Egyetem

Középiskolai tanulmányi versennyel folytatódik a Szent-Györgyi-emlékév

Középiskolai tanulmányi versennyel folytatódik a Szent-Györgyi-emlékév

2012. június 14., csütörtök
Középiskolai tanulmányi versennyel folytatódik a Szent-Györgyi-emlékév

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi tanulmányi versenyt hirdet – középiskolás diákok 3 fős csapatainak jelentkezését várva. A fődíj külföldi utazás. Ez az egyik kiemelt programja az SZTE idei Szent-Györgyi-emlékévének.

Különleges Szent-Györgyi tanulmányi versenyt hirdet középiskolás diákoknak a Szegedi Tudományegyetem. Az újszerű tanulmányi verseny ugyanis a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, így több tudományterületet is érint. Azaz

Szent-Györgyi Albert

életművének tudománytörténeti feldolgozása mellett a Nobel-díjas kutató munkájához és a C-vitaminhoz kapcsolható tantárgyak – biológia, kémia, fizika – tanulmányi versenyének ötvözete. Az idén ősszel csúcspontjához érő versenyre a felkészülést az SZTE – az egyetem honlapjáról is elérhető – ajánlott olvasmányokkal, illetve irodalomjegyzékkel segíti. Az is egyedivé teszi ezt a tanulmányi versenyt, hogy a nevező középiskolák 3 fős csapatai megismerkedhetnek az SZTE és városának életével. A szegedi egyetem a Szent-Györgyi tanulmányi versenyt követően is szeretné tartani a kapcsolatot a diákokkal, a felkészítő tanárokkal, a középiskolákkal! A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió magyar középiskolásai, valamint az egyetem bázisiskoláiban tanuló diákok számára hirdetett tanulmányi versenyről folyamatosan informál

az egyetem honlapja

. Az SZTE honlapjáról a versenyre szóló fölhívás és az ajánlott irodalom jegyzék is elérhető. Ebből az is kiderül, hogy a tanulmányi versenyre benevezni 2012. szeptember 15-ig lehet, a show-szerű döntőről televíziós műsor készül. A versenyt záró gálán értékes díjakat – például külföldi utazást, ösztöndíjakat, jutalmakat – kapnak a középiskolások. A SZTE Szent-Györgyi-emlékévének további programja: a Nobel-díjas kutatót bemutató kiállítás (július elejétől augusztus végéig az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága székházában), a szegedi egyetem egykori professzorának emlékhelyeit bemutató kultúrtörténeti séta, a tudósi pályájához kötődő témákat felvonultató őszi Szabadegyetemem, az emlékkonferencia, a tenisz- és röplabdakupa, a színházi előadás és a koncertek, valamint többféle, az egyetemi hallgatóknak hirdetett pályázat. Szent-Györgyi Albert 80 éve márciusban bejelentette: „megtaláltuk a C-vitamint”; e szegedi felfedezése részleteit a Nature című lapban 80 éve március 24-én publikálta; kutatói eredményeiért 75 éve december 10-én vette át a Nobel-díjat. 2012-ben, a többszörösen is jubileumi évben egykori kutatóját, oktatóját, rektorát és a tudományt ünnepli a Szegedi Tudományegyetem.

További információ a Szent-Györgyi tanulmányi versenyről, a jubileumi emlékévről itt olvashatók!A felhívás, valamint a verseny jelentkezési lapja itt tölthető le!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.