Gazdaság

LMP: a kormány feleslegesen húzza az időt az MNB-törvény ügyében

LMP: a kormány feleslegesen húzza az időt az MNB-törvény ügyében

2012. április 18., szerda
LMP: a kormány feleslegesen húzza az időt az MNB-törvény ügyében

Az LMP üdvözli, hogy a kormány elkezdte az EU-IMF hitel-megállapodás útjában álló törvények módosítását, ugyanakkor károsnak ítéli a kormány "látványos időhúzását" - közölte szerdán az MTI-vel az LMP.

Az ellenzéki párt közleményében örvendetesnek nevezi, hogy az alaptörvényből kikerül a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonását lehetővé tevő szakasz, valamint azt is, hogy a jegybankról szóló törvény is több ponton módosul. Véleményük szerint a kormány azonban feleslegesen húzza az időt olyan kérdésekben, mint például az új monetáristanács-tagok kinevezése és egy harmadik jegybanki alelnök megválasztásának lehetősége. Hozzáteszik, a módosításnak csak egyetlen okát látják: "a kormány nem szereti a független intézményeket, és megpróbál mindent az ellenőrzése alá vonni". Az MNB függetlenségét garantálni kell, ezért cserébe a jegybanknak el kellene fogadnia az LMP által javasolt átláthatósági szabályokat; egy független intézmény akkor tud a köz javára dolgozni, ha tevékenysége teljesen átlátható - szögezik le. Az LMP szerint a kormány időhúzása Magyarországnak már eddig is százmilliárd forintjába került, mert csak magasabb kamattal lehet megújítani az adósságot. A további késlekedés ezt a veszteséget csak növeli, és fokozza a gazdasági, pénzügyi kockázatot - zárul a közlemény. A kormány kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek a jegybanktörvény és az alaptörvény módosítását kezdeményező előterjesztéseit. "A magyar kormány által benyújtott törvénymódosítás az Európai Unió Bizottságának Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásában kifogásolt egyes pontjait érinti" - közölte a nemzetgazdasági tárca az MNB-törvény módosítása kapcsán, hozzátéve: "e pontok tekintetében a magyar kormány által javasolt módosításokat az Európai Bizottság is tudomásul vette, amiről a kormányt írásban tájékoztatta". A javaslat hatályon kívül helyezi a jegybanktörvénynek azt a paragrafusát, amely szerint a Magyar Nemzeti Bank megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője szavazati jog nélkül részt vesz a monetáris tanács ülésein. Ugyancsak kikerülne a törvényből az a bekezdés, amely a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozza, valamint az, amely a monetáris tanács megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén. Hatályát veszti az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek az a cikke is, amely a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének esetleges összevonására teremtett volna alapot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.