Tápéi alkotások a Művészetek Hídján + FOTÓK

Gyékényes és kosaras népművészek, illetve egy tojásíró alkotásai is megtekinthetőek a Mars téri piacon, a Művészetek Hídján. A tápéi művészek munkái október elejéig tekinthetőek meg a piac nyitva tartási ideje alatt.

Kifejezetten szegedi népművészeti tárgyakat szerettek volna bemutatni a piacon, ezért hívtak meg tápéi népművészeket – tájékoztatott Erdei Péter. A Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője elmondta, pozitívak a visszajelzések, már többen meg is szerették volna vásárolni a kiállított tárgyakat. Október harmadikáig Böröczki Ágnes kosárfonó, Mező Tamásné tojásíró és Nagy Józsefné Török Gizella gyékényes műveit csodálhatják meg a kiállításra érkezők.

Tápé önkormányzati képviselője, Juhász Gyula is segítette a kiállítás létrejöttét. A Fidesz-KDNP-s városatya portálunknak elmondta, nagy öröm számára mindig, amikor tápéi művészek alkotásait mutatnak be. Reménykedik abban is, hogy lesznek, akik az elkészítés módját is megtanulnák, így az alkotók továbbadhatják tudásukat. A képviselőtől megtudtuk, a Heller Ödön Művelődési Házban megtekinthetőek a gyékényből készült alkotások, a Napsugaras Egyesületen belül pedig működik a Gyékényből Szőtt Egyesület, akik dísz- és használati tárgyakat készítenek. Azt szeretnénk most elérni, hogy a tápéi iskolában a technika órákon ezt is megtanulhassák a gyerekek.

mars_ter_kiallitas05_gs „A finom részletek adják, hogy ezek valóban szobrok, nem pedig bábuk” – magyarázta Nagyné Török Gizella, akitől azt is megtudtuk, alkotásainak minden részletét kézzel készíti, semmilyen merevítő nincs a szobraiban. A kézfejek és a nyakrész kialakítása a legbonyolultabb része a munkának. A Tisza-tó környékéről, Nádudvarról és a Hortobágy térségből szerzi be az alapanyagokat, hiszen ahány területen terem a gyékény, annyiféle minőségű. „Nem jó a túl kemény vagy puha ezekhez a szobrokhoz. Más kell a felöltő szálnak, ezért is nagyon fontos az alapanyag kiválasztása” – tudtuk meg az alkotótól. Gizella kedvenc motívuma a családábrázolás, illetve a tápéi templomban látható Szent István és Gizella szobra.

Míg sokan azt gondolják, hogy egy kosárfonó kizárólag bevásárló kosarakat készít, Böröczki Ágnes alkotásai között térelválasztót, vázát, és babaházakat is láthatnak az érdeklődők a Művészetek Hídján. Igazán praktikus művek is láthatóak, az egyik babaház például össze is csukható ládává.

Mező Tamásné több tájegység motívumait tárja az érdeklődők elé fel a festett tojásokon. Az erdélyi tájegység mellett úgynevezett szegedi tojásokat is kiállított. Portálunknak elmondta, szerencsére sok szakirodalom áll rendelkezésre, így könnyű motívumokat találni az erdélyi mintákhoz, míg a szegedi tojást a Móra Ferenc Múzeum 1912-es kiadványában találta. Ezek külön érdekessége, hogy valójában felsőtorontáli, bácskai tájegységhez tartozó motívumokat láthatunk a szegedi tojásokon, déli mintavilág jellemzi ezeket.

A tápéi népművészek alkotásait október 3-áig lehet megtekinteni a Mars téri piac nagycsarnokában, a Művészetek Hídján.

6 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  6. Balogh Richárd
  2012. szeptember 12., szerda, 20:29
  Válaszolok

  Kedves random- gyomrában kompót és az alatt halak, savanyú, némi kenyérdarab és levesporból valami kavarog ott… majd verseskötetek, egymillió rajongó, 5-6 év múlva Kossuth díj, ma érettségi tétel, ha tudod mire, kire gondolok. A krumpli és a savanyú nem zavarja a MŰVÉSZETET!!!
  Kedves Kereskedő- a művészek nem a művelődési házba laknak, mint ahogyan a kereskedő sem a piacon. Ahogyan már Te is jártál müv. házban, most úgy jön a művész is a piacra. Miért zavarnátok egymást???? Sőt nagyon jó ötlet. Sokkal több hasonlóra lenne szükség. Ha rajtam múlna még koncerteket, író-olvasó találkozók, bábszínház, szabadtéri színházi előadások is lennének a piacon. Hajrá Igazgató Úr!!!

 • '>
  5. jozkó
  2012. szeptember 11., kedd, 16:08
  Válaszolok

  “Lehetne…bárhol…”
  “Bárhol” pénzt kérnének a helyfoglalásért, terembérlet vagy hasonló címen.
  Gondolom én.

  Elképzelhető, hogy itt a piacon “befogadták”.
  Egyik önkormányzati cég a másikat nem harapja meg?

  Lehet, hogy melléfogtam ezzel a véleményemmel?

 • '>
  4. random
  2012. szeptember 11., kedd, 15:48
  Válaszolok

  Művészetek hídja a krumplik és savanyúságok felett.Ezt aki kitalálta…biztosan zarándokolnak majd ide ,a művészetszerető emberek.Lehetne valami ABC ben vagy halsütőben,de ilyen alapon bárhol. Csak nem odavaló

 • '>
  3. jozkó
  2012. szeptember 11., kedd, 15:40
  Válaszolok

  A vásárok, tárlatok, aukciók kínálatát, árait figyelve az a – kellemetlen- benyomásom, hogy a míves, finom kézimunkának csak akkor van némi becsülete -és ára!-
  ha a “munkadarab” nemesfém, porcelán, zsűrizett festmény…

  Vagyis az értéket az értékállósággal hajlamosak azonosítani a Vevők.
  A munkaigényes kézimunkára “önmagában” keveset áldoznak!
  Sajnálom, hogy így van , talán társadalmunk egy “jobbléti” fokán majd erre is jut pénz!
  Addig a lelkes kézművesek talán ” őrzik a lángot”.
  /Esetleg némi támogatással/

 • '>
  2. szépérzésű
  2012. szeptember 11., kedd, 14:42
  Válaszolok

  remélem a gyékényes és kosaras szakma, művészet nem fog kihalni…képzik valahol az utánpótlást?

 • '>
  1. kereskedő
  2012. szeptember 11., kedd, 14:37
  Válaszolok

  Tetszenek az alkotások, csak komolyan nem értem mit keresnek ezek a piacon. Ettől lesz több árus? Vagy akkor a zöldségesek majd valamelyik Művelődési Házba mennek árulni?