Gazdaság

Visszaesés: Még elkeserítőbb előrejelzést készít az IMF?

Visszaesés: Még elkeserítőbb előrejelzést készít az IMF?

2009. január 23., péntek
Visszaesés: Még elkeserítőbb előrejelzést készít az IMF?

Örülhetünk, ha 2013-ra visszakapaszkodik Magyarország a 2004-es szintre, derül ki az IMF még novemberben lezárt országjelentéséből – írja az Index.hu internetes hírportál. Ráadásul az IMF most módosítani készül prognózisát, hiszen a Valutaalap korábban mínusz 1 százalékos gazdasági növekedéssel kalkulált, ám az előrejelzések már 2,5 százalékról szólnak, és a pesszimista vélemények szerint lehet ebből 4 százalék is. A kérdést a parlament január 29-i rendkívüli ülésén vitatják meg a honatyák.

Az Index.hu szocialista forrásai szerint a kormányzati körökben is attól tartanak, nem áll meg az idei GDP-csökkenés a

Gyurcsány Ferenc

által már vázolt 2,5 százaléknál, hanem 3, legrosszabb esetben pedig 4 százalékra is felkúszhat.

Simor András

jegybankelnök már a nyilvánosan is azt becsülte, hogy a GDP 2009-ben több mint 2,5 százalékkal apad, ám nem számszerűsítette félelmeit. Annyi mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is átírja Magyarországra vonatkozó prognózisát. Ezt persze már önmagában a 2,5 százalékos GDP-csökkenés is indokolná, hiszen az IMF novemberi országjelentésében még 1 százalékkal számolt, ahogy a magyar kormány is ezt az adatot szerepeltette az IMF-nek november 4-én küldött segítségkérő levelében. A miniszterelnök azt ígérte, hogy a kormány részletes, a valóságot feltáró akciótervvel szolgál majd január 29-én. Több szocialista politikus szerint azonban konkrétumtömegre senkinek sem kell számítania, inkább politikai általánosságokról lesz szó...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.