Kultúra

A Somogyiban is folytatódnak a könyvheti programok

A Somogyiban is folytatódnak a könyvheti programok

2017. június 12., hétfő
A Somogyiban is folytatódnak a könyvheti programok
somogyi_konyvtar01kf

Folytatódnak a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok programjai a Somogyi-könyvtár intézményeiben.

2017. június 13. (kedd), 17 óra – Szőregi fiókkönyvtár (Szeged-Szőreg, Magyar u. 14.)

Az időskor felszabadít – könyvbemutató

„Ez a könyv bemutatja, hogy 50 felett, sőt nyugdíjasan is lehet új értelmet, örömteli tevékenységet találni, régóta dédelgetett álmot megvalósítani a kötöttségek alól felszabadult „Régiségeknek”. Ugyanakkor szól utazásokról a múlt és jelen ösvényein, a családi színtéren éppúgy, mint a természet szépségeit felfedezve, mindezt könnyen emészthető, humorral és fotókkal tarkított írásokban” – olvasható Kálmán Annaróza Az időskor felszabadít című könyvének ajánlójában a moly.hu internetes oldalon. A kötetet a szerző, Szabóné Kálmán Anna ajánlja a téma iránt érdeklődőknek a Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtárában (Szeged-Szőreg, Magyar u. 14.). A könyvheti program június 13-án, kedden 17 órakor kezdődik.

2017. június 13. (kedd), 17 óra – Somogyi-könyvtár, 1. emelet, folyóirat-olvasó

Miért? Warum? – Asszony egy jugoszláv lágerben

Friedrich Anna Miért? Warum? című könyve egy jugoszláviai lágert túlélt magyar-német asszony története. „...sorsa fölmutatja mindazon veszteségeket, amelyek évek és sorsfordító események során csak halmozódtak, kezdve a második világháború kitörése előttről a náci, majd a partizán haláltáborokon, az ötvenes évek beszolgáltatásain, 1956-on, a hatvanas években felsejlő jobbléten át, egészen Szerbia NATO-bombázásáig.” (Keskenyúton. Délvidéki tragédiáink 1944-45., keskenyut.hu) A könyvet a szerző közreműködésével mutatják a be a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában, június 13-án, kedden, 17 órai kezdettel. Friedrich Anna beszélgetőtársa Kisimre Ferenc. A kötet a Keskenyúton Alapítvány gondozásában jelent meg. A könyvbemutató a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége Szegedi Tagozata és a Somogyi-könyvtár közös programja.

2017. június 13. (kedd), 17 óra – Somogyi-könyvtár, alagsori klub

A szépség lázadása – a szecesszió Szegeden

Vetített képes előadáson mutatja be a szegedi szecesszió szépségeit Csizmadia Edit a Somogyi-könyvtár alagsori klubjában. A szépség lázadása – a szecesszió Szegeden, az építészeten innen és túl című program június 13-án, kedden, 17 órakor kezdődik.

2017. június 13. (kedd), 17 óra – Grand Café Várkert (Stefánia)

Anna visszafordul – Turi Tímea versei

„Anna Karenina visszafordul a peronról, Emma Bovary a tenyészvásáron a férfiakat méregeti, Solvejg megunja a várakozást, és elköltözik. Turi Tímea verseskötete irodalmi, mitológiai és hétköznapi nők történetein keresztül vizsgálja a nemek közötti munkamegosztás konfliktusait. A férfi-nő kapcsolatok dialektikája a maga összetettségében jelenik meg a versekben, csakúgy, mint a felnőtt élet játszmái: ugyanazok a mozzanatok tűnhetnek megalkuvónak és bölcsnek is” – írja Turi Tímea Anna visszafordul című új verseskötetéről a bookline.hu internetes oldal. A könyvet a szegedi Stefánián, a Grand Café Várkertben mutatják be június 13-án, kedden, 17 órai kezdettel. A szerzővel Szántai Márk beszélget.

2017. június 14. (szerda), 17 óra – Somogyi-könyvtár, 1. emelet, folyóirat-olvasó

A Kárpát-medence vándora – Gyurkovics Hunor festőművész kötete

A Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában mutatják be Gyurkovics Hunor festőművész A Kárpát-medence vándora című új kötetét. A könyvheti program június 14-én, szerdán 17 órakor kezdődik. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége Szegedi Tagozata közhasznú művelődési egyesület vendégeként bemutatkozó művésszel Bata János, az Aracs című művészeti, társadalmi és irodalmi folyóirat főszerkesztője beszélget. A közönség egy vetített képes összefoglalót is megtekinthet Gyurkovics Hunor alkotásaiból.

2017. június 14. (szerda), 17 óra – SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin (Szeged, Ady tér 10.)

Az 1956-os forradalom indítószikrája – Jancsák Csaba könyve

Jancsák Csaba Az 1956-os forradalom indítószikrája című kötetét az SZTE Klebelsberg Könyvtár AudMin termében mutatják be június 14-én, kedden 17 órai kezdettel. A szerzővel és egykori MEFESZ-tagokkal Haág Zalán beszélget. „A kötet az 1956. október 16-án alakult Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) történetének idővonalát követi végig, bemutatva a szervezet megszületésének történetét, valamint a diákok által megfogalmazott követelések formálódásának és országos hatókörűvé válásának útját, illetve a MEFESZ értékvilágát, a szervezet utóéletét és a megtorlás eseményeit – a résztvevőkkel készített interjúk és korabeli dokumentumok, valamint levéltári források segítségével. A kötet dokumentummellékletében a MEFESZ magyarországi egyetemeken megfogalmazott követeléseinek és a diákgyűlésekről szóló sajtómegjelenések eredeti dokumentumainak képei szerepelnek” – olvasható a könyvhetszeged.sk-szeged.hu internetes oldalon. A szegedi könyvhét részletes programja

az alábbi internetes oldalon

olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.