Gazdaság

Megindult a verseny a tavaszi vetőmagokért

Megindult a verseny a tavaszi vetőmagokért

2012. október 29., hétfő
Megindult a verseny a tavaszi vetőmagokért

Minden eddiginél korábban kezdődhet a vetőmagok beszerzése a tavaszi vetésű növények esetében, az őszi kalászosok közül árpából és tritikáléból már elfogytak a hazai előállítású vetőmagok - írta a Napi Gazdaság hétfőn.

Október közepén a 194 ezer hektárra tervezett ősziárpa-vetés 85, a 118 ezer hektáros tritikálévetés 70 százalékával végeztek a termelők, és a szaktárca adatai szerint a közel 1,1 millió hektárra tervezett búzavetés, október közepén már 42 százalék a földbe került. A búzánál várhatóan elegendő lesz a készleten lévő fémzárolt magyar vetőmag, bár az utóbbi években nem látott kereslet van az egyébként szűkös készletekre - mondta a lapnak

Ruthner Szabolcs

, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Az őszi kalászos vetőmagok ára átlagosan 110 ezer forint körül alakul tonnánként, ez nagyjából a búza drágulásának megfelelő áremelkedést jelent az elmúlt évhez képest. Az legkorábban november közepén derülhet ki, hogy a tavaszi vetésű növények magjából mekkora lesz a hazai, illetve az uniós készlet, hogy szükség lesz-e importra, illetve hogy mennyivel drágul a vetőmag - mondta a szakember, aki szerint az biztos, hogy nem lesz vetőmagbőség, sőt előfordulhat, hogy nem minden termelő jut hozzá a szokásos termékeihez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.