Elsüllyedt a Szőke Tisza (FRISSÍTVE) + FOTÓK, VIDEÓK, PANORÁMA

A lovak állva halnak meg, a hajók elsüllyednek…

1999 óta hányatott sorsa van Szeged egykori ékének, a Szőke Tisza hajónak. Az utóbbi években megszámlálhatatlan terv született a hajó újjáélesztésére, megmentésére, még uniós pályázatot is nyertek rá. Vasárnap azonban bekövetkezett, amire évek óta számítani lehetett…

A Szőke Tisza több mint egy évtizede alussza csipkerózsika álmát a szeged-tápéi jachtkikötőben. Az 1917-ben a valamikor Ganz és Tsa. Danubius Gép-, Waggon- és Hajógyár Rt. budapesti gyárában épült lapátkerekes gőzhajó hajdan szép reményekkel szolgálta a szegedieket és a városba látogatókat. Vasárnap délután fél ötkor bekövetkezett, amitől mindenki, aki a hajót ismerte, szerette, netán csak egyszer is megfordult a fedélzetén: a IV. Károly gőzüzemű oldalkerekes személyhajó, ami az alföldi városban már másodszorra kapta meg a Szőke Tisza nevet, elsüllyedt…

Korhadt oldallemezek, nem fizető tulajdonos

A 13 éve korhadó, rozsdásodó acéllemezek, melyek a hajót borították, már nem bírták a rendkívüli hideget és a jég nyomását. A hajó tárolására megbízott MAHART Tiszayacht Kft. munkatársai még korábban – számítva a bajra – a kikötő közepéről a part közelébe vontatták a hajdan szép éveket megélt hajót.

Évek óta problémát jelentett a Szőke Tisza a jachtkikötő számára, hiszen a szinte hetente változó tulajdonosok soha nem fizettek a tárolásért, miközben a hajó folyamatosan veszélyeztette a kikötői forgalmat. Az évek óta felhalmozódott többmilliós tartozás ellenére a szakemberek megpróbálták megóvni a hajót az elkerülhetetlen végzettől, azonban – mint oly sok más esetben – a természet erői bizonyultak nagyobbnak. A téli hidegben befagyott kikötő jege beszakította a korhadt oldallemezeket, s a réseken beömlő víz hatására a Szőke Tisza az első fedélzet magasságáig a kikötő medrébe merült.

„Mi mindent megtettünk, de a tulajdonosok a felelősek”

szoke_tisza_2012_02_itb-40 „2000-ben került végleg tárolásra a kikötőnkbe a Szőke Tisza, miután a hajózási felügyelet már nem adta meg rá a nyílt vízi engedélyt – mondta el portálunknak Molnár János, a kikötőt üzemeltető MAHART Tiszayacht Kft. termelési vezetője. „Amikor idekerült a hajó, a kikötő közepére horgonyoztuk le, hiszen mélymerülésű, nagy hajóról volt szó. Az eltelt évek alatt a folyamatosan romló állapotról szinte hetente tájékoztattuk az éppen aktuális tulajdonosi köröket. Írásban megkapták a tényeket, ha nem kezdenek a hajóval valamit, előbb-utóbb erre a sorsra fog jutni. Ezért elsősorban a tulajdonosok a felelősek.”

Tavaly szeptemberben döntött úgy a MAHART Tiszayacht Kft., hogy a kikötő közepéről oldalra vontatja ki a hajót, azért, ha bekövetkezik ez az esemény, ez olyan helyen legyen, ahol nem okoz még nagyobb, visszafordíthatatlan kárt. Február 26-án, vasárnap délelőtt a napi ellenőrzés során még nem tapasztaltak süllyedésre utaló jeleket, azonban arra számítottak – mivel az oldallemezeken már körben repedések mutatkoztak –, hogy bármilyen erő hatására bekövetkezhet a süllyedés.

„Vasárnap délután fél ötkor itt voltam, amikor elkezdett süllyedni a hajó” – beszélt az sajnálatos eseményről Molnár János. „Menthetetlen volt a hajó, a kollégáimmal azt tudtuk elérni, hogy ne boruljon az oldalára, a kikötő vizébe. Szivattyúzással és rögzítéssel stabilizáltuk a hajó helyzetét, ami jelenleg orrával a fenéken ül. A mi munkánknak az az értéke, hogy eddig is vízen tudott maradni a hajó.”

„Megteszünk mindent, hogy ez az érték ne vesszen el”

A hajó az első fedélzetéig a jeges vízbe van merülve, ezért a kikötő szakemberei a rendőrséget és a tulajdonosokat is értesítették a helyzetről. Amint az időjárási körülmények megengedik, búvárokkal megvizsgálják a hajó víz alatti részeinek állapotát, hogy esetleges lezárásokkal és szivattyúzással a vízvonal fölé tudják emelni az úszóművet.

„Ha a mederből fel tudjuk hozni, és a kikötő állapota is megengedi, megpróbáljuk sólyázni a hajót. Azonban ha ezt nem tudjuk megtenni, sajnos itt a helyszínen kell szétbontani. De a remény hal meg utoljára! Megtettük a jogi lépéseket a jelenlegi tulajdonosok felé, hiszen több millió forinttal tartoznak már. Amennyiben a felszámolás végén a hajó a MAHART Tiszayacht Kft. tulajdonába kerül, mindent tőlünk telhetőt megteszünk a megmentése érdekében. Ha nem így történik, akkor nem mi döntünk. Sajnálatos tény, hogy most épp én állok itt most, és nem azok, akiknek, mint tulajdonosoknak mindent meg kellett volna tenniük a hajó érdekében” – mutatta be a kialakult helyzetet Molnár János.

Az értéktelen érték

szoke_tisza_2012_02_itb-22 A Szőke Tisza hajó eszmei értéke felbecsülhetetlen, azonban sajnos gyakorlatilag még ócskavas árban sem lehet értékesíteni. Amennyiben sikerülne partra vontatni, úgy a belső részek alig egynegyede menthető meg, a többit teljesen újjá kellene építeni. Rengeteg terv és megannyi költségvetés készült a hajó megmentésére, melyekben milliárdos összegek szerepeltek.

A hajó sorsa most a jog, de legfőképp a természet és a fizika kezében van, a kikötő munkatársai a lehetőségekhez mérten azon dolgoznak, hogy a Szőke Tisza ne egy olvasztó kohójában végezze be közel egy évszázados földi, azaz vízi pályafutását.

A hajó története

1917 – IV. KÁROLY, Magyar Folyam- és Tengerhajózási Rt. (MFTR)
1919 – SAS, MFTR
1930 – SZENT IMRE, MFTR
1944 – végén Ausztriába menekítik
1947 – SZENT IMRE, MESzHART
1950 – FELSZABADULÁS, MESzHART
1955 – FELSZABADULÁS, MAHART
1958 – a MAHART Újpesti Hajójavító Üzemben átépítve turistahajóvá
1976 – selejtezve, állóhajó állományba sorolva
1978 – SZŐKE TISZA II., Szegedi Fürdő és Hőforrás Vállalat
1979 – discohajóként üzemel Szegeden
2000 – SZŐKE TISZA II., Tiszayacht Kft. A Tápéi-öbölben áll
2005 – SZŐKE TISZA II., Európa Rendezvény Iroda kft
2007 – SZŐKE TISZA II., Tiszayacht Kft.
2007-2012 – Szeviép Zrt., Szeviép Investment Kft.
2012 – Szőke Tisza Hajó Szolgáltató Nonprofit Kft. – 2012. február 20-i hatállyal felszámolás alatt


Szőke Tisza szálloda és discohajó – táncterem, Szeged

19 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  19. Dudásné Siklósi
  2012. március 2., péntek, 17:09
  Válaszolok

  Akár gyűjthetnénk a helyre hozatalára,ha valakit érdekelne valami ,ebben az egoista világban,megmaradnának az értékeink is!

 • '>
  18. 8317 embernek t
  2012. március 2., péntek, 04:44
  Válaszolok

  gondolom évente lefestették kivülröl
  ennyi volt a \"karbantartás\"

 • '>
  17. Lopland
  2012. március 1., csütörtök, 21:16
 • '>
  16. nemnemsohalmpt
  2012. március 1., csütörtök, 19:31
  Válaszolok

  12 klonok fáj az igazság amit a kormanyos beirt?
  pedig igaza van
  az egesz város egy romhalmaz

 • '>
  15. einstand
  2012. március 1., csütörtök, 19:28
  Válaszolok

  Felszámolás alatt a kft. A hajó rozsdatemető…Húzzák haza a Habsburgok, az ő atyafiukról kapta az eredeti nevét a hajó.

 • '>
  14. Kotogán Róbert
  2012. március 1., csütörtök, 19:06
  Válaszolok

  Nem feltétlenül a magántulajdonosokat kell okolni, azoknak vagy van tőkéjük hozzá, vagy nincs.
  Mivel közösségi és kulturális érték, ezért az önkormányzatnak kellett volna anno és azóta is olyan módon eljárni, hogy a jelen helyzet ne alakulhasson ki. Pl. az említett pályázathoz társulni a megfelelő jogi formában, vagy visszavásárolni és maga keresve a támogatásokat.
  Szomorú, hogy az önkormányzat nem segítette a megmentését, teljes közönnyel nézte végig a pusztulását.

 • '>
  2012. március 1., csütörtök, 14:00
  Válaszolok

  Magyar valóság…. most a Tiszayacht is vörösre dörzsöli a szemét \"bánatában\"…. holott volt többször is tulajdonosa a Szőke Tiszának…

  \"Sajnálatos tény, hogy most épp én állok itt most, és nem azok, akiknek, mint tulajdonosoknak mindent meg kellett volna tenniük a hajó érdekében” – mutatta be a kialakult helyzetet Molnár János.\"

  Álszent majom… ha nem hasznot nézik kizárólag a Tiszayachtnál is, akkor ez elkerülhető lett volna.
  Most meg másra mutogatnak… pfff

 • '>
  12. klónok
  2012. március 1., csütörtök, 08:23
  Válaszolok

  9. kormányos !
  Nem kéne tán ennyire elrugaszkodnod!
  Szüleid tudják , hogy ide írogatsz?
  Meghúzzák a füled , ha megtudják!
  Meggyőződésem ,hogy a Viktátor és szegedi klónjai ugyanerre “szétrohasztani, kifosztani és kegyelemdöfni”készülnek.
  Egyenlőre még koncepciótlanok ,de jaj mindnyájunknak,ha ez a dilettáns banda esetleg helyzetbe kerülne!
  No ,jöhet a komcsizás,de ne feledd, téged is kinyírnak!
  Ezek rosszabbak lesznek , mint a komcsik ,mert apáik sérelmeit is behajtják ,majd rajtad -rajtam ,meg a kisembereken , a végén meg majd összeröhögnek Botival ,ahogy látod a közgyülési közvetítésekben .
  A hajót egyébként én is sajnálom ,vele fogunk mi is elsüllyedni ,szürke , hétköznapi , jóérzésű emberek.

 • '>
  11. Kotogán Róbert
  2012. március 1., csütörtök, 07:20
  Válaszolok

  A világban, az országban, és Szegeden is működik olyan kezdeményezés, hogy egy régiséget önkéntesek újítanak fel egy szakmai civil szervezete koordinálásával. Biztosan akadna néhány olyan helyi, vagy elszakadt polgár és vállalkozás, aki beszállna a hajó felújításába társadalmi feladatként. Magyar sajátosságként ilyenkor szokott jönni a tulajdonos eltérő célja “inkább rohadjon el.”

  A helyi önkormányzatnak véleményem szerint szándékosan nem célja hasonló közösségi megoldások kezdeményezése, még a végén az emberek összefognak és öntudatra ébrednek, megerősödik a civil összefogás. Az nem jó a politikus gengszterbandának.

 • '>
  10. Palika
  2012. március 1., csütörtök, 06:51
  Válaszolok

  Mi kell ezen csodálkozni? Szegeden minden pusztul. Nézzétek meg hogyan néz ki a Tisza part városi szakasza. A régi híd lábánál ősz óta ott virít egy kék olajoshordó, kosz és mocsok mindenhol.

 • '>
  9. kormányos
  2012. március 1., csütörtök, 06:49
  Válaszolok

  A Szőke Tisza olyan, mint Szeged az elmúlt 10 éves szocialista városvezetés után. Szétrohadva, kifosztva, süllyedő félben várja a kegyelemdöfést.

 • '>
  8. hagyományos
  2012. március 1., csütörtök, 06:47
  Válaszolok

  Egy normális országban és városban mindent megtesznek az ilyen értékek védelme érdekében. Itt meg…

 • '>
  7. kivitelező
  2012. március 1., csütörtök, 06:46
  Válaszolok

  ebben is benne volt az MSZP pénzmosodája, a SZEVIÉP…

 • '>
  6. Kotogán Róbert
  2012. március 1., csütörtök, 05:16
  Válaszolok

  “Szeged egy prosperáló város, ami nem ragaszkodik a régmúlt elavult dolgaihoz” /Botka László/
  Ez csak egy újabb sokadik szegedi áldozata ennek a balliberális szemléletnek, és még sok ilyen lesz. Dehát ez kell a szegedi démosznak, hiszen népszabadság van, ehhez választotta magának a nép egyszerű fiait. Tőlük ennyire futja.
  „A múltat végképp eltörölni.” Eltörölni százéves épületeket, temetőket, és sorolhatnánk, de vannak helyette plázák, hipermarketek, új lakótelepek, logisztikai központ, autópálya, élményfürdő, gigakörforgalom, stb. Csupa olyan dolog, amit csak ezek lerombolásával lehetett megépíteni, és büszkén mutogathatunk a turistáknak, mint értéket, amik felemelték a várost.
  „ugyis ocska volt már „.Pontosan erről szól ez a szemlélet, ez a pszichológiájának lényege. Hagyjunk valamit tönkremenni, és aztán azzal legalizáljuk a lerombolását. Ez a módszer széles körben elterjedt Szegededen a politikus gengszterek körében. Megteheti, választóinak kollektív intelligenciája nem éri el azt a szintet, hogy ezt felfogják.
  Ez a hajó olyan kulturális, és turisztikai értékel bírt (volna), vagy bírna, amit az önkormányzat folyamatosan erőlködve hajkurászik, erre egy magáncég kikötőjében enyészik el.

  Szétkorrodálódott. Ennyi. „Ugyis ocska volt már„. Nem lehetne, végre bizonyos szemléleteket elsüllyeszteni ezen a címen?

 • '>
  5. semleges1
  2012. február 29., szerda, 18:21
  Válaszolok

  Pistrui, remélem büszke vagy erre !!!

 • '>
  4. ujfelhasznalo
  2012. február 29., szerda, 16:47
  Válaszolok

  ugyis ocska volt már

 • '>
  3. szurkesz
  2012. február 29., szerda, 16:44
  Válaszolok

  Hát ez szörnyű hír, hogy juthattunk idáig?

 • '>
  2. max
  2012. február 29., szerda, 16:35
  Válaszolok

  MOST AZ OKOS KÉPVISELŐ BANDA HOL BUJKÁL?
  REMÉLEM TUDJÁK KIKRE GONDOLOK?
  EZ TÉNYLEG SZOMORÚ.”SZŐKE TISZA” JELKÉP VOLT.

 • '>
  1. Bombastick
  2012. február 29., szerda, 15:26
  Válaszolok

  Nagyon szomorú hír.