Kultúra

A cirok a gyökeréből fakad

A cirok a gyökeréből fakad

2017. július 10., hétfő
A cirok a gyökeréből fakad
megyei_ertekeink_morahalom03_gs

Ha gyökereket nem tápláljuk, elhervad a virág is. Ahogy az elvetett magot a földbe, úgy kell ápolni a helyi értékeket, a régi kézműves és hagyományőrző mesterségeket is. Erre hívták fel a figyelmet a Csongrád Megyei Értékek napján is.

A résztvevők megkóstolhatták a méltán híres mórahalmi rétest. Megtudhatták a domaszéki répalekvár receptjét, vásárolhattak a röszkei piros paprikából, valamint a határon túlról érkező seprűkészítővel is hosszasan elbeszélgethettek a mesterség fortélyairól.

Kriska Ferenc

, a cirokseprű készítés ma már egyre inkább elfeledett hagyományát ápolja. Az idős embert a régmúltba visszanyúló emlékek kötik a kezdeti lépésekhez. Több évtizede, pontosan 63 éve annak, hogy Vajdaságban elsajátította e mesterség csínját-bínját. Azóta is a fáradhatatlan kezek által megállíthatatlanul készülnek, kis és nagy méretben a régi idők emlékét őrző seprűk. Egyetlen célja, hogy népszerűsítse a mesterséget. Ez hozta el most Mórahalomra is. ”A cirok a gyökeréből fakad, ugyanúgy a mi hagyományaink is a gyökereinkből fakadnak. A cirokseprű készítésének is meg van a maga módja. Az elvetett magot a földbe táplálni kell, hogy az erőre kapjon és növekedésnek induljon. Ha kivágjuk, akkor is kiválogatjuk a megfelelő színű és hosszúságú szálakat, amiket pontosan egymásmellé illeszthetünk. Szorosan összekötjük őket, hogy ne hiányozzon belőle egy szál sem. Ugyanígy a régmúltba visszanyúló szokásainkat is gondosan táplálni kell, hogy azok kihajthassanak és egy „csokorba” köthetőek legyenek” – mondta a cirokseprű készítő mester. A kanizsai gyárban egymástól tanulták meg a fortélyokat. Mindenkinek megvolt a maga feladata. Kriska Ferencet mégis annyira magával ragadta ez a szakma, hogy egy-kettő elsajátította seprűkészítés mind a hat lépését. Emlékei szerint mikor már gépiesítették a folyamatokat naponta akár 6000 ezer seprű is elhagyhatta a futószalagot, amit abban az időben nyugatra, főként Németországba szállítottak. A ma 87 éves idős ember jelenleg két fiával kisvállalkozásban készíti továbbra is seprűket. ”Gépiesített technika ide vagy oda, a seprűkészítésnek mindig lesznek olyan részei, ami annyira finom műveletet igényel, hogy egy gép sem helyettesítheti az emberi kezek munkáját. Sajnos egyre kevesebb fiatal érdeklődik a mesterség iránt. Nem örvendenek olyan nagy népszerűségnek a régi szakmák. A felgyorsult világban egyre kevesebben veszik észre a régi értékeket. Pedig kereslet mindig volt és lesz is a cirokseprűkre” – tette hozzá a mesterséget még hűen őrző Kriska Ferenc.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.