Közélet

Szakmák rengetegében tévedhettek el a diákok

Szakmák rengetegében tévedhettek el a diákok

2017. november 16., csütörtök
Szakmák rengetegében tévedhettek el a diákok

Nagykorúvá vált a Pályaválasztási Napok, amely idén is hatalmas tömeget vonzott az Ifjúsági Ház épületébe, mozdulni sem lehetett. Megnéztük, hogy mivel csábítják a fiatalokat a különböző szakmák.

Elérte a nagykorúságot a pályaválasztási napok, idén 18. alkalommal települtek a szegedi IH Rendezvényközpontba az iskolák és más szervezetek – például a honvédség, a rendőrség, a megyei iparkamara, a Contitech gumigyár – képviselői. Csütörtökön és pénteken itt, szombaton a Szent-Györgyi Albert Agóra épületében várják az érdeklődőket. „A Csongrád Megyei Kormányhivatal a végzett, munkát kereső állampolgárok segítésével vonódik be a Pályaválasztási Napok programsorozatába” – nyilatkozta

Juhász Tünde

megyei kormánymegbízott. Azonban ugyanilyen fontos az első szakma megszerzése, ahol minden érdekelt fél célja, hogy sikeres döntéseket hozzanak a fiatalok, s ne legyen szükséges a képzés elvégzését követően újból elkezdeni a folyamatot. Reméli, hogy hozzájárul a következő néhány nap mindehhez.

Budai László

, a megyei kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője pozitív fejleményekről számolt be a fiatalok pályaválasztása ügyében. Folyamatosan csökken az álláskeresők és a pályakezdő álláskeresők száma. 49 képzőintézménytől kértek és kaptak adatokat a végzősökről. E szerint 63 százalékuk a felsőoktatásban folytatja tanulmányait, 25 százalékuk már megkapta az álláslehetőségét, s várhatóan csupán 12 százalékuknak kell majd segíteni a főosztályukon. Feladatok ennek ellenére maradtak, egyre kevesebben vesznek részt a szakképzésben, s olyan klasszikus szolgáltatást biztosító szakmákkal rendelkezőkből van hiány, mint pincér, hegesztő, víz-, gáz-, fűtésszerelő. Jelentős források jutnak az Ifjúsági Garancia és a Terület- és Településfejlesztési Operatív programokból a céljaik elérésére.

Kőkuti Attila

, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Csongrád Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke és

Kristó István

, a Nemzeti Agrárkamara Csongrád megyei szervezetének szakképzési referense is arról számoltak be, hogy helyi szinten is sokat tesznek a szakmák népszerűsítéséért. Képzőintézményekbe, üzemekbe, tangazdaságokba viszik el kirándulni a gyermekeket, hogy kedvet kapjanak egy-egy képzéshez a fiatalok.

Makóról érkezett Attila, aki mezőgazdasági gépek szerelésével szeretne foglalkozni. Úgy tervezi, hogy otthonról járna át Szegedre. Azonban már az első percekben több újabb lehetőséget talált, megtetszettek neki a Vedres-szakgimnázium építőipari képzései, valamint a Gábor Dénes-iskola ajánlatai, sőt felmerült benne, hogy az SZSZC Csonka János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában autószerelőnek is tanulhat. Az utóbbi intézmény egy kelet-német EMW R35 motorkerékpárt állított ki, amelyet ők újítottak fel. Az iskola igazgatója,

Csala Tibor

elárulta, rengeteg programmal készültek: tesztekkel, számítógép-alkatrészek játékos felismerésével, s ezen felül egy kipróbálható festékszóró szimulátort is elhoztak. Ez utóbbinál – az előítéleteket megcáfolva – hölgyek is nagyszámban megjelentek, de a most tanuló diákok is nagyon szeretik, mert lehetőségük van megtanulni, hogy miként lehet a legkevesebb mozdulattal, festékkel a legtakarékosabb módon a megfelelő minőséget garantálni. Nem véletlenül készültek ennyi lehetőséggel, tapasztalataik szerint nem egy diák itt kapott kedvet képzéseikhez az elmúlt években. Érdemes őket választani, csak az autóiparban 3000 betöltetlen álláshely található, a legjobb diákokat már a végzés előtt leszerződtetik.

Rajzpályázatot is hirdettek az „álomszakmákról”, a díjakat

Juhász Tünde, Budai László és Katona Miklós

, a Nemzetgazdasági Minisztérium Képzésfejlesztési és Intézményfelügyeleti Főosztály helyettes vezetője adták át. Az első helyet Dudás Kinga, a szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskola diákja szerezte meg, rajta kívül elismerésben részesítették

Susánszki Szabolcsot, Vajna Ágnes Henriettet, Bari Zsoltot, Böde Melisszát és Gránicz Imrét

. A legszebb pavilon díját a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény két tagintézménye közösen kapta, valamint az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumot is díjjal ismerték el. A Pályaválasztási Napok teljes programsora

ide

kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.