukat” – hangsúlyozta. Jobb évre számít a piacigazgató, reméli, hogy idén nem tizedeli meg a tavaszi fagy a gyümölcsösöket, hiszen például alig lehetett őszibarackot és meggyet kapni, és a szokásosnál később is indult az igazi piaci szezon.

Nagy fejlesztés nem várható ebben az évben, magát a napi működést szeretnék javítani, s ha lehet, a biztonságot növelnék. Erdeitől megtudtuk, a májusban megnyílt KMB-iroda egyértelmű sikeresen és eredményesen dolgozik, alig történt bűneset a Mars téri piacon, sok esetben például a vásárlók felejtették ott pénztárcájukat egy-egy árusnál.

A megkezdett programjaikat természetesen folytatni fogják, így 2013-ban is várható családi nap, véradás, adománygyűjtés és adventi gyertyagyújtás, míg a Művészetek Hídja folyamatosan kiállításokra invitálja az érdeklődőket.

25 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  25. őstermelő
  2013. január 14., hétfő, 15:09
  Válaszolok

  NP- ennyi a magyarázatod: közismert tény? …csak arra kérdeztem rá, hogy te honnan tudod ezeket a “közismert” (szerintem valótlan) információkat? de te csak vicsorogsz, mint a veszett kutya…

 • '>
  24. NP
  2013. január 14., hétfő, 13:35
  Válaszolok

  őstermelő

  Amiket írsz az pontosan olyan mint a hazugságokat leleplező testbeszéd
  Nem magát a közismert tényt (tehát azt, hogy alig található a Mars téren igazi őstermelő) vitatod, hanem az információszerzés mikéntjét.

 • '>
  23. marslakó
  2013. január 14., hétfő, 06:54
  Válaszolok

  a zsebeseket tényleg kiszorították. most sokkal biztonságosabb a piac, mint korábban volt.

 • '>
  22. őstermelő
  2013. január 14., hétfő, 06:31
  Válaszolok

  zacskós- na kisegíted már NP-t… akkor ha jól értem a 80 éves mamika a strúman? Ő árulja a krumplit, ŐStermelőnek álcázva, így a termelő legálisan tudja elkerülni az adót.? Jól értem , így gondolod? De téged elsősorban nem ő, hanem a csíkos inges igazgató zavar…
  Amúgy a cikk (ha olvastad és nem csak a képeket nézegetted) arról szól, hogy ebben az évben akár a 80 éves mamika (a strúman őstermelő, akire te csak kicsit haragszol)is ki tudott ülni a piacra, mert már napi 600 Ft-os helypénzért is lehet árulni és a piac még így is nyereséges tud maradni…

 • '>
  21. Zacskós
  2013. január 13., vasárnap, 21:53
  Válaszolok

  A 80 éves mamika kiültetve a placcra az 5 mázsa krumpli mellé általában tényleg csak álca. Az őstermelői kategória pedig azért van, hogy a kistermelők legálisan tudjanak adót elkerülni, ezt is mindenki tudja. De a cikk nem erről szól, hanem a csíkos inges igazgatóról akinek a jelek szerint a fizetése és a jutalma együtt több, mint az adózás utáni eredménye a cégnek. Erre még büszke is.