Egyetem

A hallgatói szerződések felszámolását ígéri az ellenzék

A hallgatói szerződések felszámolását ígéri az ellenzék

2013. február 28., csütörtök
A hallgatói szerződések felszámolását ígéri az ellenzék

Közös nyilatkozat elfogadásával zárult a baloldali ellenzék oktatáspolitikai egyeztetéssorozata csütörtökön.

A megállapodást az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben Együtt Magyarországért Párt képviselői írták alá, rögzítve: amint lehetőségük lesz rá, ismét 18 évre emelik a tankötelezettségi korhatárt és megszüntetik a hallgatói szerződéseket. Kiálltak az iskolai, a pedagógusi és az egyetemi autonómia helyreállítása mellett is. A záródokumentum szerint szükséges megteremteni a jogi és a pénzügyi feltételeket ahhoz, hogy az oktatás ismét helyi közüggyé váljon, biztosítani kell az állami-önkormányzati iskolák világnézeti semlegességét, és azt, hogy ne kaphassanak kevesebb támogatást az egyházi fenntartású oktatási intézményeknél. A nyilatkozatot ismertető MSZP-s Hiller István elmondta: az önfinanszírozó felsőoktatást színvonalromboló rögeszmének tartják, amelynek következménye drasztikus forráskivonás, oktatók elbocsátása és a fiatalok elvándorlása. A volt oktatási miniszter az MTI kérdésére közölte, egy hónapon belül elkészül az a hatástanulmány, amely a tandíjmentes felsőoktatás lehetőségét vizsgálja. A most elfogadott dokumentum így erről mindössze azt tartalmazza: a hallgatói teljesítmény és a szociális helyzet függvényében bővíteni akarják a felsőfokú tanulmányokhoz való hozzáférés lehetőségét. A DK-t képviselő

Szabó Zoltán

ugyanakkor megjegyezte: pártja elkerülhetetlennek tartja a méltányos, szociális ösztöndíjrendszerrel párosuló tandíj bevezetését, nem elsősorban a felsőoktatás finanszírozása érdekében, hanem azért, mert az egyformán ingyenes tanulmányok lehetősége az egyébként is jobb lehetőségekkel rendelkező felső-középosztálybeli családokat támogatja. Kérdésre válaszolva arról is beszélt, jelentősen növelni akarják a felsőoktatás GDP-arányos támogatását, amely jelenleg mindössze 0,3-0,4 százalék.

Hiller István

hozzátette: bár most - elsőként az oktatáspolitika területén - formálisan befejeződtek az ellenzéki egyeztetések, nemcsak tandíjügyben, hanem más kérdések megbeszélése érdekében is folytatják majd az eszmecserét. Szerinte ezt az érettségi, felvételi időszak, szeptemberben pedig a tankönyvpiac átalakítása teheti indokolttá. A szocialisták által kezdeményezett, nagyjából húsz témát felölelő ellenzéki egyeztetések január elején kezdődtek, és várhatóan március végéig tartanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.