Egyetem

Dentálhigiénikus szakembereket képezhet 2013-tól az SZTE + FOTÓK

Dentálhigiénikus szakembereket képezhet 2013-tól az SZTE + FOTÓK

2012. május 18., péntek
Dentálhigiénikus szakembereket képezhet 2013-tól az SZTE + FOTÓK

Uniós támogatással alapozzák meg a szegedi egyetemen az új oktatási-tudományos programot, mely segítheti a magyar lakosság szájegészségi állapotának javítását. Erről a fogorvoskar nagyszabású nemzetközi tudományos továbbképző konferenciájának keretében számoltak be.

Perspektívák a paradontológiában címmel rendezi meg az idei esztendőben hagyományos tudományos továbbképző konferenciát az SZTE Fogorvostudományi Kara. A TIK-ben sorra kerülő kétnapos tanácskozáson a szakma képviselői színvonalas tudományos találkozó keretei között ismerhetik meg hivatásuk legújabb tudományos vívmányait, melyet nemzetközileg elismert magyar és külföldi előadók ismertetnek meg a hallgatósággal. A szervezők célja, hogy jelentős számú külföldi előadó meghívásával nemzetközi színvonalú információt továbbítsanak a hallgatóságnak - tudtuk meg

Nagy Katalintól

, az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánjától. A rendezvényre egyébként a világ minden tájáról összesen 800 résztvevő érkezett, s 34 cég képviselteti magát kiállítóként.

Csaknem 80 millió forintot nyertek a képzés hazai meghonosítására

A konferencia nyitónapján megtartott sajtótájékoztatón elhangzott: európai uniós forrásokból BSc végzettséggel rendelkező dentálhigiénikus szakemberek képzésének indítására nyert el támogatást a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE Fogorvostudományi, valamint az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara, közel 80 millió forint támogatáshoz jutott az Új Széchenyi-terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, hogy négyéves képzés során a prevenció-gondozás alapszakon dentálhigiénikus szakemberek oktatását indítsa el. A projektben a teljes képzési program kidolgozása, annak akkreditációja a feladatuk, valamint az oktatás elindításához alapvetően szükséges angol és magyar nyelven íródó elektronikus tankönyv elkészítése. A projektvezető

Vályi Péter

egyetemi adjunktus, az SZTE FOK Paradontológiai Tanszék megbízott vezetője.

Katasztrofális a magyar lakosság szájegészségi állapota

S hogy miért különösen jelentős ez az új szegedi oktatási-tudományos program? Elhangzott: katasztrofális mutatók jellemzik a magyar lakosság szájegészségi állapotát. A szájüregi rákban elhunytak arányát tekintve hazánk Európában az első, a világon a tizedik helyet foglalja el. Nem sokkal kedvezőbb a helyzet a fogszuvasodást és a fogágybetegségeket jellemző számok tükrében sem, ezek mind népbetegségeknek tekinthetők. A szájüregi betegségek megelőzésében - ami Nagy Katalin megfogalmazása szerint a gyógyítás egyik legfontosabb eszköze - a fejlettebb egészségkultúrával rendelkező országokban komoly szerepet játszanak a fogorvosok mellett tevékenykedő dentálhigiénikus szakemberek. Ők munkájuk nagy részét egyébként az íny- és fogágybetegségekkel foglalkozó parodontológus szakorvostól veszik át: rögzítik a beteg kórelőzményét, elvégzik a részletes betegvizsgálatot. Az egyetemi végzettséggel rendelkező szakemberek bizonyos önálló - nem sebészi - beavatkozásokat is elvégezhetnek: a professzionális szájhigiénés, valamint a fogágybetegek fenntartó kezelését, és fontos szerepük van az egészségnevelés terén, a szájüregi rákszűrésben, a gyermekfogászatban, a fekvőbetegek szájápolásában és a fogszabályozásban is. Vályi Péter ismertette: Magyarországon az uniós statisztikák szerint több mint ezer klinikai fogászati higiénikus dolgozik. Az, hogy ez a szám nem látszik a fenti egészségügyi mutatókban, annak is köszönhető, hogy ezen szakemberek a munka mellett, egyéves, OKJ-s oktatásban szerzik képzettségüket, olyan intézményekben, amelyek fő profilja nem az egészségügyben dolgozó szakemberek oktatása, és ahol ezen szakma művelői számára kiemelten fontos gyakorlati képzést nem szervezik meg. Éppen ezért - húzta alá - ők csak fogorvos közvetlen felügyelete mellett dolgozhatnak. Az említett anomáliák megszüntetésére olyan alapszak beindítását tervezi az SZTE, ahol hallgatók a svájci, amerikai, angol és skandináv mintákat alapul véve, az egészségügyi szakemberek oktatásában jártas egyetemi oktatók segítségével, gyakorlatorientált képzést követően a fogászati team önálló munkavégzésre képes tagjaként szereznek oklevelet. Az elnyert támogatásnak köszönhetően 2012. június 30-ig készítik el akkreditációs beadványukat, majd a következő tanév során kifejlesztik a hiányzó tananyagokat, azok segédanyagát, egy két nyelven íródó elektronikus tankönyvet, valamint felkészítik a képzésben szerepet vállaló oktatóikat. A Magyar Akkreditációs Bizottság pozitív elbírálását követően a pályázatban megfogalmazott célok szerint a 2013 szeptemberében induló indulhatna el az új képzés. A dentálhigiénikusok képzésének hazai meghonosítását célzó programban egyébként mind a négy hazai fogorvosképző hely együttműködik, s nemzetközi szaktekintélyek is segítik annak megvalósulását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.