Egyház

Pedagógusi lelki nap Tiszaszigeten, Zatykó László ferences szerzetessel

Pedagógusi lelki nap Tiszaszigeten, Zatykó László ferences szerzetessel

2015. október 20., kedd
Pedagógusi lelki nap Tiszaszigeten, Zatykó László ferences szerzetessel
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egyházi fenntartású iskolák és óvodák pedagógusainak rendeztek lelki–oktatási-nevelési témát feldolgozó közösségi szakmai napot Tiszaszigeten. Az immár negyedik alkalommal rendezett lelki napnak a hagyománya Fazakas Gusztáv, Tiszasziget plébániai kormányzójának köszönhető. Az ő kezdeményezésére vált a helyi egyház és a térség egyházi fenntartású intézményeinek visszatérő programjává ez az esemény, amelyet az idén -a tavalyi évhez hasonlóan-, a tiszaszigeti Vedres István Faluházban rendeztek. Az eseményen mintegy ötven pedagógus vett részt.

Az idei pedagógusi lelki nap vezetője

Zatykó László

OFM ferences szerzetes, pap-tanár volt, aki úgy a lelki, mint a nevelési, oktatási és evangelizációs témában, hagyományos és új aspektusokból egyaránt megerősítést nyújtott, és új távlatokat nyitott a résztvevő pedagógusoknak, a „tanítva nevelni – nevelve tanítani” idei lelki nap mottójaként. A rendezvény kiemelt témája volt a rendszeres lelki élet és gyakorló hit által megerősített keresztény pedagógusi hivatás, amely a nap huszonnégy órájában tud meríteni és kell merítenie a rendszeres imaélet, szentírás olvasás-elmélkedés, valamint rendszeres szentmise részvétel nyújtotta hitélmény és hitfejlődés tartalékaiból, úgy az oktatás és nevelés, mint a keresztény tanúságtétel területén. Ehhez a legjobb nevelő és tanító maga Jézus, aki nevelve tanított és tanítva nevelt, így a jelenlévőket Jézus Krisztusnál történő napi „hospitálásra” invitálta a lelki vezető. A keresztény pedagógus hivatás huszonnégy órás szolgálat, nemcsak „nyitva tartási időben” áll rendelkezésre, hanem az oktatás és nevelés napi munkája mellett, a hivatás végig kísér az órák után az utcán, a piacon, a délutáni kötetlen foglalkozás alkalmával, az emberekkel való kapcsolattartásban, a mindennapi megnyilvánulásainkban, életvitelünkben, és nem utolsó sorban a vasárnapi szentmise részvétel minőségében is – „a Jézusnál való hospitálásunkban”. Ezért fontos a „szent tartalék” megléte, folyamatos feltöltése, hiszen minden pedagógus csak saját tartalékaiból, saját keresztény alapjaiból tud töltekezni, és a hit-hiányból, a gyakorló keresztény tanúságtétel belső tartalomnélküliségéből adódó, alapok nélküli formalitás, „hospitálási hiány” azonnal megmutatkozik, szalmaláng életűvé válik, kiégetté-csalódottá, életunttá és örömtelenné teszi a pedagógust. Ezek a jelek nem évekkel később, hanem azonnal megmutatkoznak cselekedeteinkben, a reánk bízott gyermekekkel való kapcsolatainkban, egyéni és közösségi oktatási és nevelési intenzitásunkban, gesztusainkban és nem utolsó sorban belső lelki örömünk hiányában. Ezekre a kérdésekre kaptak választ a résztvevők a hagyományos megerősítés és az új aspektusok keretében. A jelenlévőket köszöntötte

Ferenczi Ferenc

Tiszasziget polgármestere, valamint

Nacsa Tamás

Tiszasziget és Kübekháza katolikus iskoláinak és óvodáinak új igazgatója. A pedagógusi lelki nap közös szentmisével zárult a Páduai Szent Antal templomban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.