Elmondom

A harangok ma este elnémulnak

A harangok ma este elnémulnak

2023. április 6., csütörtök
A harangok ma este elnémulnak

A keresztény világ a legnagyobb ünnepéhez vezető Nagyhét idejét éli. Nagycsütörtök – ez a mai nap hagyományban gyökerezett elnevezése.

Estére a harangok az országban mindenütt elcsendesülnek. A templomokban az ősi szertartásrend mindig azonos pontján jön el ez a pillanat. Felhangzik az ősi himnusz: Dicsőség a magasságban Istennek – ekkor súlyosan megkondul a harang, felzúg az orgona, harsányan szólnak a templomi csengők… aztán a hatalmas hang egycsapásra megszakad. Mély, fájdalmas csönd lesz, minden sötétbe borul, csak egyetlen egy gyertya fénye világít. A hófehér kazulát viselő pap a mise végén az oltárt díszeitől megfosztja; a sorsközösségvállalás jelképe ez.

A harangok „Rómába mennek” – mondja a régi képes beszéd, egykor a szegediek úgy mondták: megsüketülnek. Húsvét vigíliájáig, a feltámadás pillanatáig süketek is maradnak. A húsvéti szimbólumsor egyike ez, a súlyos csönd vetíti előre azt: jön a másnap, s elérkezik a perc, mikor nem lesz senki, egyetlen igaz ember se, aki a bírái elé idézett Jézus mellett szólna. Mindenki néma marad. Amiképp a harangok.

Azon a jó két évezred előtti csütörtök estén a Mester összehívja tanítványait, hogy örökül hagyja nekik testamentumát, és hogy elköltse velük a vacsorát. Csak ő tudja, az utolsót. Tudja azt is, lesz, aki megtagadja és lesz, aki elárulja. Az a nap elhozza a bizonyosságot, a hűséges Péter hűtlenné válik, Iskarióti Júdás pedig feladja harminc ezüstpénzért. A kései estében kiürítik kelyheiket. Közeleg a pillanat, amit jövendölt: szenvedésének első állomására érkezett. Egyedül lesz már a lélekúton. Tanítványait elnyomja az álom, csak ő maga virraszt. A távolból pedig már a közeledő katonák léptei hallatszanak…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.