Egyház

A szegedi dómban lépett fel a montserrati bencés apátság fiúkórusa + FOTÓK

A szegedi dómban lépett fel a montserrati bencés apátság fiúkórusa + FOTÓK

2016. május 14., szombat
A szegedi dómban lépett fel a montserrati bencés apátság fiúkórusa + FOTÓK
montserrati_apatsag_fiukorusa29_gs

Ötven katalán kisfiú fakadt dalra a dómban csütörtök este, az Escolania kórus három hazai koncertjének egyike volt a szegedi.

A montserrati Escolania Európa egyik legidősebb zeneiskolája. A 13. században fiúk egy csoportja különböző hangszereken való játékával és énekével már szolgált a montserrati bencés apátságban és a Szűz Mária Szentélyben. Az évszázadokon keresztül számos jelentős zeneszerzőt és előadóművészt nevelt ki az úgynevezett Montserrat Zeneiskola.

Fr. Ireneu Segarra

vezetésével és tanításával (1953-1997) az Escolania nemzetközileg is ismertté vált, számos CD-felvételt készített, fesztiválokon vett részt és több országban turnézott. Az utóbbi években az Escolania az Egyesült Államokban, Oroszországban, Kínában, Hollandiában, Puerto Ricoban, Svájcban, Németországban, Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban és Lengyelországban valamint Spanyolországban turnézott. A kórus CD-felvételt készített Moreneta en sou címmel az Àngel Rodamilans által megzenésített Jacint Verdaguer versekből, In Montibus Sanctis címmel pedig Bernat Vivancos, a kórus utolsó vezetője által írt kórusművekből. Ezekben az években a kórus karnagya Mstislav Rostropovitch, Sir Neville Marriner, Salvador Mas, Michael Boder, Harry Bicket, Kirill Petrenko és Jordi Savall voltak. Több zenekarral működött együtt a kórus, mint például az Orquestra de Cadaqués, a holland Musica Ducis Brabantiae, a Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Le Concert des Nations és Capella Reial de Catalunya, Orquestra de l’Acadèmia del Gran Teatre del Liceu, és az Orquestra Nacional de Cambra d'Andorra. Az Escolania fellépett a barcelonai Gran Teatre del Liceu-ban, a Pikovaia Dama című Pyotr Tchaikovski által írt operában (2002-2003, és 2009-2010 évadok), valamint a Benjamin Britten által írt Midsummer Night’s Dream operában is (2004-2005-ös évadon), amely 2006-ban Midern-díjban részesült. Manapság az Escolania mintegy ötven, 9-14 év közötti fiúból áll, akik Katalónia különböző részeiről érkeznek. A növendékek Montserratiban az általános iskola utolsó, és a középiskola első éveit végzik, amelyhez zenei tanulmányok társulnak. Minden kórista két hangszeren játszik: zongorán és egy másik, választott hangszeren. Minden diáknak csoportos zeneórája, zenekari foglalkozása és karéneke van. A diákok többsége, miután elhagyja Montserratot, folytatja zenei tanulmányait. Főként igaz ez az utóbbi évekre. Több volt diákból ugyanis ismert énekes, hangszeres zenész vagy karnagy lett. Az Escolania célja, hogy részt vegyen a szentély imáiban és énekeljen a világ különböző tájairól érkező zarándoknak. Az együttes feladatának tekinti az egyházzene terjesztését egyrészt a montserrati zeneszerzők alkotásai, másrészt pedig a nemzetközi hírű zeneszerzők művei által. A kóristák (katalán elnevezés az “escolans”) a béke és szépség hírvivői. A zene nemzetközi nyelvét használva minden akadályt leküzdenek és az őket hallgató emberek szívéhez szólnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.