Gazdaság

A kánikulában az áramfogyasztás is nő

A kánikulában az áramfogyasztás is nő

2011. július 15., péntek
A kánikulában az áramfogyasztás is nő

A kánikulában a hűtőberendezések használata miatt nő a villamosenergia-fogyasztás, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. honlapján megtalálható adatok szerint a hét első négy napján a fogyasztás túllépte a 6000 megawattot, pénteken a déli órákban már csak közel járt hozzá.

Múlt hétvégén szombaton és vasárnap is 5600 megawatt volt a magyar villamosenergia fogyasztás. Akkor

Tari Gábor

, a Mavir Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel azt közölte, hogy ezen a héten a fogyasztás átlépheti a 6000 megawattot. A csúcs minden nap 12 és 13 óra közé esett. Hétfőn még csak közelítette a fogyasztás a 6100 megawattot, kedden éppen elérte, szerdán kicsivel a hétfői alá csökkent, majd csütörtökön 6250 megawattra ugrott. A péntek déli fogyasztás 5900 megawatton állt. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nyári csúcs június-július hónapokra esik és a kánikulai napokon 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött minden további 1 fok emelkedés 60-100 megawatt terhelésnövekedést jelent. Az idei rekordot azonban egy téli nap tartja: január 4-én regisztráltak 6465 megawatt csúcsteljesítményt. A vezérigazgató korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a villamosenergia-rendszer elegendő tartalékkal rendelkezik, 2007-ben az emlékezetes, helyenként a 40 fokot is meghaladó hőségben az eddigi nyári rekordot jelentő 6320 megawattal is gond nélkül megbirkóztak.

Enyhülés jön, egy időre véget ér a hőség

Az elmúlt napokban tapasztalt hőség nem folytatódik, a hétvégén átlagos nyári időre kell számítani - mondta

Jenki Szilvia

, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa pénteken az MTI-nek. A meteorológus tájékoztatása szerint az ország nagy részén derült az idő. A keleti országrészben viszont időnként a késő délutáni, esti óráktól többször megnövekszik a gomolyfelhőzet, így ezeken a területeken többfelé lehet számítani záporra, zivatarra, amelyet helyenként felhőszakadás, jégeső, viharos szél is kísérhet. Szombaton már keleten is csak szórványosan fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Az ország nagy részén inkább száraz, napos időre lehet számítani. Ekkor a hőmérséklet a sokévi átlagnak megfelelően 25-30 fok között alakul. Vasárnap sok napsütés várható, csapadék nem valószínű. Ekkor néhány fokkal melegszik a levegő, helyenként ismét kánikula lesz, de nem lesz akkora hőség, mint az elmúlt napokban - tette hozzá a meteorológus. A jövő héten változékony időre lehet számítani. Kedden egy hidegfront érheti el a Kárpát-medencét, hatására a hét közepére várhatóan több fokkal visszaesik a hőmérséklet - mondta Jenki Szilvia.

Paller Judit

országos tiszti főorvos a múlt hétvégére négynapos, péntek reggeltől hétfő éjfélig tartó harmadfokú hőségriadót rendelt el. Kedden a tiszti főorvos öt megyében továbbra is fenntartotta a legmagasabb szintű riasztást, míg nyolc megyében másodfokúra enyhítette. Ezt követően péntek éjfélig másodfokú országos riasztást rendelt el Paller Judit. Az OMSZ honlapján olvasható tanulmány szerint míg egy héttel korábban néhol a fűtést is bekapcsolták a hűvös idő miatt, múlt szombaton és vasárnap maximumrekordok dőltek meg. Mint írták, az előző volt "az elmúlt három év legmelegebb hétvégéje".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.