Művészetek Hídja: Barta András képeivel terített asztal + FOTÓK

Barta András szegedi festő- és szobrászművész, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanárának képeiből nyílt november végéig megtekinthető kiállítás a Mars téri piac új kiállítóhelyszínén, a Művészetek Hídján.

A művész számára a festészet a változást, a megújulást jelenti. Az illékony, tünékeny jelenségek megragadása, a mozgása, az organikus kapcsolódások, összefüggések érdeklik. A természetjárás, horgászat, gombászat, gasztronómia egészíti ki nála a szakmaiságot, illetve biztosít a számára élményteljes témákat.

„Ne csodálkozzanak azon, ha a képeket nézve illatokat fognak érezni, a szájukban megérzik a szőlő, a csuka ízét, illetve hallják, hogyan roppan a káposzta, amikor kibontják a leveleiből. Mindegyik utánozhatatlanul önmaga és semmi más” – ajánlotta a közönség figyelmébe Barta András alkotásait Göblyös Róbert festőművész, a kolléga és a jó barát. András képekkel terített asztallal vendégel meg bennünket ezen a kiállításon. Az alkotásokat nézve ne legyünk idegesek, önzők, absztraktok és boldogtalanok, legyünk tiszták a nagy illuminációra, hangzik Göblyös jó tanácsa. A művész nem csinál olyat, ami önmaga előtt ne lett volna igazolva. „Ez nehéz és türelmet kívánó út, de amije van, az becsülettel az övé. Egyik kezével a kenyér után kell nyúlnia, a másikkal fest, mintáz, követ farag, tanít, de a feje nem zavarodik össze és a szíve is a helyén van” – állítja jó barátjáról Göblyös.

Mi, szegediek sokszor esünk abba a hibába, hogy távolról jött művészekre rácsodálkozunk, miközben megfeledkezünk azokról, akik közöttünk alkotnak – figyelmeztetett Hüvös László önkormányzati képviselő, humán közszolgálati tanácsnok, a kiállítás hivatalos megnyitóján. Szerencsére Barta András művei Szeged városában oly sok helyen elérhetőek, tapinthatóak és érinthetőek, hogy ez őrá semmiképpen sem igaz. Több mint 3 évtizednyi hivatásszerű, művészeti alkotómunkáról van szó András esetében, amelyből ma egy apró ízelítőt kapott csak a közönség.

A Művészetek Hídja kezdeményezésnek köszönhetően ezeket az alkotásokat olyan helyszínen mutathatják be, amely – piacról lévén szó – nagyon sokak számára elérhető, s talán egy kicsit nyitottabb közeget is biztosít, mint mondjuk egy kiállító terem. „Nagyon sok olyan ember találkozhat ezekkel az alkotásokkal, akik vélhetően egy pusztán művészeti kiállításra talán el sem jönnének” – véli Hüvös. Ezen kezdeményezéseknek köszönhetően a helyi művészeket is közelebb tudják hozni a szegedi művészetszerető közönséghez, s ennek köszönhetően a polgárokban is még inkább tudatosul, milyen értékek birtokában vannak, fejezte be a képviselő.

A kiállításmegnyitót Huszár Gergely virtuóz gitárjátéka tette még ünnepélyesebbé.

2 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  2. bereczki imre
  2012. október 6., szombat, 18:58
  Válaszolok

  Andrást megismerhettük, közelebb mint sok más ember és csak örömmel tudom mondani, hogy nagyon jó érzés valakivel, közösen enni a maga csinált halsalátát, beszélgetni vele, aki ember maradt, és művész. Tiszteletünk és üdvözletünk kedves Családjának is, Remy és Imreapó 🙂

 • '>
  1. Fné K.Angelika
  2012. október 6., szombat, 13:27
  Válaszolok

  András tiszteli és szereti az Életet és az ételt egyaránt,képei azért csodálatosak, mert ez és sugárzó személyisége áthatja műveit. Remélem, élőben is megcsodálhatom őket nemsoká.