Elmondom

Búcsúzóban a soknevű hónap, a mindenkori jóhírhozó

Búcsúzóban a soknevű hónap, a mindenkori jóhírhozó

2023. március 26., vasárnap
Búcsúzóban a soknevű hónap, a mindenkori jóhírhozó

Boldogasszony hava, Jégbontó, Kikelet hava, Tavaszelő, Böjtmás hava – a régiek sokféle titulusa márciusra. A biztatás hónapja ez.

A népi megfigyelés szerint 12-e, Gergely napja a fordulópont, amikor végleg megtörik a tél ereje. Sándor következik – a jóféle melegével, vagy se. Majd József jön, akinek „kezessége jó év kedvessége”, a mondóka szerint legalábbis. Megérkezik végre a szépnevű tavasznap, 21-én jön Benedekkel, s a tavaszi napfordulót jelzi.

Aztán elérkeztünk tegnap Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéhez, amikor már minden visszafordíthatatlan, amikor – Dsida Jenő szavaival – a nap az ablakon benéz, és „Sugarat önt be, langyosan zuhogva, / dohos, homályos és hideg zugokba. / Meleg nyalábja sárga, mint a méz.”

Igaz, ebben a mostani rapszodikus márciusban lesz még néhány nap, ami hideget is hoz; de aztán, ahogy a nagyszombati jogtudós jezsuita szerzetes, Péchi Lukács öt évszázada a népi megfigyelést leírta: „Lassan az föld indul”. Jeles botanikus is volt, versbe foglalt intelmeit hagyta olvasójának minden hónapra, márciusra ezt: „… szölöd lassa kepedet / Meczö keseddel ot forogy oltouanyal” – vagyis: szőlőd lássa képedet, metszőkéseddel ott fáradj oltvánnyal.A hagyomány szerint ezen a napon egykor sok gazda képét látta szőleje vagy gyümölcsöse; úgy tartották ugyanis a régiek, hogy oltásra, szemzésre ez a legjobb alkalom.

A jámbor néphit az egyházi határnapból következik: a katolikus világ Jézus fogantatásának ünnepeként tartja nyilván ezt a napot, amely így a megújulást, az életátadást jelképezi. A középkori könyvek más-más néven jegyezték, olykor az angyali üdvözlet napjaként, majd a XVI. századi Debreczeni-kódexben jelenik meg Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepeként. A népi és egyházi szóhasználatban így gyökerezett meg. Termésjósló, termésáldó nap volt a hagyományrendben, sok helyen még a múlt század elején is a déli harangszó és az Úrangyala-imádság után körbejárták a gyümölcsöst, sorra rázták fáikat, hogy azok bő termést adjanak.

Soknevű hónapunk lassan búcsúzik. Egy hét múlva, április másodikán virágvasárnap, s azzal belépünk a húsvétünnepünket felvezető nagyhétbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.