A cirok a gyökeréből fakad

2017. július 10., hétfő · 2 hozzászólás

megyei_ertekeink_morahalom03_gs

Ha gyökereket nem tápláljuk, elhervad a virág is. Ahogy az elvetett magot a földbe, úgy kell ápolni a helyi értékeket, a régi kézműves és hagyományőrző mesterségeket is. Erre hívták fel a figyelmet a Csongrád Megyei Értékek napján is. Tovább »

Fonott kalács készült Ópusztaszeren húsvét alkalmából + FOTÓK

2017. április 16., vasárnap · Hozzászólok

opusztaszer_kiallitas_husvet41_gs

Húsvét mindkét napján kézműves programokkal, népszokások felelevenítésével várják a látogatókat a parkban. Új kiállítás is nyílt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark területén, a makói hagyma világával ismerkedhetünk meg. Tovább »

Szeri Húsvét a hagyományőrzés jegyében

2017. április 13., csütörtök · Egy hozzászólás

160328husvet_onte389

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren. Az emlékpark a Szeri Húsvétra készülve idén is színes programokkal várja a családokat, lesz tojásfestés, régimódi lovas kocsis locsolás, ételszentelés, és természetesen muzsikaszó és néptánc is. Tovább »

“Olyan fiatalok voltak, mint ti” – A szabadságharc hőseire emlékeztek a szegedi Fodor-kollégiumban + FOTÓK

2017. március 10., péntek · 3 hozzászólás

fodor_kollegium_marcius_15_021gs

Különleges, egyedi, interaktív rendezvénnyel, hagyományőrzők közreműködésével idézték fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit. Tovább »

Szeged-Alsótanya-vidéki felvonulással nyit a IV. Rózsa Sándor Fesztivál

2016. július 14., csütörtök · Hozzászólok

rozs-FESZTIVAL_MJ-027

Negyedízben invitálják egy hamisítatlan betyáros hétvégére az érdeklődőket, az idei Rózsa Sándor Fesztiválba már az egész Szeged-Alsótanya területét bekapcsolják. A zászlós lovas felvonulás mellett hagyományőrző bemutatók, pálinka áldás és koncertek is várják a vendégeket Ásotthalmon. Tovább »

Harmincöt éves szögedi papucsokat árvereztek el

2015. november 26., csütörtök · 2 hozzászólás

szuret_iparos_nap_mj-037A szegedi papucs és a Kiss Ernő utcai bemutató műhely megmentéséért indított aukción 35 éves Rátkai-féle papucsokra lehetett licitálni. A kissé ütött-kopott lábbelik egy része külföldre utazik, míg más páratlan párosok gyermekkori emlékek felett őrködnek majd a lakás kitüntetett helyén.
Tovább »

Lezsák: a Nemzeti Lovaskultúra Szövetség kiteljesíti a kormányzati törekvést

2015. március 21., szombat · Hozzászólok

A Nemzeti Lovaskultúra Szövetség kiteljesíti azt a kormányzati törekvést, amelyet a Kincsem Nemzeti Lovasprogram fogalmaz meg – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szombaton Lakiteleken, a szövetség alakuló ülése után tartott sajtótájékoztatón. Tovább »

Tizenkettedik évfordulójukat ünnepelték a szegedi városvédők + FOTÓK

2015. január 31., szombat · 2 hozzászólás

varosvedo_egyesulet06kf

Sikerek és kudarcok is bőséggel kísérték a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elmúlt bő évtizedét. A városvédők a Korona Hotelban ünnepelték 12. évfordulójukat. Tovább »

Ismét a franciák győztek Austerlitzben

2014. november 29., szombat · Hozzászólok

Bár Napóleon császár személyes részvétele nélkül, de az idén is a franciák győztek a felújított austerlitzi csatában, amelyet ezúttal Európa 12 országából – köztük Magyarországról – érkezett hagyományőrzők százai vívtak meg szombaton egymás közt a dél-morvaországi Slavkov (egykoron Austerlitz) melletti történelmi csatamezőn. Tovább »

Emlékművet állítottak a pozsonyi csata hőseiért a szegedi hagyományőrzők

2014. november 6., csütörtök · 6 hozzászólás

arpad_arpad_terTölgyfa emlékművet állított az Árpád téren a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, hogy ezzel tisztelegjen történelmünk nagy küzdelme, a pozsonyi csata hősei előtt. Tovább »

V. Szilágyi Árpád: Botka kultúraromboló 12 éve

2014. október 3., péntek · 34 hozzászólás

szilagyi_arpad02_gs

Az elmúlt évtizedben a városvezetés szembefordult a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesülettel, egykori fővédnökük, Botka László pedig szembement alapító okiratuk legfőbb pontjaival. V. Szilágyi Árpád, az egyesület elnöke a kultúrára fogékonyabb, együttműködőbb polgármestert vár az októberi választástól. Tovább »

Szerdától bormustra a Dóm téren

2014. szeptember 15., hétfő · 4 hozzászólás

DSC_1848

A 19. századi hagyományokat felelevenítve szüreti mulatsággal kezdődik szerdán délután a negyedik őszi bormustra. A Dóm téren több mint hetven borász kínálja nedűit, mellettük kézművesek és vendéglátósok települnek ki a térre, ahol az egyik faházban az első világháborúhoz kapcsolódó tárlat fogadja a vendégeket. Tovább »

Az Őszikék diadalmaskodtak a jubileumi Tápéi Tarhonyafesztiválon + FOTÓK

2014. augusztus 2., szombat · 2 hozzászólás

tarhonyafesztival39_gs

Tizenhét bográcsban rotyogtak a legkülönfélébb tarhonyás ételek Tápén, a szakmai zsűri egy marhapörköltes étket ítélt idén a legjobbnak a hagyományápoló rendezvényen, melyre Kothencz János, a polgári oldal polgármesterjelöltje is ellátogatott. Tovább »

Szegeden sem halt még ki a betyárbecsület + FOTÓK

2014. július 29., kedd · 10 hozzászólás

szoregi_csata_mj02

Becsület, hazaszeretet, a magyar tradíciók felidézése – ezt jelenti a betyárélet a szegedi Lobár Péternek. Számára a hagyományőrzés egyfajta életszemlélet is egyben, amellyel történelmünk egy letűnt, de a magyar kultúrában markáns nyomokat hagyó időszakát eleveníti fel. Egy igazi szegedi betyárral beszélgettünk. Tovább »

Kardcsörgés és lódobogás a Mátyás téren – Nándorfehérvári Emléknapok lovas versennyel + FOTÓK

2014. július 19., szombat · 4 hozzászólás

nandorfehervari_csa_megemlekezes-71_gs

Állig felfegyverzett lovagok, vívóiskolák harcosai csaptak össze Alsóvároson, és újdonságként lovas díjugrató verseny is várta a IX. Nándorfehérvári Emléknapokra kilátogatókat. A rendezvény célja ezúttal is, hogy a magyarság legdicsőbb győzelmén keresztül elevenítsék fel a középkor szellemét. Tovább »

A Hunyadiak az ország érdekeit a pápai parancs elé helyezték

2014. július 19., szombat · 2 hozzászólás

nandorfehervar

A Nándorfehérvári Emléknapok programjának hagyományos bevezetője egy történelmi ismeretterjesztő előadás, nem tettek kivételt a szervezők idén sem, Miklós Péter történész „A Hunyadiak és a keresztes eszme” címmel tartott előadást péntek délután. Tovább »

Lovaskupával és reneszánsz hangulattal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra

2014. július 16., szerda · 3 hozzászólás

nandorfehervar_mj101

Számos hagyományőrző bemutató és sok más izgalmas családi program várja az érdeklődőket július 18-19-én Szegeden, a Mátyás téren a IX. Nándorfehérvári Emléknapok programsorozatára, amely idén Nándorfehérvár Kupa lovas díjugrató versennyel is kiegészül. Tovább »

Pénteken kezdődik a háromnapos Military Fesztivál a Biczó-birtokon

2014. május 21., szerda · Hozzászólok

militaryfesztival

Péntektől három napon át kerül megrendezésre a Kecskeméttől 26 kilométerre lévő közel száz hektáros Biczó Birtokon az első Hadikulturális és Military Fesztivál – számoltak be a részleteket illetően kedden délelőtt a kecskeméti Malom Központ tetőteraszán nyílt Panoráma teraszon a rendezvény szervezői.
Tovább »

Az Ópuszta-szeri-tűz egészen nyárig őrzi lángját + FOTÓK, VIDEÓ

2014. március 22., szombat · 4 hozzászólás

SZS20140322_tavaszunnep_onte_080Színes lobogók táncoltak a verőfényes napsütésben, miközben honfoglaló magyar nyilak süvítésétől, pajzsok dobbanásától és 18. századi fémes kardok csattogásától visszhangzott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Igazi időutazásban lehetett része mindazoknak, akik szombaton a hagyományőrzőkkel együtt kergették el a telet.
Tovább »

Vérüket ontják a szegedi hagyományőrzők

2014. február 1., szombat · Egy hozzászólás

nandorfehervar_mj047Római gladiátort, viking harcost, honfoglalót, templomos lovagot és ’48-as honvédet is közös véradásra invitálnak február 11-én Szegeden, a Véradó állomásra. A szegedi hagyományőrzők ezzel az akcióval emlékeznek meg azokra a hősökre, akik életüket áldozták a haza védelmében. Tovább »

Tápéi Folklór Est a huszonötös szám jegyében

2013. november 13., szerda · Hozzászólok

tapei_folklor_estHuszonöt éve alakult meg a Tápai Házasok Klubja, valamint a település hagyományőrző együttesének alapítójától, Török Józseftől is negyed évszázada vettek végső búcsút – emlékét idézi fel a Tápéi Folklór Est szombat délután. Tovább »

Hullámzott a harcmező, megemlékeztek a szabadságharc helyi csatájáról + FOTÓ

2013. augusztus 4., vasárnap · 2 hozzászólás

szoregi_csata_mj 058A szőregi csata 164. évfordulóján – ugyan a korábbiakhoz képest kisebb volumenben – ismét megemlékeztek hagyományőrzőink az 1848-49-es forradalom és szabadságharc végóráinak Szeged környéki ütközetéről.
Tovább »

Tábort ver a török a szegedi ferencesek falai alatt

2013. július 16., kedd · Hozzászólok

nandorfehervari_emleknap17_gsA magyar ruházat, fegyverzet és életmód mellett ezúttal a török tábor mindennapjaiba is betekinthetünk a Nándorfehérvári Emléknapokon július 19-20-án: különleges keleti ételek, harci bemutatók, agarászat várják a kilátogatókat! Tovább »

Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

2013. május 16., csütörtök · Egy hozzászólás

Tartalmas, látványos hagyományőrző programokkal várják pünkösdhétfőn az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban mindazokat, akik a szabadban szeretnék ünnepelni a Szentlélek kiáradását és a néphiedelem szerint a tavasz kiteljesedését.
Tovább »

Palóc hagyományőrzőkkel “bujákodhatunk” húsvétkor Ópusztaszeren

2013. március 18., hétfő · Egy hozzászólás

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark húsvétkor ismét tavaszköszöntő ünnepi ruhába öltözködik. A tavaszi megújulás jegyében a „locsolkodós” kalandok mellett húsvéthétfőn bemutatkozik az emlékpark díszvendége, a palóc tájegység. A csodálatos ruhába öltözött hagyományőrzők műsora mellett a híres bujáki népviselet motívumait alkalmazó Bélavári Zita divattervező alkotásait Konkoly Ági (Miss Universe Hungary 2012) mutatja be. Tovább »

Osztrák katonai dob a Móra-múzeum 48-as kiállításán

2013. március 11., hétfő · Hozzászólok

Egy a szőregi csatában zsákmányolt osztrák katonai dobot is bemutatnak a Móra-múzeum új 48-as kiállításán. Noha a magyar erők súlyos vereséget szenvedtek, zsákmányt mégis szereztek Szőregnél 1849-ben: a csata során elorozták a császári erők dobját, melyet a március 12-én, kedden 16 órakor megnyíló tárlaton láthatnak az érdeklődők.
Tovább »

Ötnapos borünnep kezdődött a Dóm téren + FOTÓK

2012. szeptember 19., szerda · 3 hozzászólás

Öt napig ismét Bor térré változik a Dóm tér! Az ország szinte összes borvidéke képviselteti magát a szerda este megnyílt rendezvényen, a közel hatvan borász standjának szomszédságában pedig kézműves termékekkel találkozhatunk, valamint egy borcímkékből nyíló tárlatot is megtekinthetnek az érdeklődők.
Tovább »

Lóra pattantak rokon népeink Ópusztaszeren + FOTÓK

2012. augusztus 10., péntek · Hozzászólok

Egykori “testvér-nemzeteink” tettek látogatást Ópusztaszeren péntek délelőtt. A török, örmény, türkmén és kazah vendégek a Nemzeti Történeti Emlékparkban ismerkedtek meg múltunkkal és közös gyökereinkkel, majd a bugaci pusztában rendezett Kurultájra utaztak tovább.
Tovább »

Vissza a középkorba – Nándorfehérvári Emléknapok Alsóvároson + FOTÓK, VIDEÓ

2012. július 21., szombat · 2 hozzászólás

„A déli harangszó mindenkinek ugyanazt hirdeti: Európának csak összefogással van jövője” – jelentette ki Balogh Elemér alkotmánybíró a Mátyás téri rendezvényen. Az 1456-os, török felett aratott diadalra korabeli zenés-táncos bemutatókkal, illetve természetesen csatajelenetekkel is emlékeztek, így hozva karnyújtásnyi távolságba a középkort.
Tovább »

Megkezdődött Szegeden a VII. Nándorfehérvári Emléknapok + FOTÓK

2012. július 20., péntek · Egy hozzászólás

Hetedik alkalommal rendeznek Nándorfehérvári Emléknapokat Szeged-Alsóvároson a Mátyás téren, s ezúttal is történelmi emléküléssel vette kezdetét az 1456-os török felett aratott diadal évfordulójához kapcsolódó programsorozat.
Tovább »

Főhajtás Hunyadi és Kapisztrán emléke előtt + FOTÓK

2012. július 20., péntek · Hozzászólok

A Dóm téri Pantheonban pénteken délután koszorúzták meg Hunyadi János és Kapisztrán János szobrát a Szegedi Rovásírók Egyesülete kezdeményezésére.
Tovább »

A középkorba kalauzolnak szombaton Szegeden + VIDEÓ

2012. július 18., szerda · Hozzászólok

Történelmi előadásokkal, harci bemutatókkal, lovagi tornákkal, középkori zenei koncertekkel várnak kicsiket és nagyokat a Mátyás téren a VII. Nándorfehérvári Emléknapok. Tovább »

A nándorfehérvári diadalra emlékeznek Alsóvároson

2012. július 17., kedd · Hozzászólok

Az 1456-os török felett aratott nándorfehérvári diadalra immár hetedik alkalommal emlékeznek rendezvénysorozattal Szegeden, a Mátyás téren. A Nándorfehérvári Emléknapokon idén először a Kárpát-medencén kívülről, Lengyelországból is érkeznek előadók, illetve megjelentetnek egy újságot is, mely a 15. századi európai és hazai történéseit dolgozza fel.
Tovább »

A törökverésre emlékeznek július 20-án és 21-én Alsóvároson

2012. július 11., szerda · 5 hozzászólás

A nándorfehérvári csata, az 1456-os diadal a török felett a nemzeti emléknapok sorába lépett a parlament 2011. július 4-i döntése értelmében, Szegeden erre a jeles eseményre immár a hetedik éve emlékeznek meg a Mátyás téren a Nándorfehérvári Emléknapok keretében.
Tovább »

A városvédő a felelősök megnevezését követeli a Szőke Tisza ügyében

2012. március 30., péntek · 6 hozzászólás

A Szőke Tisza hajó kálváriájával kapcsolatban fogalmazta meg gondolatait nyílt levelében v. Szilágyi Árpád városvédő polgár, aki hiányolja többek között a felelősök megnevezését.
Tovább »

Szabadságharc-relikviákból nyílt tárlat a Móra-múzeumban + FOTÓK

2012. január 27., péntek · 6 hozzászólás

kiallitas_1848_49_08_gs Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc relikviáiból nyílt kiállítás pénteken a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A tárlat érdekessége, hogy az egyenruhák korhű másolatait az érdeklődők is felpróbálhatják.
Tovább »

Számítógépeket osztottak szerb településeken

2011. szeptember 8., csütörtök · Hozzászólok

Szabadka és Szeged melletti 20 település könyvtárában vagy művelődési házában hoz létre információs pontot a „Megújuló művészetek és kézművesség” program (WARC). Ennek fényében több magyar településnek adományoznak számítógépeket, segítve a lakosság és az intézmények munkáját.
Tovább »

Következő oldal »