Gazdaság

Tovább nőtt a kártyás tranzakciók száma

Tovább nőtt a kártyás tranzakciók száma

2015. január 29., csütörtök
Tovább nőtt a kártyás tranzakciók száma

Tavaly is nőtt a kártyás tranzakciók száma, a SIX Payment Services által mért kártyaelfogadások száma 10 százalékkal, a 2013 évi 1,195 milliárd kártyás fizetésről 1,325 milliárdra emelkedett, a rendszeren átfutó tranzakciók értéke pedig 57,5 milliárd euró volt - közölte a SIX Payment Services az MTI-vel csütörtökön.

A kártyás ügyletek lebonyolításával foglalkozó szolgáltató szerint a tranzakciók majdnem fele a SIX nemzetközi hálózatán regisztrálódott. A kezelt kártyák száma 2 százalékkal nőtt az előző évhez képest, 2014-ben 25,7 millió darab volt. A karácsonyi szezon ismét kiugró vásárlási kedvet hozott. A pénzforgalom 2014. december 23-án volt a legnagyobb a SIX Payment Services rendszerein, amikor 5,6 millió tranzakciót regisztráltak 4 millió euró értékben. Ez december 23-án délután, csúcsidőben percenként 18 400 tranzakciót jelentett. A kártyás fizetés továbbra is növekvő népszerűsége különböző az egyes szektorokban, a növekedés egyértelműen az e-kereskedelem és az alternatív fizetési módok területén tapasztalható. "Feltételezzük, hogy a mobiltárca további teret hódít majd meg 2015-ben is. A hagyományos értelemben vett pénztárca egyre feleslegesebb, úgy, ahogy a benne helyet foglaló különböző kártyák, kuponok, jegyek és voucherek is, hiszen mindezeket könnyedén tudja helyettesíteni egy okostelefon" - fejtette ki Nick Santschi, a SIX Payment Services vezérigazgatója. A SIX jelenleg egy olyan fizetési megoldáson dolgozik, amellyel a felhasználók képesek lesznek arra, hogy akár egymás között is gyorsan, kényelmesen és biztonságosan hajtsanak végre pénzügyi tranzakciókat. Az új fejlesztés 2015 első felében mutatkozik majd be a svájci piacon. A SIX Payment Services szakemberei azt prognosztizálják, hogy az érintésmentes bankkártyákkal való fizetés egyre népszerűbb lesz, ez a fizetési mód eddig elsősorban a kisebb összegű kifizetésekre volt szabva. A megoldás gyors, kényelmes fizetést tesz lehetővé és kifejezetten az olyan helyeken népszerű, ahol hosszú sorokra lehet számítani, mint például a focistadionok. A cég szerint az érintésmentes bankkártyák száma tovább nő, a leolvasásra alkalmas terminálok pedig már a legtöbb helyen elérhetők. Középtávon a vásárlók okostelefonjaikkal is tudnak majd fizetni ezeken a terminálokon. Egy nemrégiben publikált kutatás szerint a német kereskedők több mint kétharmada gondolja, hogy 2030-ra a hagyományos pénztárcát teljesen felváltja majd az okostelefonnal történő fizetés. Ahhoz, hogy ez a váltás valóban megtörténjen, a virtuális mobiltárcákra olyan biztonságos megoldásokat kell kifejleszteni, amelyekkel a felhasználó könnyen és biztonságosan töltheti fel, és hívhatja elő fizetési adatait - olvasható a SIX Payment Services rövid összegzésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.