Egyetem

Elkészült a szegedi Tudástár

Elkészült a szegedi Tudástár

2010. december 21., kedd
Elkészült a szegedi Tudástár

Elkészült a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Interaktív Természetismereti Tudástára, melyet kedden mutattak be a sajtónak; a szerdán nyíló kiállítás mintegy 160 millió forintból valósult meg uniós támogatással - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Galambos Gábor

dékán elmondta: a kar főépületének emeletén mintegy ezer négyzetméteren interaktív tudástár áll a szerdai megnyitást követően a látogatók rendelkezésére. A tudástár fő elemei a természetismereti kiállítások, a bemutatóórák és a Próbáld ki! laboratórium. A főiskola több mint 130 éve gyarapodó gyűjteménye végre méltó térbe került - fogalmazott a vezető. A herbáriumot és az állattani gyűjteményt - amely mintegy 10 ezer fajt tartalmaz - az intézményben oktató világhírű kutatók állítottak össze az évtizedek során. A gyűjtemények 2000 óta a Magyar Kulturális Örökség részét képezik. Szintén egyedülálló az ásvány- és kőzettani gyűjtemény, amelynek megalapítása

Koch Ferenc

nevéhez fűződik. Ezenkívül további tudományos eszközöket, érdekes tárgyakat lehet megtekinteni a kémia, földrajz, a fizika, a technika és a számítástechnika területéről. A kiállítási tér kulcsszava az interaktivitás: az információs pontokon oktatásra, játékos és szórakoztató részvételre, kreatív közreműködésre nyílik lehetősége az érdeklődőknek. A látogatócsoportok igény szerint választhatnak a felajánlott különféle témakörökből, a matematika, kémia, fizika, biológia, földrajz, technika, számítástechnika területén, melyekről a kar oktatói 45 perces órákban tartanak előadást. A Próbáld ki! laboratóriumban gyakorlattal rendelkező kutatók vezetésével látványos kísérletekben vehetnek részt a csoportok. A szemléltető kísérletek, általános és középiskolás csoportoknak készülnek, azzal a nem titkolt céllal, hogy felkeltsék az érdeklődést a természettudományok iránt. A Tudástár terei virtuálisan is bejárhatók a

www.tudaskapu.hu

weboldalon, ahol a csoportok be is jelentkezhetnek. A projekt az Európai Unió, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában valósult meg, több mint 137 millió forintos támogatással, 24 300 000 forintos önerő mellett. A kiállítás akadálymentes, a mozgássérültek lifttel juthatnak fel a kiállítótérbe a számukra kialakított parkolóból. A látássérülteknek a padló vezetősávja segít, a termekbe a halláskárosultakat segítő eszközöket is beszereltek. A létesítményben igyekeztek megőrizni és bemutatni nemcsak a felhalmozott leletanyagot, de még a tárolószekrényeket is, így sok XIX. századi darabot újítottak fel. A kiállítást turisztikai látványosságnak szánja a főiskolai kar, mellyel Szeged kínálati körét növelnék - tette hozzá Galambos Gábor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.