Egyetem

Rekordszámú magyar hallgató került be az SZTE Mezőgazdasági Karára

Rekordszámú magyar hallgató került be az SZTE Mezőgazdasági Karára

2023. július 31., hétfő
Rekordszámú magyar hallgató került be az SZTE Mezőgazdasági Karára

88,8 százalékkal növelte az általános felvételi eljárásban felvett hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. Országosan is magasabb a felvettek aránya – mondta a Kar 2023. július 31-én tartott sajtótájékoztatóján Dr. habil. Mikó Edit, dékán.

Ismertette az általános felvételi eljárás módosult szabályait, valamint hozzátette, jelenleg a magyar nyelvű képzésre felvett hallgatók létszáma ismert, hiszen az angol nyelvű Mezőgazdasági mérnöki alapképzési szakra történő jelentkezés még nem zárult le.

Dr. habil. Komarek Levente, oktatási dékánhelyettes a sajtótájékoztatón elmondta, a 2023-as általános felvételi eljárásban 302 hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára. A felvett hallgatók 84 %-át alapképzésre, 16%-ukat pedig felsőoktatási szakképzésre vette fel a Kar.

A legnépszerűbb szak a Mezőgazdasági mérnöki, valamint a Vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzési szak volt.

A ponthatárokat illetően változatos kép alakult ki – ismertette az oktatási dékánhelyettes – hiszen ezek 200 illetve 478 pont között alakultak, ez azt jelenti, hogy volt olyan hallgató, aki igen magas pontszámmal került be a Mezőgazdasági Karra.

Dr. habil. Komarek Levente kiemelte, a hallgatói létszám további emelkedése várható, hiszen csak az általános felvételi eljárás zárult le, a pótfelvételi jelenleg is zajlik, az SZTE Mezőgazdasági Kar meghirdetett képzéseire 2023. augusztus 6-ig lehet jelentkezni, online formában, a www.felvi.hu oldalon keresztül. Emlékeztetett, a pótfelvételin csak azok a diákok jelentkezhetnek, akik az idén nem nyertek felvételt, vagy nem is jelentkeztek az általános felvételi eljárásban egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. A pótfelvételi ponthatárok augusztus végén lesznek nyilvánosak. Hozzátette, az angol nyelvű Mezőgazdasági mérnöki alapképzési szakra augusztus végén zárul le a felvételi, emellett szakirányú továbbképzéseket is indít szeptembertől az SZTE Mezőgazdasági Kar, amelyre 2023. augusztus 21-ig lehet jelentkezni, ez tovább növelheti majd a hallgatói létszámot.

Dr. Hupuczi Júlia, általános dékánhelyettes, duális képzési koordinátor hangsúlyozta, hogy a duális képzés nappali tagozaton, az SZTE Mezőgazdasági Kar mind a négy alapképzési szakán választható. Erre a jelentkezési időszak most indul. Feltétele, hogy a hallgató felvételt nyerjen a felsőoktatási intézménybe, a következő lépés a partnercég kiválasztása, ahol egy munkahelyi beszélgetésen is meg kell felelnie a hallgatónak, ezután kezdheti meg tanulmányait ebben a képzési formában. A duális képzés a teljes képzési időre szól – mondta az általános dékánhelyettes. Hét féléven keresztül a Mezőgazdasági Kar egyetemi hallgatója a választott partnercégnél gyakorlati munkát végez, így már friss diplomásként 3,5 éves munkatapasztalatra tehet szert.

Szerződéskötésre az augusztus és a szeptember áll rendelkezésre, ezért Dr. Hupuczi Júlia arra kérte az érintett hallgatókat, hogy a Kar honlapján megtalálható elérhetőségeken vegyék fel a kapcsolatot velük, így segíthetnek a személyre szabott vállalati partner megtalálásában. Hozzátette, a duális képzéshez motivált hallgatókra van szükség, akik vállalják, hogy egyetemi tanulmányaik mellett plusz gyakorlati képzésen vesznek részt vállalati környezetben, ugyanakkor mindezért

a teljes képzési idő alatt havi fix ösztöndíjat kapnak,

amely a mindenkori minimálbér 65%-a. Az első teljesített félév után is van lehetőség duális képzési formára váltani – mondta az általános dékánhelyettes -, így elmondható, hogy általában a nappali képzésben, alapképzési szakon tanuló hallgatók mintegy 10-12%-a választja ezt a képzési formát.

A sajtótájékoztatón elhangzott,

a megnövekedett hallgatói létszám logisztikai feladatokat is adott a Mezőgazdasági Kar vezetésének.

Szeptemberre felújított tantermeket alakíttatnak ki a Kar Andrássy úti épületében, emellett bevonják az oktatásba az intézmény Tankács Ferenc Képző Központját, amely az SZTE Tangazdaság területén helyezkedik el. Itt elsősorban a gyakorlati képzések és a szakirányú továbbképzések kapnak majd helyet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.