Egyetem

Klebelsbergről nevezik el a szegedi Egyetemi Könyvtárat

Klebelsbergről nevezik el a szegedi Egyetemi Könyvtárat

2011. november 8., kedd
Klebelsbergről nevezik el a szegedi Egyetemi Könyvtárat

Pénteken, az Egyetem Napján tartandó szenátusi ülésen hivatalosan is bejelenti Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora az Egyetemi Könyvtár nevének megváltoztatását.

Az Egyetem Napján tartandó névadó kapcsán hozott szenátusi határozat a következő: „A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár nevet viselő egyetemi intézmény neve 2011. november 11-étől SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KLEBELSBERG KUNO KÖNYVTÁRA-ra változik. Rövid változatában a névhasználat ugyanezen időponttól kezdve: SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR.” A szenátusi előterjesztés többek között a következőképpen indokol: „Az Egyetemi Könyvtár névváltoztatásának legfőbb indító oka és egyben indoklása az, hogy Szegeden a mai napig nincs olyan jelentős intézmény az egyszerre hazafi és européer kultuszminiszter,

Klebelsberg Kuno

által talán legnagyobb figyelemmel támogatott területen, a tudomány s annak oktatására és művelésére leginkább hivatott a felsőoktatás és a tudományos kutatás területén, amely méltó emléket állítana nevének. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a Klebelsbergtől nagyon sokat, mai szellemi potenciálját és teljesítményét tekintve a legfőbb értéket, az egyetemet megkapó Szeged hálátlan lenne nagy támogatója és fejlesztője iránt. A város kétszer, 1926-ban és 1931-ben országgyűlési képviselőjévé választotta s az egyetem mellett a nemzeti emlékcsarnokot, a katolikus egyházmegyei székhelyet is neki köszönő Szeged 1930-ban díszpolgárává avatta. Az egyetem által adható legmagasabb elismerést, a díszdoktori diplomát is megkapta 1926-ban. Az is közismert, hogy Szegeden lakótelep is viseli nevét, újabban a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola dísztermét is róla nevezték el, szobra a Széchenyi téren a város lakóit s az idelátogatókat egyaránt emlékezteti a város nagy pártfogójára. Egyetemi és egyben könyvtári vonatkozású tény, hogy a Ferenc József Tudományegyetem központi orvoskari könyvtára is viselte a nevét (Orvoskari Klebelsberg Könyvtár). Meggyőződésünk, hogy Szegeden méltó emlékét az egyetem szerves részeként, ugyanakkor az egyetem keretében és szolgálatában önálló identitással is rendelkező, az országban és nemzetközileg is elismert intézmény, az Egyetemi Könyvtár őrizhetné a leginkább.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.