Egyház

Máriaradnai zarándoklaton a tiszaszigeti plébániaközösség hívei + FOTÓK

Máriaradnai zarándoklaton a tiszaszigeti plébániaközösség hívei + FOTÓK

2015. október 12., hétfő
Máriaradnai zarándoklaton a tiszaszigeti plébániaközösség hívei + FOTÓK
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A tiszaszigeti Páduai Szent Antal plébániaközösség hívei, Fazakas Gusztáv atya lelki vezetésével az újszentiváni, valamint újszegedi testvérekkel együtt, ismét zarándokútra keltek. Ezúttal Magyarok Nagyasszonya ünnepén, Máriaradnára zarándokoltak a Boldogságos Szűzanyát köszönteni.

Az Arad megyei Lippa városhoz tartozó Máriaradna „basilica minor” temploma a „Mária, a Kegyelmek Anyja” tiszteletére felszentelt egykori ferences kolostorral, a magyar Mária tisztelet egyik kiemelkedő helyszíne, a Dél-Alföld legfontosabb Szűzanya-kegyhelye. A mai romániai Bánátból és a Dél-Alföldről idesereglett híveken kívül a tiszaszigetiek találkozhattak ott zarándokokkal Debrecentől egészen a délvidéki nagybecskereki egyházmegye dél-keleti határain elhelyezkedő Versecről érkező Mária tisztelőkkel, mint ahogyan helyenként őshonos és elszármazott német ajkú hívek is színesítették a nemzetek és nemzetiségek fölé emelkedő Mária köszöntés több évszázados hagyományát. A búcsúi szentbeszédet a zsúfolásig telt kegytemplomban

Böjte Csaba

ferences testvér tartotta. A Boldogságos Szűz Mária Isten iránt kitartó, végtelenül alázatos és megkérdőjelezhetetlen emberi hűségéről és Istenben gyökerező, abból táplálkozó, bizalmáról beszélt, saját élettapasztalataival és tanúságtételeivel alátámasztva. Csaba testvér alázattal kérte a jelenlévőket, hogy merjék életüket, ügyeiket, sorsukat, családjukat Máriára bízni, ahogyan a Boldogságos Szűz is merte életét Istenre bízni, szolgálva szeretettel és hűséggel. A beszédből olyan tanúságtétel sugárzott, amit a résztvevők valamennyien átéreztek, és amilyet csak Istennek ez a „dévai szentje” tud árasztani puszta jelenlétével, szeretetteljes hangjával, sugárzó hitével, szerénységével és alázatával. A tiszaszigeti hívek természetéből és a nemzet iránti, mélyen gyökerező, természetes kötelességéből adódik, hogy ha Magyarok Nagyasszonya ünnepén Radnára mennek - imádságos lelkülettel és a zarándokút kegyelmeivel és áldásával eltelve - a visszaúton leróják kegyeletünket Aradon, a nemzet vértanúinak vesztőhelyén. Azon hősök előtt, akik az 1848/49-es szabadságharc idején meg nem tagadva nemzetüket és a szentistváni örökséghez kötött hitből fakadó hűségüket, életüket adták a szabadságért. Ahogyan a búcsúi szentmise és az azt követő keresztúti ájtatosság után lassan kiürült a kegytemplom előtti tér, úgy vette kezdetét a Magyarországról érkező autóbuszos zarándokok egymást érintő találkozása az aradi emlékmű előtti téren. A tiszaszigeti zarándokcsoport a búcsút követően a Szeged-Csanádi Egyházmegye nevében

Kiss-Rigó László

püspök áldásával koszorút helyezett el az aradi vértanúk emlékhelyén. A tiszaszigetiek lelküket, szolgálatukat, családjukat, egyházközségük híveit és az egyházmegyét, László apostolutód-püspökkel az élen, Csaba testvér buzdítása mentén, Mária gondviselésére bízva tértek meg a zarándokútról, hogy megújult erővel, lelkiekben felüdülve, ki-ki a dolgos hétköznapokat, evangéliumi szolgálatot, missziós munkát Mária szeretetével, hűségével és örömével folytassa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.