Gazdaság

Virtuális pénzből valóságos adósság + FOTÓK

Virtuális pénzből valóságos adósság + FOTÓK

2013. április 20., szombat
Virtuális pénzből valóságos adósság + FOTÓK
magyar_kozgazdaszok_egyesulete0_gs

Hozam helyett viszemről, befektetés helyett kifektetésről beszélhetünk, hiszen határtalanul gazdag nyelvünk ilyen szójátékok és viccek segítségévek tudja a legjobban kifejezni a nép évszázados szenvedéstörténetét. Különböző kedvezményekkel, adócsalikkal próbáltuk meg idevonzani a külföldi befektetőket, évi 600-700 milliárd forintos állami támogatást adtunk nekik, miközben folyamatosan elszívták erőforrásainkat, s adósságrabszolgává tettek bennünket.

Neves közgazdászok részvételével Külső(!) eladósodás – Magyarország a közép-kelet európai térségben címmel rendezett vitadélutánt csütörtökön a szegedi vármúzeumban a Magyar Közgazdasági Társaság Társadalomgazdasági Szakosztálya, az MKT Csongrád Megyei Szervezete és a Széll Kálmán Alapítvány.

Hatalmi pénzek kontra szeretet pénzek

Legalább négyfajta pénzt különböztetett meg előadásában

Vass Csaba

közgazdász, szociológus, egyetemi oktató: hatalom-, gazdasági-, szeretet- és piaci pénzt. Mindegyik más-más értéket képvisel, és nem tévesztendő össze. Régen egyenértéket közvetített, mára azonban teljesen elvesztette eredeti funkcióját. Gyakran hatalmi és erőszervezetek állnak mögötte, ami rákényszeríti a társadalmakat arra, hogy elfogadják, és általa működtessék gazdaságukat. A hatalmi pénzek célja már nem a gazdasági profit elérése, hanem hatalomtöbblet előállítása, önmegsemmisítő eszköz, ami után rengeteg kamatot lehet bezsebelni, s ilyetén teljes kiszolgáltatottságba és nyomorba taszítani az adós országot, közösséget. Ezek a húzások teljesen destruálják, megbetegítik a társadalmat, hiszen ha kiszivattyúzzák a rendszerből a pénzt, leáll a fejlődés. A rendszerváltás óta harmincezer milliárd forintot vontak ki az országból, ami a 2 éves nemzeti jövedelmünk nagyságának felel meg. Ennek következtében alaposan visszacsúsztunk az időben, ezért a jelenséget találóan felélő, kifosztó integrációnak nevezte az előadó, amikor az egész társadalmi szerkezet alá van rendelve egy nem legitim hatalmi rendszenek.

A déli államok bankjainak megsegítésére juttatott pénzek nem a görög, portugál, spanyol polgárok zsebébe kerülnek, hanem vissza a fejlett európai országok bankjaiba, s folytatódik tovább a déliek kiszipolyozása. A háttérből irányító pénzügyi hatalmat senki sem választotta, nem lehet leváltani sem, helyzetéből, jellegéből adódóan pedig a tiszta hatalom mellett kötelezte el magát. Vass Csaba szerint a szeretetgazdaság társadalmunk legfontosabb célkitűzése, a családi szeretet, az egymásról való gondoskodás és egymásra figyelés képviseli a jövő gazdaságát, szavatolja a megbillent vagy teljesen elveszett társadalmi egység helyreállítását.

A „globalóma” magától nem változik meg

Bogár László Nincs tettes csak áldozat című előadásában találóan a hozam helyett viszemről, a befektetés helyett pedig kifektetésről beszélt. Határtalanul gazdag nyelvünk ilyen szójátékok és viccek segítségévek tudja a legjobban kifejezni a nép évszázados szenvedéstörténetét. Amit ma gazdasági válságnak látunk, az elsősorban lelki, szellemi és erkölcsi probléma. Eladósodásunk legfenyegetőbb mozzanata, hogy devizában történt, és sem az adós, sem a hitelező nem tudja, hogyan fog az árfolyam alakulni. Bogár megdöbbentő adatokkal támasztotta alá az elmúlt 25 év gazdasági melléfogásait, az ország privatizációja címén történt kirablásának módozatait. Ebben az időszakban profitként a külföldi befektetők kétszer annyi pénz vittek ki (152 milliárd eurót), mint amennyit befektettek a magyar gazdaságba. Ennél csak az afrikai országokban volt súlyosabb a helyzet. A külföldi tőke beáramlásával megindult a pénz kiszivattyúzása az országból. A gazdaság, a foglalkoztatás és a reálbérek nem növekedtek az elmúlt 20 év alatt, inkább csökkentek vagy stagnáltak a 40 évvel korábbi mutatókhoz képest. Különböző kedvezményekkel, adócsalikkal próbáltuk meg idevonzani a külföldi befektetőket, évi 600-700 milliárd forintos állami támogatást adtunk nekik, miközben folyamatosan elszívták erőforrásainkat, s adósságrabszolgává tettek bennünket, fogalmazott a szakember, de nem szabad feladnunk. A kormány cselekvési tere szűk, túl vérmes reményeket sem szabad fűzni ahhoz, hogy a rákos sejtként viselkedő „globalóma” majd magától megváltozik, meggyógyul. Arról kellene gondolkodnunk, miként tudunk leválni ezekről a rendszerekről, figyelmeztetett Bogár. Egy focihasonlattal élt, a 89 percben vagyunk, és az ellenfél vezet 3 nullára. Ha törik, ha szakad, keressük meg a módját, hogy 4:3-ra nyerjük, de igazán stílszerű a 6:3 lenne.

Keményen működnek a pénzszivattyúk

Hossó Andrea Londonban élő közgazdász, pénzügyi befektető a helyes diagnózis megállapítását sürgette. A társadalom betegségének oka abban is keresendő, hogy nem mondjuk ki világosan, eladósodásunk és gazdaságunk szerkezete szorosan összefügg. Egyes nyugati gazdasági elemzések szerint Magyarországon az idén tovább csökken a GDP. A legújabb, általuk használt meghatározás az egyensúlytalanság. Hossó Andrea szerint ez egyértelműen azért keletkezett, mert keményen működnek a pénzszivattyúk. A tanulmányban javasolt terápia teljesen hamis, betartásával csak még jobban elmélyülne nálunk a válság. Azt állítják, Magyarországon komoly egyensúlytalanság alakult ki, és nagyon nagy a külső és belső adósság. Az EU és az IMF által felkínált recept viszont teljes egészében használhatatlan. Egyre többek számára válik világossá, hogy a külföldi tőke nem hozza, hanem viszi a pénzt. A nálunk működő és exportra termelő vállalatok 90 százaléka külföldi kézben van, ők a megtermelt nyereséget is szorgalmasan szállítják haza. A nálunknál ügyesebben gazdálkodó országokban megmondják, kinek mibe lehet beruháznia. A cseheknél például a gyártásba fektethetnek be a külföldiek, nálunk az ingatlanspekulációkba és a pénzügyi szektorba. Csöppet sem mindegy, mire megy a tőke. Az is bizonyított, minél nagyobb az ipari gyártás volumene, annál nagyobb a GDP növekedése. Bankjaink 80 százaléka külföldi kézben van, tevékenységük, visszafogott hitelezési politikájuk a kkv-szektor irányába, továbbá a devizahitelek erőltetése egyértelműen hozzájárult az adósságállomány növekedéséhez. Azért jutottunk ide, mert senki sem tiltakozott az elmondottak ellen, az emberek hagyták, hogy a dolgok megtörténjenek. Mára nagyon elszegényedtünk, de nem szabad tovább ámítani magunkat: az EU és a Nemzetközi Valutaalap érdekei nem egyeznek a mi érdekeinkkel. Neki kell állni a helyi gazdaságok megszervezésének, meggyőzni a politikusainkat, hogy ne a külföldi cégekbe öntsék a pénzt, hanem a magyar vállalkozókat támogassák. A mezőgazdaságnak és a hozzá kötődő feldolgozóiparnak prioritást kell kapnia, megfelelő földtörvényt kell hozni és mielőbb kiépíteni a magyar bank- és pénzrendszert. Végre azoknak kellene bizalmat szavaznunk, akik nem az országból, hanem az országért akarnak élni és ilyen szellemben cselekedni.

A stratégiai megállapodások nem hoznak eredményt

Dux László professzor kérdésére válaszolva, mennyire segítik az országot a multikkal kötött stratégiai megállapodások, Hossó Andrea elmondta, szerinte semmi eredményt nem fognak hozni. Az alku inkább arról szól, hogy ezek a cégek itt maradnak, és munkásokat alkalmaznak. Ti exportáltok, mi meg adjuk az adókedvezményeket, meg a vissza nem térő támogatásokat, sőt a képzési rendszerünket is ezen cégek szükségleteihez igazítjuk. Pedig inkább a helyi vállalkozásokat, gazdaságokat kellene előnyben részesíteni. A szakember szerint ennek legnagyobb akadálya, hogy az emberek nem bíznak egymásban, hiányzik az összefogás, amíg ez nem történik meg, semmi sem fog megváltozni. Ennek a visszás helyzetnek köszönhető tehát az az elsöprő erejű offenzíva, mely hazánk ellen folyik. Ha a támadás sikerrel jár, Magyarország kénytelen lesz visszatérni a korábbi áldatlan helyzethez, melyben a külföldi tőke elsőbbséget élvez, a nemzetállam függetlensége pedig lassan, de biztosan semmivé lesz – állapította meg Hossó.

Magyarország a legnagyobb off shore paradicsom

Varga István közgazdász a bankokról és államai(n)król, az EU-beli aszimmetrikus pozíciókról beszélt. A monetáris unió érdekében létrejövő európai bankunióról elmondta, olyan szent tehénről van szó, amely a jövőben saját magát fogja felügyelni és a bankmentéseket is innen vezénylik le. Iszonyatos pénzeket utaltak át a nyilvánosság tudta és beleegyezése nélkül olyan országoknak, amelyeket meg sem érintett a válság szele: dán bankoknak például 612 milliárd eurót a gazdasági zavar elhárítása címén. Európában kettős mérce érvényesül, és kettős élet van, figyelmeztetett a szakember. Arról is folynak tárgyalások, hogy ezeket a pénzeket soha se kelljen visszafizetni. A szakember szerint szó sincs válságról a pénzpiacokon, sőt ma már a virtuális pénzből is tudnak valóságos adósságot csinálni. A miénk is ilyen. Az árnyékbankok átadták a balhét a bankoknak, azok a kormányoknak, akik visszautalták a pénzt a bankokhoz. Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED számolatlanul nyomtatja a bankszektor számára szükséges pénzt, neki szabad. A befektetések ma a másodperc töredéke alatt történnek meg, dollár milliárdok cserélnek gazdát teljesen komputerizálva. Ma már gépek küzdenek egymás ellen a pénzpiacon. Érdekes fejtegetésében Varga arra is kitért, hogy tulajdonképpen nem Ciprus az off-shore paradicsom, hanem Magyarország, ahol 222 olyan speciális célú vállalat működik, ahol csak könyvelők ülnek, alkalmazottak nincsenek, s amelyekről semmit sem tudunk, hiszen évente mindössze egyszer jelenik meg róluk statisztikai adat. Több tízezer milliárd forint felett diszponálnak, s nagymértékben tőlük is függ az ország nemzetközi pénzügyi megítélése, majd későbbi besorolása. Minden előadás után kérdések következtek. Nagy érdeklődés kísérte a beszámolókat, s ahogyan az előadók maguk is megfogalmazták: valóban kár, hogy a nagyközönségnek nincs alkalma és lehetősége arra, hogy az ilyen témákkal kapcsolatos, a megszokottaktól jócskán eltérő diskurzusokban jobban elmélyüljön, gyakrabban és alaposabban tájékozódjon a világ és hazánk ügyes-bajos dolgairól. Giday András és Szegő Szilvia közös előadásban a térségi torzulásokról – térségi megoldásokról: a visegrádi valutakígyóról értekeztek. Tizenegy ország gazdasági teljesítményét vették górcső alá, megállapítva, igen különböző pályát tett meg közülük mindegyik. Meglehet, Magyarország is teljesen más helyzetben lenne, sorsa is másként alakulna, ha a lengyelekhez vagy a görögökhöz hasonlóan leírták volna adósságának egy jelentős részét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.