Egészség

Emmi: az utóbbi öt évben folyamatos csökken Magyarországon a TBC-s megbetegedések száma

Emmi: az utóbbi öt évben folyamatos csökken Magyarországon a TBC-s megbetegedések száma

2015. március 24., kedd
Emmi: az utóbbi öt évben folyamatos csökken Magyarországon a TBC-s megbetegedések száma
gyogszer_betegseg_egeszsegugy

Az utóbbi öt évben folyamatos csökken Magyarországon a TBC-megbetegedések száma - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden, a tuberkulózis világnapján az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az egészségügyi államtitkárság közleménye szerint változatlan trend mellett "Magyarországon reálisnak tekinthető a WHO által kitűzött cél, melynek értelmében megszüntethetőek a TBC-megbetegedések 2035-ig (kevesebb mint 10 beteg egymillió lakosonként)". Mint kiemelték: az egészségügyi ágazatvezetés, a hatóságok, az egészségügyi intézmények és a civil szervezetek széles körű összefogásának és együttműködésének eredményeképpen sikeres a TBC visszaszorítása. A cél az eddig elért eredmények további javítása. 2014-ben egymillió lakosra vetítve kevesebb, mint 100 volt az új TBC-s megbetegedések száma. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon tíz százaléknál is nagyobb arányú a megbetegedések éves csökkenése, míg Európában ez átlagosan csak öt százalék. Így Magyarország már azon országok közé tartozik, ahol a TBC-megbetegedések előfordulása ritka. Az egészségügyi államtitkárság felhívta a figyelmet arra is, hogy a TBC-s megbetegedések aránya egyes szomszédos országokban rendkívül magas, és az illegális bevándorlók által okozott megbetegedések - a nyugati országokhoz hasonlóan - további kihívások elé állítja Magyarországot. Ezért a magyarországi megbetegedések számának további csökkenéséhez meg kell tartani az eddig bevált gyakorlatokat, fejleszteni kell a betegség felfedezésére alkalmas módszereket, és válaszolni kell az új kihívásokra, mint például a bevándorlók célzott szűrése - írta az egészségügyi államtitkárság. Az egészségügyi államtitkárság az elért eredmények megőrzését és további javítását kiemelt prioritásként kezeli. A következő időszakra vonatkozó feladatokat az "Egészséges Magyarország 2014-2020" egészségügyi ágazati stratégiában megfogalmazott célokhoz kapcsolódó, jelenleg előkészítés alatt álló szakpolitikai program tartalmazza majd, melynek szakmai és társadalmi egyeztetése a közeljövőben indul - tették hozzá. Március 24-én, a tuberkulózis világnapján

Robert Kochra

emlékezünk, aki 1884-ben elsőként azonosította a tuberkulózist okozó mikrobaktériumot - olvasható az egészségügyi államtitkárság közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.